glasvezelverbinding

Checklist voor glasvezelaansluiting in huis

Wil je graag gebruik maken van een glasvezelaansluiting in huis? Maak dan gebruik van deze handige checklist, waarmee je de meest belangrijke voorbereidingen kan treffen. De specifieke voorwaarden zijn deels afhankelijk van je provider, al zorg je met dit stappenplan voor een uitstekende algemene voorbereiding.

Postcodecheck en abonnement

Het is allereerst van belang om een internet postcodecheck te doen. Op basis daarvan kan je nagaan of je bent aangesloten op het glasvezelnetwerk. De afgelopen jaren zijn veel Nederlandse huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. De kans is groot dat de glasvezel postcodecheck zal aangeven dat je inderdaad gebruik kan maken van een glasvezelaansluiting op je adres. Is dit niet het geval, dan is het van belang om contact op te nemen met een van de internetproviders en naar de mogelijkheden te vragen. Het heeft dan ook geen zin om een abonnement aan te vragen. Als je nu nog gebruikt maakt van een internetaansluiting via ADSL, de kabel of een satellietverbinding dan is het een kwestie van tijd voordat je kan overstappen op glasvezel.

Techniek

Er zijn een aantal soorten glasvezelverbindingen met verschillende eigenschappen. De verbinding die het meest wordt gebruikt voor grote afstanden is de Single-mode vezel. De Multi-mode vezel is voor minder grote afstanden inzetbaar omdat de bandbreedte een stuk hoger ligt maar de snelheid juist lager. Hiermee kunnen zeer hoge snelheden worden bereikt over grote afstanden. Glasvezel werkt met licht afkomstig uit een laser en wordt getransporteerd via een vezel zo dun als een mensenhaar. Het uit- en aanzetten van de laser zorgt voor een code die kan worden ingelezen door een modem.

Plaatsen van het glasvezelmodem

Heb je een glasvezelaansluiting in je woning? De provider zal een glasvezelmodem aanleveren nadat je een abonnement hebt aangevraagd met een handleiding zodat je de modem zelf kunt plaatsen en installeren. De modem kan het signaal op basis van licht omzetten naar signalen waar een computer, televisie of telefoon mee overweg kan. Het glasvezelmodem kan je zelf plaatsen met een doe-het-zelf pakket. Je kan ook gebruik maken van een monteur die op afspraak de installatie zal uitvoeren.

Activeren van het abonnement

Zodra het glasvezelmodem is geïnstalleerd, is het activeren van het abonnement de volgende stap. Het is in de meeste gevallen voldoende om de computer via het modem te verbinden en aan te geven dat je het abonnement wilt activeren. Je zorgt er zo voor dat je gebruik kan maken met het pakket dat je hebt afgenomen. Neem je ook televisie en telefonie af? Ook die diensten kan je meteen activeren zoals aangegeven in de handleiding.

Installatie van het modem

De provider zal alle kabels en draden voor de glasvezelaansluiting meeleveren. Er staat aangegeven welke lampjes op de modem moeten branden wanneer de aansluiting goed is uitgevoerd. Dit betekent dat het modem er vanaf dat moment voor zal zorgen dat je televisie kunt kijken, dat u de mogelijkheid heeft om de telefoon te gebruiken en dat u toegang heeft tot het internet. Het is verstandig om dit direct even na te gaan. U komt er op die manier achter of de installatie van het modem is gelukt en de diverse functies inderdaad naar behoren werken. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de provider waar u het abonnement heeft afgesloten.

Bereik en verplaatsen

Plaats het glasvezelmodem bij voorkeur in de meterkast, aangezien dat de plaats is waar het signaal binnenkomt. Zit de meterkast op een galerij of een plaats in je woning waar de verbinding met de rest van het huis slecht is, dan is de kans groot dat het draadloze internetsignaal niet goed door zal komen, of last krijgt van storingen. Het is in dat geval mogelijk om de aansluiting te verplaatsen, bijvoorbeeld naar een plek in de woonkamer. Probeer dit vooraf na te gaan, om te voorkomen dat je onverwacht te maken krijgt met extra kosten.

Datum: 24-10-13