De beste wifi-routers van 2023

In 2023 kunnen we niet meer zonder wifi, en daarvoor heb je een goede draadloze router nodig. Daarom geven we je graag advies over de beste wifirouters van dit jaar!

Wifi router

We willen allemaal graag snel internet op onze draadloze apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops. Bovendien vinden we steeds meer ‘smart’ apparaten in ons huis.

Een vertraging tijdens het gamen is ook niet meer van deze tijd. Een goede draadloze router in huis hebben is dus belangrijker dan ooit.

Maar wat is nu de beste keuze? We hebben het voor je uitgezocht per type router. We hebben uitgebreide benchmarks en reviews gelezen. Onze selectie bestaat uit dual- en tri-band routers van betrouwbare merken.

Dit artikel bevat geen affiliate links.

Beste wifi-6 router

Beste wifirouter

TP-Link Archer GX90

De TP-Link Archer GX90-router blaast vooral gamers omver die op zoek zijn naar een snelle en stabiele wifiverbinding. De krachtige quad-core processor, samen met maar liefst acht antennes, zorgt voor een groot bereik en hoge internetsnelheid.

Deze router is een van de snelste wifi 6 routers die je momenteel kunt kopen. Maar daar hangt wel een flink prijskaartje aan.

Pluspunten

Heel veel instellingen en opties

Een van de snelste routers

Groot bereik

Krachtige wifi 6

Minpunten

Hoge prijs

Groot en log

TP-Link Archer GX90

Beste budget-router

Asus RT-AX58U

De Asus RT-AX58U is een voordelige en energiezuinige wifi-6 router. Voor een betaalbare prijs krijg je veel functies en instelmogelijkheden.

Voor een goede prijs haal je ook een betrouwbare router in huis, met goede beoordelingen van anderen gebruikers. Let wel op dat je met deze router slechts over drie LAN-poorten beschikt.

Pluspunten

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Veel instelmogelijkheden

Goed wifibereik

Veel poorten

Wifi-6 ondersteuning

Minpunten

Slechts drie poorten

Vaste antennes

USB 2.0

Asus RT-AX58U

Beste gaming-router

ASUS ROG Rapture GT-AX11000

De beste wifirouter voor de veeleisende gamer. Deze Wi-Fi 6 router heeft praktisch elk denkbare instelling die een gamer nodig heeft. Je kunt zelfs de RGB-verlichting van het apparaat aanpassen.

Met 2 USB en 4 extra poorten heb je genoeg aansluitingen, maar er zijn routers met meer poorten voor die prijs. Het krachtige wifisignaal reikt ver door je woning, maar het prijskaartje is wel stevig.

Pluspunten

Gigabit poorten

Veel gaming instellingen

Ingebouwde VPN en mediaspeler

Wifi 6 Tri-band met smart select

Zeer goed bereik

Minpunten

Hoog prijskaartje

Groot apparaat

Geen wandmontage mogelijk

Hadden meer poorten op gemogen

ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Beste mesh-router

TP-Link Deco XE75 Pro

Met de TP-Link Deco installeer je een mesh-systeem in huis met wifi-6E en tri-band. Met een toegankelijke mobiele app beheer je alle units in huis. Bovendien kun je gemakkelijk extra units toevoegen om je wifibereik in huis verder te vergroten.

We zijn verder erg gecharmeerd van de vele beveiligingsopties, waaronder ouderlijk toezicht, van deze WiFi Mesh router.

Pluspunten

Snelle prestaties tot 1566 Mbps

2.5 Gbps aansluitingen

Gebruiksvriendelijk

De nieuwste wifi 6E

Ondersteuning voor meerdere mesh-units

Minpunten

 Bepaalde functies alleen met abonnement

Geen 2,5 Gbps aansluitingen

TP-Link Deco XE75 Pro

Heb je een nieuwe router nodig?

Veel mensen kopen een nieuwe router wanneer ze te maken hebben met slechte wifi-dekking in huis. Toch is een nieuwe router niet altijd de beste oplossing om je wifi-bereik uit te breiden. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor access-points of wifi-versterkers. Deze kun je aansluiten op het modem van je provider.

Kies je voor een compleet draadloze mesh-wifi oplossing, dan zit daar ook een router bij.

Bekijk hier de beste geteste wifi-versterkers waarmee je draadloos je wifi kunt uitbreiden.

Ben je niet tevreden over de mogelijkheden en instellingen van je huidige router, dan heb je een goede reden om een nieuwe aanschaffen.

Welke routerfuncties zijn belangrijk?

Wifi-routers kennen vele functies en mogelijkheden. Voor de gemiddelde gebruiker heb je gelukkig niet heel veel technische kennis nodig.

Belangrijk zijn de wifistandaarden voor goede prestaties van je draadloze wifinetwerk. Er zijn dan punten waar je op kunt letten bij het vergelijken voordat je gaat bestellen.

Ons advies is om een router te kiezen die minstens wifi-5 (802.11ac) ondersteunt. Wil je klaar zijn voor de toekomst, kies dan wifi-6 (802.11ax). Daarnaast is het aantal ingebouwde radio's belangrijk. Kies minstens dual-band, maar liever tri-band wanneer je veel apparaten wilt verbinden.

Voor grote gezinnen raden we MU-MIMO aan om de bandbreedte over apparaten die stil staan te verdelen. Voor telefoons wordt SU-MIMO aangeraden, omdat die in vaker in beweging zijn. Met SU-MIMO kan de router het signaal richten op een specifiek apparaat.

Een nieuwe router kopen kan bijvoorbeeld bij webwinkels zoals Paradigit of Routershop.

Bekabeld of draadloze verbinding?

Het is goed om te weten dat je internetsnelheid altijd beter is als een apparaat verbonden is met een kabel. Hiervoor heb je een goed bekabeld netwerk in huis nodig.

Telefoons en slimme apparaten kunnen vaak niet met een kabel aangesloten worden. Het is dan ook niet vreemd dat bijna elk huishouden wifi gebruikt.

Wil je een combinatie van draadloos en bekabeld, let dan goed op de netwerkpoorten. Neem een router met minimaal gigabit ethernetaansluitingen, en koop cat6 kabels of hoger.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel