voordelen van vast bellen

Heb jij een vaste telefoon? De 7 voordelen van vast bellen

Heb jij een vaste telefoon en overweeg je ‘m de deur uit te doen? Of vraag je jezelf af: heeft vast bellen voordelen boven mobiel bellen? Dan ben je niet de enige. Wij krijgen deze vragen namelijk heel vaak. Ons korte antwoord is: ja! De vaste telefoon heeft zeker voordelen boven de mobiele, dus doe hem niet zomaar weg. In deze blog zetten we de voordelen van vast bellen voor je op een rij.

Voordelen van vast bellen

Vast bellen, voor mensen die zijn geboren ná de doorbraak van de mobiele telefoon lijkt het misschien iets uit het stenen tijdperk. Maar het tegendeel is waar. Sterker nog: het aantal vaste telefoonaansluitingen in Nederland steeg in 2015 nog met 1,2 procent tot 6,3 miljoen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper. En in 2017 is het aantal aansluitingen nauwelijks gedaald. Het zijn er nu nog altijd 6,22 miljoen.

Waarschijnlijk komt dat door deze 7 voordelen van het hebben van een vaste telefoon:

1. Betrouwbaarheid

Een kraakheldere lijn die niet wordt verstoord door storingen of slecht bereik. Daarop kun je rekenen als je belt via de ouderwetse, analoge telefoonlijn. Je hebt geen last van vertragingen, zoals je soms met je smartphone of bij bellen via het internet kunt hebben. En heel bijzonder: zelfs als de stroom uitvalt, kun je dan nog bellen via de analoge lijn.

2. Bellen naar vaste lijn is goedkoper

Heb je vrienden of familieleden die jou vaak bellen? Dan doe je hen een voordeel met jouw vaste telefoon. Bellen naar een vaste lijn is namelijk meestal goedkoper dan bellen van mobiel naar mobiel. Vooral handig als je studerende kinderen hebt die nogal eens naar huis bellen.

3. Even verlost van je smartphone

Soms wil jij je smartphone thuis toch gewoon even wegleggen, of zelfs helemaal uit doen? Maar doe je dat wel vaak genoeg? Veel mensen besteden tegenwoordig meer tijd aan hun smartphone dan ze eigenlijk lief is. Hup, daar komt weer een appje binnen in die iets té gezellige appgroep. Of je moet voor het slapengaan écht nog even dat ene artikel lezen of een kattenfilmpje kijken. Wat natuurlijk ook niet echt helpt, is dat het steeds meer van ons wordt verwacht om áltijd bereikbaar te zijn.

Herkenbaar? Een vaste telefoon biedt uitkomst. Zorg ervoor dat écht belangrijke familieleden en vrienden je vaste nummer hebben, zodat ze je thuis altijd kunnen bereiken. Alleen als er iets heel belangrijks is, mogen ze je op die lijn bellen. Je hoeft dus niet bang te zijn iets te missen als je smartphone uitstaat. Heb je dit goed geregeld, dan kun je thuis dus met een gerust hart je mobieltje uitzetten. Eindelijk rust!

4. Vaste telefoon doorschakelen naar mobiel

Ben je een weekendje weg, maar verwacht je een belangrijk belletje op je vaste lijn? Geen probleem, want je kunt je vaste telefoon doorschakelen naar mobiel. Sowieso wordt integreren van de vaste lijn met mobiele telefonie steeds normaler, vooral voor zakelijk gebruik. Een aantal voordelen: stel dat je een telefoontje op je mobiel binnenkrijgt dat juist door iemand op kantoor afgehandeld moet worden. Bij vast-mobiel integratie kun je gesprekken intern doorschakelen. En je kunt verkorte kiesnummers gebruiken en conference calls opzetten. Zo zorg je ervoor dat jij en je collega’s altijd bereikbaar zijn.

5. Bedrijf: vaste lijn professioneler

We blijven even bij het zakelijk scenario. Heb je een bedrijf, dan is het voordeel van een vaste telefoon dat je er meer lijnen op kunt aansluiten. Heb je meerdere bellers tegelijk, dan kun je die gemakkelijk doorverbinden. En bovendien komt een onderneming met een vast telefoonnummer betrouwbaarder over dan een bedrijf dat alleen via een 06-nummer bereikbaar is.

6. Vindbaarheid

Vaste telefoonnummers staan vaak in de telefoongids of Gouden Gids. Goed dus voor je vindbaarheid en bereikbaarheid. Klein nadeeltje: dit betekent ook dat telemarketeers je gemakkelijk weten te vinden…

7. Voordelige abonnementen

Tegenwoordig gaat bellen via de vaste lijn steeds vaker via het internet. Bellen via internet wordt ook wel Voice over IP of VoIP genoemd. Je telefoongesprekken lopen dan via (A)DSL, de kabel of glasvezel. Het bellen gaat op zich niet anders dan je gewend bent, meestal kun je je oude telefoon en je eigen nummer behouden. De techniek is wel anders: je hebt een breedband internetverbinding nodig en een speciaal modem. Waar bellen via het internet in de beginjaren soms problemen gaf – denk aan een slechte verbinding of vertraging op de lijn – is de kwaliteit van de gesprekken inmiddels doorgaans net zo goed als via de analoge telefoonlijn.

Onbeperkt bellen via internet

Een voordeel van bellen via het web, is dat je er voordelige abonnementen voor kunt afsluiten. Dit zijn pakketten met internet en bellen, of zelfs alles in 1 tegelijk. Doordat je de drie diensten bij één aanbieder afneemt, is het goedkoper. Steeds meer providers bieden onbeperkt bellen aan. Dan betaal je met je vaste lijn dus geen belkosten per minuut meer. Datum: 27-11-17