4g-adsl

4G versus ADSL internet

Met de opkomst van mobiel internet via het snelle 4G-netwerk lijkt ADSL misschien nog een beetje stil te staan. Inmiddels is ook in veel buitengebieden snel internet via de smartphone te verkrijgen, maar is in veel buitengebieden nog niet altijd ADSL beschikbaar. Aangezien in sommige gevallen de snelheid van 4G het bestaande ADSL evenaart is KPN een proef begonnen om juist in deze buitengebieden het gemak van 4G in te zetten als alternatief voor ADSL om zo ook deze huishoudens van snel internet te kunnen voorzien. Het gebruik van internet is steeds meer een algemeen gebruik geworden en dagelijks spenderen wij menig uur achter de computer. Is het niet op het werk, dan is het thuis wel. De digitale snelweg wordt onbewust vaker bezocht dan wij misschien nu nog in de gaten hebben, want met de komst van 4G is snel mobiel internet ook op de mobiele telefoon heel erg dichtbij. Toch moeten wij niet vergeten dat er ook wel nadelen kleven aan het gebruik van 4G als alternatief voor ADSL. Zo heb je met 4G vaak een beperkte databundel, of wanneer je buiten de databundel gaat surfen wordt de snelheid enorm geknepen. Dit is sowieso iets wat wij niet terugvinden bij ADSL. Toch heeft 4G ook zeker voordelen ten opzichte van ADSL.

Voordelen en nadelen

Alvorens wij een eerlijke vergelijking kunnen maken moeten wij eerst alle voor- en nadelen van beide verbindingen naast elkaar leggen. Zoals reeds eerder vermeld heb je met 4G veelal te maken met een beperkte databundel, terwijl dit juist bij ADSL niet aan de orde is. Daarnaast heb je bij ADSL hogere snelheden voor handen, maar dit neemt wel hogere kosten met zich mee. In vergelijking met 4G is een standaard ADSL abonnement even snel in de ideale omstandigheden. De vaste internetverbinding thuis is niet mobiel en kan bijvoorbeeld niet worden ingezet op een vakantieadres hier elders in Nederland, terwijl je 4G altijd bij de hand hebt. Een bijkomend voordeel is dat vrijwel elke grote provider het 4G-netwerk landelijk dekkend heeft, terwijl bij ADSL per regio de aanbieders enorm kunnen verschillen en ook de dekking enorm varieert. Maar wanneer je verbinding met ADSL hebt kun je er steevast van uit gaan dat je constant een snelle verbinding hebt. Iedere techniek heeft dus zijn voordelen, maar ook zijn nadelen.

Snelheid

Als wij de snelheden met elkaar gaan vergelijken wordt 4G nog enigszins beperkt door verschillende factoren. Door de draadloze techniek kan een verbinding verstoort worden en wanneer je in een drukke omgeving staat zal 4G ook zeker niet de volle snelheid halen. Bij ADSL is dit probleem minder van belang en werkt alles bekabeld. Hierdoor is de snelheid beter gegarandeerd. Toch is de snelheid van 4G in de meeste gevallen gelijk aan een instap abonnement bij ADSL en hiermee kan het plotseling interessant zijn om eens te overwegen om een data-abonnement te nemen met net wat meer MB’s om zo via 4G gebruik te maken van internet. Wanneer je vaak download of streamt blijft ADSL interessanter en zijn er ook pakketten leverbaar met meer snelheid. Deze snelheden kunnen op dit moment nog niet gehaald worden door 4G. Desondanks staat ook 4G niet stil en is inmiddels ook 4G+ geïntroduceerd. Hiermee worden snelheden gemeten die vergelijkbaar zijn met hogere ADSL abonnementen. De opkomst van deze snelheden is nog beperkt, maar het is niet ondenkbaar dat over een jaar ook deze techniek landelijk dekkend is.

Onze conclusie

Elke techniek heeft zijn voor- en nadelen, maar het blijft verstandig om 4G te blijven gebruiken via de smartphone of tablet en voor internet thuis een ADSL abonnement te nemen. Hier kun je dan ook vaak digitale televisie bij afsluiten en zo hoef je dus ook geen gekke dingen te organiseren om alsnog televisie te kunnen kijken. Qua snelheid zal het, zeker in de toekomst, elkaar niet veel meer uit maken. Voor bewoners in buitengebieden met slecht of zelfs geen internet kan 4G een mooi alternatief te zijn.

Datum: 29-06-15