Man met tablet

In 2023 heeft iedereen in Nederland snel vast internet

Internet is een belangrijke levensbehoefte geworden. We gebruiken het voor bijna alles. Ook de Nederlandse overheid ziet in dat internet steeds belangrijker wordt voor heel veel mensen en bedrijven. Daarom heeft het kabinet onlangs een mooi doel gesteld: alle Nederlanders moeten in 2023 beschikken over snel internet, met een snelheid van minimaal 100 megabit per seconde.

Het kabinet doet er zelfs nog een stapje bovenop en wil dat in hetzelfde jaar een grote meerderheid een tien keer zo snelle verbinding (1 gigabit per seconde) heeft. Deze doelen staan in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat in juli 2018 werd gepresenteerd. Nu heeft nog maar 32,6% van de Nederlandse huishoudens een verbinding met een snelheid van 100 megabit of hoger, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt. Wel heeft 97% van de Nederlanders de beschikking over internet.

Nederland koploper op internetgebied

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat is Nederland op het gebied van digitale infrastructuur koploper van Europa en zijn deze plannen nodig om dat zo te houden. Ook op het gebied van mobiel internet moet Nederland koploper blijven, vindt het kabinet. Er zijn in Nederland namelijk nog altijd plekken waar de dekking van het mobiele netwerk onvoldoende is, vaak omdat exploitatie op deze locaties commercieel niet interessant is voor aanbieders.

Om ook in deze gebieden goede dekking te realiseren wil Keijzer bij de aankomende frequentieveilingen een dekkingsplicht opleggen. Dit betekent dat op 98% van van de oppervlakte van iedere gemeente in Nederland mobiel internet moet zijn. Aanbieders die hier niet aan kunnen of willen voldoen, maken dan geen kans meer op deze frequenties voor het aanbieden van mobiel internet.

Wifi

Heb ik snel internet?

Zoals eerder in deze blog beschreven heeft nog maar 32,6% van de Nederlandse huishoudens een vaste internetverbinding met een snelheid van 100 megabit of hoger. Benieuwd hoe snel jouw internet nou eigenlijk is? Dit kun je makkelijk controleren door een snelheidstest te doen. Kijk naar de aangegeven downloadsnelheid om te zien hoe snel jouw internet is.

Tips om je internetsnelheid te verhogen

Voldoet jouw internetsnelheid niet aan de eisen die de overheid voor 2023 stelt en heb je geen zin om te wachten tot dit wordt opgelost middels de maatregelen van het kabinet? Dan zijn er een aantal manieren om je internetsnelheid zelf te verhogen. We delen enkele handige tips om snel internet voor elkaar te krijgen:

Meet je internetsnelheid

Er is een goede kans dat je trage internet wordt veroorzaakt aan de kant van de provider. Daarom is het belangrijk om je internetsnelheid eerst goed te meten. Voor een betrouwbare meting kun je dit het beste een week lang op verschillende tijdstippen doen. Vervolgens kun je de gemiddelde snelheid berekenen, dit is dan jouw gemeten snelheid.

Vervolgens dien je uit te zoeken welke snelheid jouw internetprovider heeft beloofd toen je bij deze provider klant werd. Ligt je gemeten snelheid onder de beloofde snelheid? Dan wordt het tijd om eens contact op te nemen met je provider, aangezien je niet krijgt wat je is beloofd. Doet de provider niets om de snelheid te verbeteren? Je kunt verschillende stappen ondernemen om dit alsnog af te dwingen, maar je kunt uiteraard ook overstappen naar een andere provider.

Modem

Wifi-snelheid verbeteren

Tablets, smartphones en tegenwoordig zelfs koelkasten: ze werken allemaal op een draadloze internetverbinding. Deze wifi-verbinding is nogal gevoelig, waardoor de snelheid al snel kan tegenvallen. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je zelf kunt zetten om dit te verbeteren.

Een draadloos netwerk via WIFI heeft geen eindeloos bereik. Meestal reikt de verbinding enkele tientallen meters vanaf de router of het modem, maar dit kan ook een stuk minder zijn wanneer het signaal wordt verstoord door muren, plafonds en andere obstakels. Een wifi-extender pikt het signaal op en kan het vervolgens verder verspreiden, waardoor je het bereik van je draadloze verbinding kunt vergroten.

Enkele andere tips om het bereik te vergroten:

  • Veel mensen hebben de router of het modem in de meterkast staan, maar dit kan zorgen voor verstoringen. Plaats het apparaat daarom buiten de meterkast om het verschil te meten.
  • Plaats de router of het modem zo hoog mogelijk, het signaal komt dan de minste obstakels tegen.
  • Ligt de router of het modem plat? Zet het apparaat dan eens rechtop en zet de antennes in een andere richting.
  • De router of het modem kun je altijd het beste op de meest centrale plek in het huis zetten. Probeer het apparaat dus eens te verplaatsen en kijk of dit verschil maakt.

Internet via het stopcontact

Lukt het je toch niet om in alle kamers snel internet te realiseren? Dan kun je eraan denken om een set stroomnetadapters aan te schaffen. Deze adapter steek je in het stopcontact en gebruikt zodoende het elektriciteitsnet als computernetwerk. Er zijn ook stroomnetadapters met een geïntegreerde wifi-zender, zodat je ze kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Internet via het stopcontact is een goed alternatief voor een UTP-kabelnetwerk.

Switchen van provider? Vergelijk de aanbieders!

Toch niet tevreden over je internetsnelheid? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een andere internetaanbieder. Soms kan een concurrent een betere snelheid leveren dan je huidige aanbieder. Benieuwd naar de opties? Op onze website kun je in een handig overzicht met vast internet voor thuis, vergelijk alle grote internet providers met elkaar. Naast de beloofde snelheden kun je zo makkelijk vergelijken op prijs!

Datum: 27-08-18