internet veiligheid

Veilig internetten: waar moet ik op letten?

E-mailen, zakendoen, televisie kijken of bankzaken regelen: het kan allemaal via internet. Maar de digitale snelweg is ook vol gevaren en obstakels. Veilig internetten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met deze tips zorg je voor een veilig internetgebruik.

Houd spyware buiten de poorten

Spyware is een soort sluipschutter. Het is software die ongevraagd en (vaak) ongemerkt op je harde schijf terecht komt. Vanuit daar gaat het ‘spioneren’. Oftewel: het verzamelt allerlei gegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers of privacygevoelige informatie, die het vervolgens doorstuurt aan iemand die het commercieel wil gebruiken. Deze stukjes software zijn met wat oplettendheid doorgaans buiten de poorten te houden. Wees voorzichtig met pop-ups (of gebruik een pop-up blocker) en open geen e-mailbijlages van mensen die je niet kent. Zorg bovendien dat je virusscanner en firewall in orde zijn.

Digitale vangrails: virusscanner en firewall

Je virusscanner en firewall zijn als het ware vangrails voor de digitale snelweg. Ze zorgen ervoor dat je geen brokken maakt als je uit de bocht vliegt. Antivirussoftware kijkt naar de programmacode van een bestand en haalt dat door een database van stukken software waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn. Spot je scanner kwalijke bestanden, dan grijpt hij in. Bekende virusscanners, waarvan de gratis versies uitstekend werken, zijn bijvoorbeeld AVG, Norton en Avira. Een firewall is een soort poort tussen jouw computer en internet, die in de gaten houdt of er niets verdachts in en uit gaat. Check goed of je iets aan je firewallinstellingen moet doen voor je Windows– of Apple-pc.

Veilig gebruik van internet: draadloze netwerken

Bijna al ons internetgebruik gaat tegenwoordig via draadloze (wifi)netwerken. Meestal zit er ook een draadloze router bij je internetabonnement. Pas je niet op, dan kan een hacker via zo’n netwerk je computer, telefoon of tablet binnenkomen. Veilig internetten? Zorg in ieder geval dat je thuisnetwerk veilig is door het te beveiligen met een goed, gevarieerd en niet gemakkelijk te raden wachtwoord. Voor openbare netwerken in bijvoorbeeld cafés of vliegvelden geldt dat je ze beter niet kunt gebruiken om gevoelige informatie mee te versturen. Je kunt dan beter gebruikmaken van de (3G- of 4G-)internetverbinding van je telefoon. Belangrijk: geeft je telefoon of computer aan dat een netwerk niet veilig is, neem deze melding dan altijd zeer serieus. Gebruik je het netwerk toch, verstuur dan nooit gevoelige informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens.

firewall computer en internet

Je vriend kan je vijand zijn

Probeer in het achterhoofd te houden dat op internet je vriend je vijand kan zijn. Niet dat je nu opeens al je vrienden en familie moet gaan blokkeren, maar ze kunnen je gemakkelijk infecteren met malware (kwaadwillende software) die ze ongewild zelf op hun apparaat hebben. Behandel bestanden die ze opsturen daarom altijd met de nodige argwaan. En sturen ze je een link via Facebook die je de wenkbrauwen doet fronzen, vraag dan even via een ander medium of dit allemaal wel pluis is.

Updates: de laatste versie is de beste versie

Software wordt steeds vernieuwd. Waarna hackers op zoek gaan naar gaten. Waarop softwareontwikkelaars die gaten dichten via updates. Oftewel: de laatste versie van software is ook de beste versie, omdat hij de meest recente gaten heeft gedicht. Wil je veilig internetten, dan zorg je ervoor dat je besturingssysteem (Windows, Android, iOS, OS X, etc.) en andere programma’s en apps altijd up-to-date zijn. In veel gevallen kun je dit updaten automatisch laten gebeuren. Krijg je een melding dat er een update beschikbaar is? Download die dan meteen. Ook al heb je het even druk.

Voor niets gaat de zon op

Op internet worden je vaak gouden bergen beloofd. Stelregel: als iemand je gratis of te goedkoop iets aanbiedt, verdient hij er waarschijnlijk op een andere manier geld mee. Download je bijvoorbeeld ‘gratis’ software, dan kan er spyware of andere malware – zoals een Trojaans paard – in verpakt zitten.

Veilig internetten voor kinderen

Voor kinderen gelden er op internet hele andere gevaren dan voor volwassenen. Denk aan internetpesten, kinderlokkers en onbewust aankopen doen. Heb je kinderen en wil je meer weten over veilig surfgedrag voor kinderen? Lees dan ook ons artikel Zijn jouw kinderen veilig op internet?.

Meer tips veilig internetten

Tot slot: heb jij behoefte aan meer tips om veilig te kunnen internetten? Houd dan internetvergelijk.nl in de gaten. Regelmatig publiceren wij informatie waarmee jij je internetgebruik veilig, goedkoop en plezier houdt.

Datum: 11-12-16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.