online backup

Online backup maken in de cloud

Een backup wegschrijven naar “de cloud”, je hoort het steeds vaker. Dat is ook niet gek, want “de cloud” kent verschillende voordelen. Wellicht maak je nog backups op de ouderwetse manier. Dit kan met een USB stick of externe harde schijf bijvoorbeeld. Er is niks mis met deze back-up methode, maar er zitten wel nadelen aan verbonden. Dergelijke externe media zijn namelijk behoorlijk storingsgevoelig. Je weet nooit wat de levensduur is, het medium kan ineens defect raken. In sommige gevallen is het mogelijk om nog data te redden, maar dat lukt lang niet altijd en dan ben je alles kwijt. Foto’s, video’s, muziek, documenten, ze gaan allemaal verloren!

Wegschrijven naar de cloud


Wat is de cloud? Simpel gezegd is de cloud een wolk met data in de lucht. Als je bestanden gaat wegschrijven naar de cloud dan komen deze op externe computers terecht. Deze staan bijna altijd in een datacenter. Het grote voordeel hiervan is dat je 24 uur per dag en 7 dagen per week toegang hebt tot je bestanden. Daarnaast worden datacenters beveiligd tegen indringers en zijn ze voorbereid op natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen. In de meeste gevallen worden back-ups ook nog eens dubbel weggeschreven, naar twee verschillende locaties. De kans dat je gegevens verloren gaan is dus nihil. 


Voordelen van een backup online

  • Veiligheid: Je bestande opgeslagen in datacenters op een externe locatie.
  • Online toegang: Al je gegevens zijn te benaderen vanaf externe locaties.
  • Hardware up-to-date: De servers worden door IT-bedrijven up-to-date gehouden.

Eenvoudig door de backup bladeren

De gegevens die via een online back-up in de cloud zijn gezet kunnen eenvoudig geopend worden. Je hebt via internet altijd toegang tot je gegevens. Je kunt zelf bepalen hoeveel (sub)mappen je aanmaakt en welke bestanden je erin zet. Zo kun je een goede mappenstructuur aanleggen zodat je snel bij de juiste bestanden kunt in de toekomst. Als je nog ouderwetse back-up methoden werkt kan het heel tijdrovend zijn een bepaald bestand te vinden. Als je veel hebt geback-upt kan het zijn dat je meerdere externe harde schijven hebt gebruikt. Kom er maar eens achter op welke schijf dat ene bestand staat waar je naar op zoek bent! Een online back-up maken in de cloud werkt snel, eenvoudig en biedt meerdere voordelen. Daarnaast is het ook nog eens betaalbaar, en zelf gratis tot een bepaalde opslagcapaciteit. Voorbeelden zijn. Google drive of Dropbox. Reden te meer om over te stappen naar deze nieuwe manier van back-uppen.

Datum: 25-11-15