Facebook video virus

Virus via social media – waar moet je op letten?

Sociale media zijn onderdeel geworden van ons leven. We houden onze vrienden en familie in de gaten op Facebook, onderhouden ons zakelijke netwerk via LinkedIn en delen de mooiste vakantiekiekjes via Instagram. Dat we tegenwoordig zo makkelijk in contact kunnen komen met elkaar en zelfs nieuwe mensen kunnen leren kennen is mooi, maar sociale media kennen helaas ook een keerzijde.

De verschillende platformen als Facebook, Twitter en Instagram worden namelijk steeds vaker gevonden en misbruikt door mensen met kwade bedoelingen. Deze zogenaamde ‘hackers’ zijn uit op je wachtwoorden, bank- en creditcardgegevens of willen frauderen met je identiteit. Klinkt serieus, en dat is het ook.

Steeds meer criminaliteit vindt op het internet plaats. Criminelen die slim zijn met computers en internet maken gemakkelijk duizenden slachtoffers middels het verspreiden van slechte software (malware) of het kraken van databases met daarin de gegevens van heel veel mensen. En hoewel je denkt dat dit niet zo snel zal gebeuren, kan ook jij het volgende slachtoffer zijn.

Facebook video virus

Verspreiding via sociale media

Vroeger belandden virussen hoofdzakelijk op je computer doordat je op een linkje had geklikt in een e-mail die je had ontvangen. Dit was vaak makkelijk te herkennen, waardoor verdere narigheid kon worden voorkomen. Maar hackers zijn tegenwoordig een stuk ‘slimmer’ geworden en kunnen je zelfs laten geloven dat een vriend of een bekende iets naar jou toe heeft gestuurd, terwijl dit in feite een virus is.

Steeds vaker doen gebruikers van Facebook dan ook meldingen van virussen die zich via de ‘messenger’ functie van het platform verspreiden. Het zogenaamde ‘Facebook video virus’. Het werkt ingenieus: je krijgt een berichtje van een vriend of familielid met daarin jouw naam, enkele emoji’s en een link naar een video. Wanneer je op deze link klikt, wordt jouw internetbrowser besmet met een virus. Deze software probeert vervolgens jouw inloggegevens te stelen.

Ondanks dat er veel voor dit soort trucjes wordt gewaarschuwd, gaat het nog vaak mis. Dat is natuurlijk helemaal niet gek. Wanneer jij een bericht krijgt van iemand waar jij regelmatig mee ‘chat’, ben je al snel geneigd dit bericht als betrouwbaar te zien en op de link te klikken. Soms verwerken hackers zelfs je eigen naam in het bericht om nog geloofwaardiger over te komen.

Om te voorkomen dat ook jij in de toekomst in deze val trapt, hebben we hier enkele tips om jezelf beter tegen dit soort cybercriminaliteit te beschermen:

Tips om jezelf te beschermen tegen virussen op sociale media

Raar bericht? Niet klikken!

Deze tip klinkt misschien als een open deur, maar is toch belangrijk om te vermelden. Wanneer je een bericht ontvangt van een bekend persoon met een tekst die je normaal niet van hem of haar zou verwachten, klik dan niet! De kans is groot dat een hacker het op jou gemunt heeft. Vraag liever aan deze persoon of hij of zij het echt was, zodat je mogelijk gevaar uit kunt sluiten.

Controleer de url

De url is het adres dat je in de adresbalk van je internetbrowser ziet staan. Iedere site heeft een eigen url en dat geldt ook voor de virussen die hackers verspreiden. Daarom is het belangrijk om, voor je mogelijk op een dergelijke link klinkt, de url te controleren. Virussen worden nooit verspreid via een bekende url, zoals die van Facebook. Leidt de url naar een webpagina die je niet bekend voorkomt? Klik dan niet, ook niet als de afbeelding die er boven staat aangeeft dat de link naar bijvoorbeeld YouTube leidt.

Maak je kinderen bekend met online gevaar

De kans is groot dat ook jouw kinderen gebruik maken van sociale media. Ook zij kunnen een dergelijke link krijgen, en zullen dan sneller geneigd zijn erop te klikken dan jij. Praat ze daarom bij over online gevaar en vertel ze dat ze nooit zomaar op iedere link moeten klikken. Nog beter: neem bovenstaande tips met ze door. Hiermee kun je voorkomen dat via de accounts van je kinderen alsnog virussen worden geïnstalleerd.

Facebook video virus

Overige tips tegen cybercriminaliteit

Naast de malware die via sociale media als Facebook wordt verspreid, liggen er nog veel meer gevaren op de loer wanneer je jezelf vermaakt op het internet. Daarom hebben we nog enkele makkelijke tips om jezelf hier goed tegen te beschermen:

  • Gebruik verschillende wachtwoorden en verander ze regelmatig. Gebruik vooral niet overal hetzelfde wachtwoord of een te makkelijk wachtwoord. We raden het gebruik van een wachtwoord app als Lastpass aan, hiermee kun je een hoop automatiseren. Dit is niet alleen veiliger, maar ook makkelijker.
  • Gebruik geen gratis virusscanner. Neem geen gratis virusscanner, hoe verleidelijk ook! Een gratis virusscanner is beter dan niets, maar volgende de consumentenbond laten ze wel eens steken valen. Ze geven niet altijd genoeg bescherming tegen malware. Malafide phishingwebsites worden bijvoorbeeld niet tegengehouden door Windows Defender.
  • Vermijd openbare WiFi-hotspots. Deze hotspots zijn erg geliefd onder hackers omdat ze vaak slecht beveiligd zijn.
  • Gebruik waar mogelijk tweestaps-verificatie. Met tweestaps-verificatie dien je na het invoeren van een wachtwoord nog een kleurcode te scannen of een code uit een sms in te voeren. Meer gedoe, maar een stuk veiliger!
  • Maak een backup van je bestanden. Mocht het dan toch misgaan, kun je in ieder geval nog bij je waardevolle bestanden.

Meer weten over online veiligheid? Op websites als Laat Je Niet Hack Maken vind je nog veel meer informatie over hoe je jezelf kunt beschermen tegen cybercriminaliteit. Ook schreven we eerder een blog over veilig internetten.

Datum: 10-08-18