De beste wifirouters van 2021

Anno 2021 kunnen we niet meer zonder wifi, en daar heb je goede draadloze router voor nodig. Daarom geven we je graag advies over de beste wifirouters van dit jaar.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Wifi-router

We willen allemaal graag snel internet op onze draadloze apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops. Bovendien vinden we steeds meer ‘smart’ apparaten in ons huis.

Een vertraging tijdens het gamen is ook niet meer van deze tijd. Een goede draadloze router in huis hebben is dus belangrijker dan ooit.

Maar wat is nu de beste keuze? Wij zochten het voor je uit per type router. We hebben uitgebreid benchmarks en reviews gelezen. De selectie bestaat uit dual- en tri-band routers van betrouwbare merken.

Beste wifi-6 router

Best buy

TP-Link Archer AX11000

Deze router zit vol met instellingen en poorten, maar de installatie blijft desondanks eenvoudig.

De router is een van de snelste Wi-Fi 6-routers die op dit moment te koop is. Maar daar betaal je dan ook een flink bedrag voor.

Heel veel opties en aansluitmogelijkheden

Een van de snelste routers

Hoge prijs

archer ax11000

Beste budget-router

TP-Link Archer C6

De TP-Link Archer C6 is niet alleen goedkoop, je haalt een wifi-router in huis met prima prestaties. Verwacht alleen niet te veel extra's of aansluitingen, maar wat wil je voor die prijs.

Hij doet wat hij moet doen, met een eenvoudige installatie voor een goede prijs.

MU-MIMO en beamforming ondersteuning

Uitstekende performance voor een lage prijs

Weinig extra aansluitingen

tp-link archer c6

Beste gaming-router

Asus RT-AX88U

De beste keuze voor de veeleisende gamer. Deze Wi-Fi 6 router heeft elk denkbare instelling die een gamer nodig heeft.

De prijs is niet te hoog voor de indrukwekkende prestaties die je er voor terug krijgt, vooral via 5 GHz.

Gigabit WAN- en ethernetpoorten

Veel extra gaming instellingen

Geen Tri-band

asus rt-ax88u router

Beste mesh-router

TP-Link Deco X60

Met de TP-Link Deco installeer je een mesh-systeem in huis met wifi-6 en MU-MIMO-technologie. Met een toegankelijke app beheer je alle units in huis.

We zijn verder erg gecharmeerd van de vele beveiligingsopties van deze WiFi Mesh router

Een gezinsvriendelijke draadloze wifi-oplossing

Wifi-6 met snelheden tot 3.000 Mbps

Geen aparte frequenties voor onderlinge communicatie

tp-link deco x60 mesh

Beste mifi-router

Netgear Nighthawk M1

Met deze mifi-router van Netgear maak je een wifi-hotspot waarbij de batterij 24 uur meegaat. Het scherm is erg mooi vormgegeven en overzichtelijk.

Verder zijn de specs uitstekend met wifi 5 en simultaneous dual-band voor degelijke prestaties.

Uitstekende accuduur van 24 uur

Erg gebruiksvriendelijk scherm

Alleen werkend in Europa

netgear nighthawk m1

Heb je een nieuwe router nodig?

Veel mensen kopen een nieuwe router bij een slecht wifi-dekking in huis. Toch is een nieuwe router niet altijd de beste oplossing voor om je wifi-bereik uit te breiden. Je kan dan beter kiezen voor access-points of wifi-versterkers, die je kan verbinden met de modem-router van je provider.

Kies je voor een compleet draadloze mesh-wifi oplossing, dan zit daar ook een router bij. Ben je niet tevreden over de mogelijkheden en instellingen van je huidige router, dan heb je een goede reden om een nieuwe aanschaffen.

Welke routerfuncties zijn belangrijk?

Wifi-routers kennen vele functies en mogelijkheden. Voor de gemiddelde gebruiker heb je niet veel technische kennis nodig.

Belangrijk zijn de wifi-standaarden voor goed prestaties van je draadloze wifinetwerk. Er zijn dan punten waar je op kunt letten bij het vergelijken voordat je gaat bestellen. Een router kopen kan bijvoorbeeld bij webwinkels zoals Paradigit of Routershop.

Ons advies is een router met minimaal wifi-5 (802.11ac) ondersteuning. Wil je klaar zijn voor de toekomst, kies dan wifi-6 (802.11ax). Dan heb je nog het aantal ingebouwde radio's. Kies minimaal dual-band, maar liever tri-band als je veel apparaten verbind.

Voor grote gezinnen raden we MU-MIMO aan voor het verdelen van de bandbreedte over apparaten die stil staan. Telefoon gebruiken eerder SU-MIMO, omdat die in vaker in beweging zijn.

Bekabeld of draadloze verbinding?

Het is goed om te weten dat je internetsnelheid altijd beter is met een apparaat die verbonden is met een kabel. Je hebt dan een goed kabelnetwerk in huis nodig.

Daarnaast kunnen telefoons en slimme apparaten kunnen vaak niet met een kabel aangesloten worden. Het is dan ook niet gek dat bijna elk huishouden wifi gebruikt.

Wil je een combinatie van draadloos en bekabeld, let dan goed op de netwerkpoorten. Neem een router met minimaal gigabit ethernetaansluitingen, en koop cat6 kabels of hoger.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend