wachtwoord app

Je wachtwoord beheer uitbesteden? Deze apps bewaren ze veilig!

Steeds meer websites vragen om sterke wachtwoorden. Bovendien weten veel mensen dat het verstandig is om niet hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere websites. Daardoor gebeurt het steeds vaker dat je zo’n sterk wachtwoord bedenkt dat je hem zelf ook niet kunt onthouden. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin we overal een app voor hebben. Dus bestaat er ook een wachtwoord app zodat je nooit meer je wachtwoorden vergeet! In deze blog lees je hoe een dergelijke app werkt, wat de voor- en nadelen zijn en welke wachtwoord apps het best werken.

Hoe werkt een wachtwoord app?

Een wachtwoord app is een externe plaats waar jij al je wachtwoorden met een gerust hart achter kunt laten. Deze plek is door niemand te vinden, behalve door jezelf. Jij hebt namelijk als enige het zogeheten “Master Password”: één heel sterk wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot al je wachtwoorden. Je hoeft dan dus maar één wachtwoord te onthouden om al je (sterke) wachtwoorden te kunnen achterhalen.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen van het beheren van je wachtwoorden in een wachtwoord app.

Je hoeft maar één wachtwoord te onthouden

Dat moet lukken toch? Door dit ene wachtwoord te onthouden, kun je bij elke website een uniek en sterk wachtwoord gebruiken. Dit is een absolute must bij veilig internetten. Zo voorkom je dat je bij elke inlogpagina hetzelfde wachtwoord gebruikt.

Automatisch inloggen op websites

Dit is fijn als je snel wilt werken en niet bij elke website je gegevens in willen vullen. Als je op een website komt waar je moet inloggen, dan heeft de app jouw inlognaam al in het vakje ingevuld en ook je wachtwoord wordt beschermd ingevuld. Je bent dus met één klik al klaar!

Nadelen

Natuurlijk zitten er niet alleen voordelen aan het gebruiken van een wachtwoord app. Er is ook een kleine kanttekening te plaatsen bij het gebruiken hiervan.

Pas op: laat je computer niet onbewaakt achter

Het is natuurlijk fijn om met één klik overal te kunnen inloggen, maar je moet er wel voor zorgen dat alléén jij deze knop kan drukken. Op een openbare plek raden we je dan ook aan om je laptop goed af te sluiten als je even niet kunt opletten.

Het is wel goed om hierbij te melden dat iemand niet zomaar met jouw account kan inloggen op zijn/haar eigen computer. Mocht iemand proberen in te loggen met jouw wachtwoord app inloggegevens, dan krijgt diegene het bericht dat er een verificatiecode naar je mobiel is gestuurd. Als deze persoon jouw mobiel niet heeft, is het voor hem/haar onmogelijk toegang te krijgen tot jouw wachtwoord app.

beveiligingscamera op muur

Laat je computer nooit, maar dan ook nooit, onbewaakt achter!

De top 3 beste wachtwoord apps

Wil je graag je wachtwoord beheer uit handen geven? Dan zijn de onderstaande apps de beste om uit te proberen.

LastPass

Deze app is een van de meest gebruikte wachtwoordbeheerders. De app is gratis beschikbaar voor bijna elk device en synchroniseert je wachtwoorden tussen al je platformen. LastPass slaat de wachtwoorden op in zijn eigen cloud en heeft de meeste functies van alle apps in deze top 3.

Dashlane

De naam zal bij velen nog geen belletje doen rinkelen. En dat kan kloppen. Dashlane is namelijk nog een relatief jong bedrijf. Hier schuilt dan ook het nadeel voor het bedrijf zelf. Men kent de andere wachtwoordbeheerders al langer en worden hierdoor gezien als meer betrouwbaar.

Toch maakt Dashlane de laatste tijd indruk met hun mooie en uitgebreide app. Het design is strak en de functies werken naar behoren. Zeker als je bedenkt dat het een gratis app is (voor meer mogelijkheden betaal je 2,50 dollar per maand), staat Dashlane terecht in onze top 3.

1Password

Dit is de enige app in de top 3 die niet gratis is. De app kost 2,99 dollar per maand. Toch is deze app een aanrader voor iedereen die van design en gemak houdt. Ook synchroniseert 1Password je wachtwoorden tussen al je apparaten en daarnaast heb je 1GB opslagruimte om belangrijke documenten op te slaan.

Als je de app met een familielid wilt gebruiken, kun je kiezen voor een familieabonnement. Op deze manier betaal je samen maar 4,99 dollar. Met deze abonnementsvorm kun je óók onderling wachtwoorden met elkaar delen.

Conclusie

Ga voor jezelf eerst goed na of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Eén wachtwoord om al je wachtwoorden te onthouden is natuurlijk fijn, maar bedenk goed dat je altijd scherp moet zijn als je je laptop even niet gebruikt. Heb je nagedacht en wil je een app gaan gebruiken?

Datum: 08-10-18