Achterhaal het IP-adres van jouw router of modem

Met het IP-adres van je router of modem krijg je via een browser toegang tot alle instellingen. Maar waar vind je het IP-adres? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te achterhalen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Beveiligde wifi modem-router

Zelf het IP-adres van je router vinden

Je wilt graag inloggen op je router of modem om instellingen te wijzigen, maar hoe kun je het IP-adres opzoeken? Die kun je vinden op drie verschillende manieren.

Goed om te weten: Je provider geeft jouw een openbaar IP-adres. Je provider staat met dit unieke IP-adres met jouw in verbinding. Dat is jouw IP-adres naar buiten toe op internet, en dus niet van je router.

Lees alle verschillen tussen een router en een modem.

1. Zoek het ip-adres op via Google

Heb je zelf een router gekocht, zoek dan op Google het merk en type. Zoek op de modelnaam, en zet het zoekwoord “standaard gateway” of “default gateway” erachter.

Wil je toegang tot het modem van je provider, zoek dan op de website van jouw provider hoe je kan inloggen.

2. Handleiding van de modem-router raadplegen

Een andere optie is het raadplegen van de handleiding van je router. Ook daarin kun je vinden wat de standaard gateway van je router is.

Leestip: Uitgebreide informatie over de wifi-router.

Kun je de handleiding niet meer vinden? In de meeste gevallen kun je de handleiding ook online vinden. Zoek op de naam van je router en zet het woord "handleiding" of "manual" erachter. Het IP-adres van de router-modem staat meestal ergens in het begin.

3. IP-adres achterhalen via opdrachtprompt

Kun je de handleiding van de router niet meer vinden, ook niet via internet? Dan zit er niets anders op dan aan de slag te gaan met je besturingssysteem. Misschien heb je het weleens gezien, een MS-DOS achtige omgeving in een zwart venster met witte tekst.

Met de juiste opdrachten worden hier gegevens over de verschillende netwerkkaarten getoond. Ben je draadloos aangesloten via wifi, zoek dan het stukje op waar “Wireless adapter” staat.

Onder het kopje “Default gateway” vind je het IP-adres van de router of het modem terug. Vaak is dit 192.168.1.1 of 192.168.2.1, maar er zijn ook fabrikanten die een compleet ander IP-adres aan hun router toekennen.

Volg de volgende stappen om het adres op te zoeken in Windows of macOS:

IP-adres achterhalen in Windows

  • Open het startmenu
  • Type “cmd” in het zoekveld 
  • Klik op Opdrachtprompt
  • Vul in “ipconfig”
  • Zoek voor het IP-adres achter default gateway

IP-adres achterhalen in MacOS

  • Klik op het Apple menu (Apple-icoontje linksbovenin)
  • Ga naar Systeemvoorkeuren
  • Klik op Netwerk
  • Achter "Router" staat het IP-adres

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend