internetverbinding

Stappenplan installeren van een internetverbinding

Een internetverbinding kan je in bijna alla gevallen zelf installeren. Vaak biedt de provider ook een monteur aan, maar hier betaalt je al snel een behoorlijk bedrag voor. Het is dan ook verstandiger om voor een doe het zelf pakket te kiezen en zelf aan de slag te gaan met de installatie. Het installeren van een internetverbinding is tegenwoordig een paar minuten werk, voor je het weet verschijnen de werkende internet pagina’s op je computer of smartphone. Het installatieproces is afhankelijk van het type internet dat je gaat installeren. Voor een ADSL verbinding gelden andere installatiestappen dan voor een glasvezelverbinding bijvoorbeeld.

Installeren van ADSL

Om ADSL op een correcte manier te kunnen installeren heb je een ADSL modem nodig. In de meeste gevallen wordt dit modem geleverd door je internetprovider. Soms zit het modem bij het abonnement inbegrepen, in andere gevallen dien je een huur- of koopprijs te betalen. Om het modem te installeren zal je moeten achterhalen waar in de woning het ISRA punt te vinden is. IS/RA staat voor Infrastructuur Randapparatuur, dit is het punt waar de telefoonlijn de woning binnenkomt. Dit punt is meestal in de meterkast te vinden, maar ook de woonkamer is een veelgebruikte plek. Als het IS/RA netjes afgemonteerd is dan is er een RJ11 stekker aanwezig. Deze stekker sluit je aan op de DSL poort van het modem. Daarna is het kwestie van een paar minuten wachten. Tijdens deze wachtminuten komt het modem “in sync”. Het proces is voltooid zodra het DSL, ADSL of SYNC lampje constant brand. Blijft het lampje knipperen, dan kan het zijn dat de verbinding niet goed is opgeleverd. Neem in dat geval contact op met je internetprovider. Bij een constant brandend lampje worden in de meeste gevallen de instellingen automatisch opgehaald, het modem stelt zichzelf in als het ware. Sommige internetproviders werken echter nog niet met deze techniek, in dat geval zul je zelf het modem moeten instellen. Kijk in de meegeleverde “doe het zelf handleiding” om te achterhalen of je het modem handmatig moet instellen en welke instellingen je daarbij dient te gebruiken.

Installeren van glasvezel

Het installeren van glasvezel bestaat uit twee delen. Het eerste deel mag in de meeste gevallen niet zelf uitgevoerd worden. De reden hiervoor is de breekbaarheid van de glasvezelkabel. Bij een onjuist gebruik van deze kabel kan deze beschadigen namelijk, met alle gevolgen van dien. Een beschadigde glasvezelkabel laten herstellen kost al gauw enkele honderden euro’s. De glasvezelkabel wordt door een monteur aangesloten op de FTU. De FTU wordt ook wel het glasvezelmodem genoemd. In principe kan je een computer direct met de FTU verbinden, waarna internetten mogelijk is. Er zit echter een groot nadeel aan deze constructie. Op de FTU is in de meeste gevallen slechts één poort te vinden, je kan dan slechts één computer of laptop aansluiten. Om dit probleem op te lossen kiezen de meeste providers voor een router achter de FTU. De router wordt met een netwerkkabel aangesloten op de FTU. Je kan er vervolgens 4 computers mee verbinden. Je kan je eigen draadloze netwerk inrichten, zo wordt het mogelijk om apparaten via WIFI met het internet te verbinden.

Professionele installateur

Ben je begonnen aan een doe het zelf installatie maar lukt het niet om het internet werkend te krijgen? Neem in dat geval telefonisch contact op met je internetprovider. In de meeste gevallen kan er een zogenaamde lijnmeting uitgevoerd worden, hieruit komt naar voren waar de storing exact ligt. Het kan namelijk zijn dat je alles goed hebt aangesloten en ingesteld, maar dat er een netwerkstoring is. In dat geval ligt de bal bij de internetprovider, die zullen de storing voor je oplossen. Blijkt de fout wel aan jouw kant te liggen, dan kan je alsnog voor een professionele installateur kiezen. Plan in dat geval een afspraak in zodat de installateur bij je thuis kan komen om te onderzoeken waar de fout precies zit.

Datum: 22-06-15