analoge televisie

Analoge televisie zonder abonnement in 2018: kan dat nog?

In een ver verleden ontvingen we onze televisiezenders via de kabel. Een aansluiting in de muur, waar we met behulp van een coax kabel een tiental zenders mee konden ontvangen. Soms verlangen we wel eens terug naar deze simpele dagen. Maar kan dit eigenlijk wel? Is analoge televisie vandaag de eigenlijk nog wel mogelijk? Zullen we in de toekomst nog een internetabonnement met tv afsluiten?

Analoge televisie geschiedenis

Vanaf 1951 wordt er in Nederland televisie uitgezonden. Eerst enkel via antenne te ontvangen en vanaf 1970 via kabelnetwerken door het hele land. In eerste instantie bestond het aanbod uit een tiental nationale zenders, maar in de jaren daarna kwamen hier ook enkele buitenlandse en betaalde zenders bij.

In 1992 waren er zo’n 20 zenders te ontvangen via de kabel. Vergelijk dat maar eens met het aanbod van vandaag, waar bij sommige aanbieders meer dan 100 zenders in het zenderpakket zitten! En niet meer via de kabel met zo nu en dan wat ruis, maar digitaal en in hoge kwaliteit.

Analoge televisie zonder abonnement

Mogelijkheden voor televisie kijken zonder abonnement

Toch is niet iedereen geïnteresseerd in zoveel zenders. Zo zeggen veel mensen genoeg te hebben aan de NPO zenders 1, 2 en 3 die ze via de kabel kunnen bereiken zonder abonnement. Lekker voordelig en lange tijd behoorde dit tot de mogelijkheden.

Analoge televisie

In 2017 kondigde Ziggo aan te zullen stoppen met aanbieden van analoge radio en tv. Vanaf april 2018 zal Ziggo daadwerkelijk beginnen met het gefaseerd stopzetten van het analoge signaal. De reden hiervoor is dat er steeds minder gebruik van wordt gemaakt en ze deze analoge bandbreedte in de toekomst een betere invulling willen geven. Er wordt op korte termijn verwacht dat alle aanbieders zullen stoppen met het aanbieden van analoge televisie.

Online televisie kijken

Gelukkig is er wel een alternatief! Op de website van de NPO is het bijvoorbeeld mogelijk om live naar NPO 1, 2 en 3 te kijken zonder een televisie abonnement. Ook is het mogelijk om via NPO Start, RTL XL en SBS televisieprogramma’s gratis terug te kijken zonder abonnement. Wel heb je hier een internetverbinding voor nodig.

Live televisie kijken zonder abonnement via internet

Een abonnement is goedkoper dan je denkt

Ondanks de uitsterving van analoge televisie is het dus nog steeds mogelijk om NPO 1, 2 en 3 live te bekijken. Ook is het mogelijk om vrijwel alle reguliere uitzendingen terug te kijken. Live is dit laatste echter nog niet mogelijk.

Wegens kostenbesparing kiezen mensen er soms voor om hun televisie abonnement volledig op te zeggen. Helaas missen ze zo een hoop leuke programma’s en live registraties. Ook is televisie kijken via een computer niet altijd even praktisch.

Een televisiepakket is vaak goedkoper dan je denkt. De verschillende aanbieders bieden verschillende pakketten aan, met veel en weinig zenders, allen met een eigen prijskaartje. Dit prijskaartje kan een stuk lager zijn dan je nu misschien denkt! Wij raden daarom aan om de verschillende televisie aanbieders te vergelijken.

 

Datum: 09-03-18