Internet op tv

Hoe krijg ik internet op mijn tv?

Internet op je tv is ideaal. Want naast het reguliere aanbod van televisieprogramma’s, heb je ineens ook streamingdiensten (Netflix, HBO), social media, games en gewoon het hele internet op je televisie ter beschikking. Maar internet op tv, hoe krijg je dat voor elkaar? In deze blog leggen we je alles uit over internet op tv aansluiten.

Tv met internet

Tegenwoordig zijn de meeste televisies internet ready. Je kunt er dus meteen het internet mee op. Op zo’n smart tv of internet tv staan apps waarmee je veel dingen kunt doen: video’s streamen met Netflix of YouTube, gemiste uitzendingen terugkijken via interactieve tv, spelletjes spelen of surfen over het web. Het systeem achter al deze functies heet een smart platform. Elk merk dat smart tv’s aanbiedt, heeft zijn eigen platform. Samsung gebruikt Tizen, bij Philips en Sony vind je Android TV en LG installeert op veel van haar tv’s het besturingssysteem WebOS.

Hoe internet op tv krijgen?

Televisies die internet ready zijn, hebben meestal een ingebouwde WiFi-ontvanger. Met hulp van die ontvanger maak je verbinding met je WiFi-netwerk thuis. Andere televisies hebben een LAN-aansluiting. Dan moet je dus een internetkabel aansluiten. Sommige televisies hebben deze functie niet, maar kunnen wel internet klaar worden gemaakt. Daarvoor koop je een speciale set-top box, WiFi USB-stick of een smart tv stick. We vertellen je hieronder meer over alle mogelijkheden.

Draadloos verbinden

Nieuwe televisies hebben meestal dus al een ingebouwde WiFi-ontvanger. Binnen een paar minuutjes zet je de verbinding op en daarna kun je  eindeloos genieten van internet op je tv. Stap voor stap uitgelegd:

 • Druk op de “Home” toets om het hoofdmenu weer te geven
 • Selecteer “Configuratie”
 • Selecteer “Netwerk”
 • Selecteer “Netwerkinstallatie”
 • Selecteer het type aansluiting: “Wireless” (” Draadloos” in het Nederlands)
 • Voer het wachtwoord in voor uw wifinetwerk
 • Schakel de tv uit en opnieuw aan

Als het goed is, is jouw tv nu via het thuisnetwerk met internet verbonden. 

Verbinden via LAN-kabel

Ondersteunt je tv geen draadloze ontvangst, of heeft internet via de kabel jouw voorkeur? Dan verbind je de televisie met een LAN-kabel. En dat gaat zo:

 • Voor een connectie met LAN-kabel. Volg de onderstaande stappen
 • Sluit de LAN-kabel allereerst aan op de tv
 • Druk op de “Home” toets om het hoofdmenu weer te geven
 • Selecteer “Configuratie”
 • Selecteer “Netwerk”
 • Selecteer “Netwerkinstallatie”
 • Selecteer het type aansluiting: “LAN-kabel”
 • Schakel de tv uit en opnieuw aan

TV verbinden met WiFi USB-stick

Sommige tv’s hebben geen ingebouwde internetontvanger. Je kunt dan een set-top box kopen. Dit is een apparaatje dat een verbinding tot stand brengt tussen jouw tv en het internet. Maar tegenwoordig kiezen mensen vaak een WiFi USB-stick. Die draadloze ontvanger sluit je via de USB-poort op je televisie aan. Voor het verbinden door middel van een WiFi USB-stick volg je dezelfde stappen als bij het verbinden met je WiFi-netwerk. Het enige verschil is dat je kiest voor de naam van je WiFi USB-stick.

Verbinding maken met smart tv stick

Een nieuwe optie voor internet op je tv is de smart tv stick. Een smart tv stick is een USB-stick met een HDMI aansluiting. Je kunt er dus video’s en foto’s op HD-kwaliteit mee bekijken. Op deze USB-stick staat het besturingssysteem van Android én het heeft een ingebouwde WiFi ontvanger.

Internet op tv aansluiten lukt niet

Lukt het installeren van internet op je tv niet? Neem dan contact op met de fabrikant van jouw televisie. Daar weten ze meestal wel raad met al je technische vragen.

Interesse in een pakket met internet en tv? De verschillende pakketten vergelijken doe je op Internetvergelijk.nl.

Datum: 26-09-17