Wat is een ADSL-internetaansluiting?

ADSL (asymmetric digital subscriber line) is een standaard die zorgt voor breedbandinternet over de telefoonlijn. Wat is het verschil vergeleken met de opvolger VDSL, en met glasvezel en kabelinternet.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

ADSL internetaansluiting in huis

Wat is ADSL?

Als je oud genoeg bent, herinner je het vast nog wel: het inbellen met alle bliepjes uit je modem totdat je een internetbinding had. Dit kwam omdat de analoge spraak, en het internetsignaal over dezelfde kabel ging, zonder splitsing. Zat er iemand te telefoneren in huis, dan kon je niet op internet, en andersom hetzelfde verhaal.

Hier kwam met de ADSL-verbinding een einde aan, omdat een splitter zorgde voor twee verbindingen naast elkaar. Voor het bellen één, en de ander voor internet.

Met een ADSL-verbinding kon je dus voor het eerst telefoneren en internetten tegelijkertijd, via één en dezelfde aansluiting.

Een ander groot voordeel was de doorlopende internetverbinding voor een vast bedrag per maand. Je hoefde niet meer per minuut af te rekenen op basis van telefoontikken. Je kon met ADSL dus onbeperkt internetten, met meer bandbreedte, en gelijktijdig telefoneren.

Voor veel mensen was dit een verademing. Geen gepeperde telefoonrekeningen, of je moeder die klaagde over het bezet houden van de telefoonlijn.

Hoe werkt internet via ADSL?

ADSL is een variant van de DSL-techniek, waar de letter "A" staat voor asymmetrische. De download- en uploadsnelheid is namelijk niet gelijk aan elkaar. De downloadsnelheid is bewust vele malen hoger. Mensen downloaden nu eenmaal veel meer dan uploaden.

DSL werkt door een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn te zenden. Dit signaal wordt opgepikt door het modem in huis, die het vervolgens omzet in een bruikbare internetverbinding. Tijdens het uploaden werkt datzelfde proces de andere kant op, naar de centrale.

ADSL-splitter maakt de verdeling

ADSL kan internet en bellen gescheiden houden in één kabel. Dat werkt met een splitter die je direct aansluit op je ISRA-punt, meestal in de meterkast. Hier komt de kabel van koper je woning binnen.

De splitter verdeeld de lijn in twee aparte banden: één voor de internetverbinding, en de ander voor telefonie. De splitter heeft twee poorten: één voor het telefoontoestel, en de ander voor de ADSL-modem.

adsl splitter
Een splitter houdt de verschillende frequenties van bellen en internet uit elkaar.

Stukje geschiedenis van ADSL

ADSL werd in Amerika in de jaren 80 ontwikkeld met als doel: videobeelden overbrengen via de telefoonlijn. Bedrijven konden met deze nieuwe technologie niet alleen spraak, maar ook beelden verzenden.

In de jaren 90 werden nieuwe technieken geïntroduceerd voor het toenemende internetgebruik. De eerste internetverbindingen verliepen via de satelliet, en coax.

Na het inbellen met een analoge-modem kwamen supersnelle ADSL-aansluitingen in 1999. Opeens konden snelheden gehaald worden van 2 Mbps.

De breedbandconcurrent was erg welkom, want kabelinternet was overvol geraakt. Met vele klachten over traag internet tot gevolg, soms nog trager dan een 56k-modem. KPN bracht samen met andere internetaanbieders ADSL op de markt als concurrent. Dit zorgde uiteindelijk voor betere prijzen en snelheden voor de consument.

De voor- en nadelen van ADSL

ADSL bracht eind jaren 90 een snelle permanente internetverbinding. En in de loop van de jaren zijn er echter nog snellere varianten ontwikkeld: VDSL en SDSL. Toch zijn deze voordelen achterhaald met de komst van glasvezel. Maar ook kabelinternet voldoet voorlopig.

Het belangrijkste voordeel is de beschikbaarheid van de telefoonlijn, die bijna overal ligt. Ook zijn de prijzen goedkoper, en de concurrentie groter. Al spreken we hier over de opvolgers van ADSL.

We vergelijken ADSL met de andere type internetverbindingen om de voordelen en nadelen duidelijk te maken.

ADSL vs VDSL

VDSL is de opvolger van ADSL. De V in VDSL staat voor Very-high-bitrate. Net zoals ADSL-internet komt de verbinding bij VDSL via de telefoonlijn je huis binnen. Het grootste voordeel van VDSL is dan ook de hogere download- en uploadsnelheid. Dit is vooral handig voor digitale televisie, en video streaming. Hier is namelijk veel bandbreedte voor nodig.

Een nadeel van VDSL is, net als met ADSL, is dat de snelheid drastisch afneemt naarmate de kabel langer wordt.

ADSL vs Kabelinternet

Kabelinternet is breedbandinternet via coax-kabels. ADSL is in de regel goedkoper dan kabelinternet. De keuze aan aanbieders is namelijk veel groter.

Kabelinternet is sneller en stabieler dan ADSL, maar niet overal beschikbaar en duurder. Bovendien domineren een paar spelers de markt, waardoor je minder keuzevrijheid hebt.

Kabelinternet heeft geen last van vertraging door de lengte van de kabel naar je woning, zoals met ADSL wel het geval is.

ADSL vs Glasvezel

Hier kunnen eigenlijk kort over zijn, want glasvezel is in elk opzicht een veel betere keuze. Glasvezel is meer dan honderd keer sneller dan ADSL. Een glasvezel-abonnement heeft ook veel minder last van storingen.

Met internet via glasvezel kun je daarnaast even snel uploaden als downloaden. De uitrol van glasvezel zorgt zelfs voor een complete uitfasering van het DSL-netwerk.

Wat zijn de nadelen?

ADSL is inmiddels een sterk verouderde techniek, en heeft ook een aantal grote nadelen. We zetten de belangrijkste op een rij.

  • ADSL-internet gaat via een koperdraad. Koper verliest zijn geleidingskracht over afstand. Hoe langer de kabel, hoe meer je last krijgt van snelheidsverlies. De afstand van jouw woning tot de wijkcentrale is daarom bepalend. Maar ook de afstand van het modem naar het ISRA-punt in huis.
  • De snelheid van een ADSL-verbinding is gevoelig voor externe factoren. Zo wordt deze lager wanneer je het modem op een afstand van het ISRA-punt plaatst. Maar ook wanneer je internet en tv tegelijk gebruikt.
  • Uploaden gaat 10 keer langzamer dan downloaden.

Wat is de ADSL-snelheid op mijn adres?

Het goed om te beseffen dat ADSL al eigenlijk heel lang niet meer wordt actief aangeboden. De maximumsnelheid van ADSL is 24 Mbps, wat eigenlijk al te traag is voor interactieve tv. Zeker met meerdere personen in huis.

VDSL is al een stuk sneller tot 100 Mbps. Met pair bonding, waarbij je extra koperdraden combineert, zelfs 200 Mbps. Toch is de gemiddelde internetsnelheid een stuk lager, vanwege de onbetrouwbaarheid van een koperverbinding.

Test je internetsnelheid met onze speedtest. Dan weet je snel je huidige snelheid.

Afstand naar de wijkcentrale bepalend

Heb je een beperkte afstand tussen je telefoonaansluiting en de dichtstbijzijnde wijkcentrale, dan kan het toch nog interessant zijn. Er worden tegenwoordig steeds meer aansluitingen met glasvezel naar de wijkverdeler gemaakt.

Daar wordt dan weer een VDSL-centrale geplaatst. Hierdoor wordt de afstand die het signaal over de koperkabel aflegt aanzienlijk kleiner, en daardoor je VDSL-internet veel sneller.

Tot slot wil je natuurlijk graag weten wat de DSL-snelheid is op jouw adres? Dan is het vooral belangrijk om de afstand tussen jouw woning en de wijkcentrale nauwkeurig te bepalen. Voer gerust onze postcodecheck uit voor alle snelheden en prijzen op een rij.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend