internet-kantoor

Tips voor stabiel en snel internet op kantoor

Volgens een onderzoek van ZyXEL is het internet thuis efficiënter dan op kantoor. Door de trend van Het Nieuwe Werken is dit tegenwoordig nog makkelijker te vergelijken. Binnen Europa zijn Nederlanders het meest tevreden over hun internetverbinding thuis. Deze tevredenheid geldt voor zowel de internetsnelheid als over stabiliteit van Wi-Fi. In vergelijking met internet op kantoor worden er thuis minder problemen ervaren met het internet.

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat er een flinke kloof is tussen de waardering van internet op kantoor en internet aan het thuisfront. Ongeveer één op de twee kantoormedewerkers is tevreden over de internetverbinding op kantoor. Dat is erg weinig wanneer je bedenkt hoe groot de rol van het internet in het bedrijfsleven en bij bedrijfsprocessen. Lees daarom onze tips om het internet op kantoor te verbeteren.

Glasvezel op kantoor

De investering om over te gaan tot glasvezel op kantoor wordt door veel bedrijven gezien als een te grote investering. Dit terwijl er al grote projecten gaande zijn om glasvezel voor consumenten toegankelijk te maken. Waarom is glasvezel eigenlijk zo interessant? Bij een glasvezelverbinding beschik je over een ultrasnel netwerk. Dit zorgt ervoor dat je geen last hebt van wachttijden en hierdoor kunnen medewerkers en organisaties efficiënter werken op kantoor. Bovendien zorgt een glasvezelverbinding voor meer stabiliteit. In een sterk groeiende technologische wereld wordt glasvezel gezien als absolute must voor de toekomst.

Huur een kantoorruimte waar al glasvezel is aangelegd

Glasvezel kent vele voordelen. Helaas is de investering voor het aanleggen nu nog vaak te duur voor het mkb. Een goede optie is daarom om bijvoorbeeld een kantoorruimte te huren in Amsterdam die al beschikt over een glasvezelverbinding. Ook veel kantoren in Den Bosch en Amstelveen beschikken al over een glasvezelverbinding. Er zijn zelfs hele kantorenparken die voorzien zijn van een glasvezelverbinding.

Bandbreedte

Het is op belangrijk dat de bandbreedte op kantoor ruim voldoende is. Bandbreedte staat voor de hoeveelheid data die tegelijkertijd over een verbinding kan worden getransporteerd. Als de bandbreedte hoger is kan er dus meer en sneller data worden verstuurd of ontvangen.

We zijn afhankelijk geworden van het internet en onze manier van zakendoen is ook steeds meer online. Het werken in de cloud, VoIP bellen of de streaming van (live) video’s zijn voorbeelden van zeer intensief internetgebruik. Dit is helemaal het geval wanneer er veel mensen van dezelfde verbinding gebruik maken.

Bandbreedte bepalen

Het is belangrijk om te bepalen wat de ideale bandbreedte voor jouw kantoor is. Bij een te lage bandbreedte gaat dit ten koste van de productiviteit. Dat wekt veel irritatie op. Aan de andere kant brengt een te hoge bandbreedte juist onnodig extra kosten met zich mee. Het is aan te raden om de juiste balans te vinden tussen deze twee uitersten. Ook de balans tussen de downloadsnelheid en de uploadsnelheid is een belangrijk aspect.

Het is zonde als je onnodig teveel betaalt voor één van deze snelheden. Het ene bedrijf heeft bijvoorbeeld veel baat bij een hoge uploadsnelheid, terwijl een ander hier helemaal geen baat bij heeft. Uploaden is het zenden van data naar het internet toe, denk aan het uploaden van een video.

Onduidelijk hoeveel upload- en downloadsnelheid er nodig is? Een specialist kan (op basis van de activiteiten) adviseren over de juiste bandbreedte voor jouw organisatie. Hiermee kan er grove een inschatting van de minimale bandbreedte gemaakt worden.

Routing Policies van internetproviders

Het komt vaak voor dat de daadwerkelijke snelheid die je op kantoor binnen krijgt, lager is dan door de internetprovider beloofd. Hier wordt wel voor betaald en dat is natuurlijk zonde. Traag zakelijk internet kan echter diverse oorzaken hebben. Denk aan de instellingen van routers, de aanleg van het netwerk of iets simpels als verouderde bekabeling. Check in ieder geval bij de internetprovider hoe het zit met de routing policy voor jouw kantoor. Zo kunnen eventuele bottlenecks worden opgelost.

Bekabeld of Wi-Fi

Vooralsnog is een bekabeld netwerk aanzienlijk sneller en veiliger dan Wi-Fi. Daarnaast is een bekabeld netwerk ook stabieler. Bij een draadloze internetverbinding valt de verbinding soms weg zonder directe aantoonbare reden. Een combinatie van Wi-Fi en bekabeling is meestal de beste optie, zo profiteer je van de stabiliteit van bekabeld internet en het gemak van Wi-Fi. Let wel op dat het netwerk efficiënt is aangelegd, zonder teveel of onnodig gebruik van splitters, te lange kabels of switches.

Overige factoren

Er zijn nog andere factoren die invloed uitoefenen op de stabiliteit of snelheid van een internetverbinding. Bij een instabiele verbinding is het altijd aan te raden om eerst contact op te nemen met de internetprovider. Wellicht is het probleem daar eenvoudig op te lossen of te achterhalen. Is dit niet het geval? Schakel dan een monteur in om de problemen te verhelpen.

Datum: 07-02-17