Abonnement met alleen internet

We kiezen steeds meer voor abonnementen met alleen vast internet

Vroeger belden we nog massaal via de vaste telefoonlijn. Dat is aan het veranderen, want steeds minder mensen kiezen voor een abonnement met daarbij een vaste telefoon. Abonnementen met alleen internet worden daarentegen steeds vaker afgesloten. Dit valt op te maken uit onderzoek.

De verschuiving is, zeker ten opzichte van vorig jaar, erg groot. Het aantal mensen met een vaste telefoonlijn daalt drastisch. In het eerste kwartaal van 2018 koos nog maar een kwart van de mensen die een abonnement afsloten voor een vaste lijn, terwijl dat in dezelfde periode een jaar eerder nog meer dan de helft was.

Van alles-in-1 naar internet only

Wanneer wordt gekeken naar welke abonnementen consumenten nu afsluiten, is een duidelijk trend te zien. De alles-in-1 abonnementen met internet, televisie en vast telefoon raakt steeds meer uit de gratie. Abonnement met enkel en alleen internet in het pakket worden daarentegen steeds populairder. Het meest gekozen abonnement is op dit moment de combinatie van internet thuis en televisie.

Het zogenaamde ‘internet only’ abonnement wordt steeds populairder. In het eerste kwartaal van 2018 vroegen 20% van de geïnteresseerde consumenten naar zo’n abonnement, tegenover 15% in het eerste kwartaal een jaar eerder.

Abonnement met alleen internet

Verklaringen voor de verschuiving

Voor deze opvallende verschuiving in het type abonnement dat wordt afgesloten, zijn meerdere verklaringen. Zo speelt internetsnelheid een grote rol. Het internet wordt steeds sneller en stabieler, waardoor mensen hierop gaan vertrouwen. Internet kan de functie van de vaste lijn overnemen, maar ook die van de televisie. Denk aan veelgebruikte streaming platforms als Videoland en Netflix die de functie van televisie overnemen.

Dat steeds minder mensen gebruik maken van vaste telefonie is natuurlijk te danken aan mobiele telefonie. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden drie smartphones heeft. Hiermee wordt vaste telefonie natuurlijk al snel overbodig. Daarbij wordt het bellen via een vaste lijn steeds duurder omdat providers vaak extra kosten rekenen per gesprek, terwijl dat vroeger niet het geval was. Tel daarbij op dat veel smartphone abonnementen een onbeperkt aantal belminuten geven en de keuze is snel gemaakt.

Overigens kent telefonie via een vaste lijn niet alleen nadelen. Eerder schreven we al een blog over de voordelen van telefoneren over de vaste lijn. Benieuwd naar deze voordelen? Lees deze blog dan snel terug!

Abonnement zonder telefonie

De voor- en nadelen van internet only

Ben je toe aan een nieuw abonnement? Dan is het ook voor jou misschien het overwegen waard om over te stappen naar een internet only abonnement zonder bellen. Volgens veel mensen is dit het abonnement van de toekomst, al is dit erg persoonlijk. Daarom zetten we de voor- en nadelen van zo’n abonnement met enkel internet voor je op een rij:

Voordelen

Steeds meer mensen laten de televisie links liggen en bekijken hun favoriete programma’s via internet. Dit is goed mogelijk. De verbinding is thuis bijna altijd snel, stabiel en de programma’s zijn beschikbaar via streamingdiensten als RTLXL, Netflix, Videoland en NLZiet. Bijna alle programma’s, series en films zijn terug te kijken op het moment dat jij dat wilt.

Ook bellen is tegenwoordig goed mogelijk via het internet. Wanneer je, zoals tegenwoordig wel gebruikelijk is, geen abbonement hebt met veel belminuten, kun je in huis door de Wifi makkelijk bellen via apps als Whatsapp!

Het grootste voordeel is waarschijnlijk toch de kostenbesparing. Wanneer je vaste telefonie en televisie links laat liggen, scheelt dit flink in de kosten. Daarbij bespaar je ook nog eens op de energiekosten omdat de televisie niet continue onnodig aanstaat. Tel uit je winst!

Nadelen

Het afsluiten van een abonnement met alleen internet kent niet veel nadelen, maar kan voor sommige mensen toch niet goed werken. Wanneer je veel televisie kijkt en gehecht bent aan de lineaire programmering van televisiezenders, kun je je televisie-abonnement beter niet opzeggen.

Internetproviders vergelijken

Toe aan een nieuw internetabonnement? Via onze website kun je eenvoudig de verschillende aanbieders van internet abonnementen met elkaar vergelijken. Op deze manier zorg je ervoor dat je straks niet te veel gaat betalen! Datum: 07-08-18