4k HD tv

Wat is een HD ontvanger en hoe werkt het?

Bijna iedereen heeft tegenwoordig HD televisie. Om ook echt in high-definition televisie te kunnen kijken, heb je een HD ontvanger nodig. Maar wat is zo’n HD ontvanger nu eigenlijk? En hoe werkt het?

Wat is een HD ontvanger?

De HD van HD televisie staat voor high-definition. Dat wil zeggen dat het beeld scherper is omdat iedere losse afbeelding is opgebouwd uit meer pixels (‘beeldpunten’) dan bij voorgaande televisietechnieken. Een HD ontvanger heb je nodig om het HD signaal van de televisiezender om te kunnen zetten in een signaal dat je televisie kan lezen. Dit omzetten wordt ook wel decoderen genoemd, vandaar dat zo’n ontvanger voor hoge definitietelevisie soms ook wel een decoder wordt genoemd. Het is dus eigenlijk een kastje dat je nodig hebt om op je HD televisie ook echt beelden in hoge definitie te kunnen kijken.

Hoe werken HD ontvangers?

De HD ontvanger krijgt een signaal binnen via de (DVB-C-)kabel, IPTV aansluiting, (DVB-S-)satellietschotel of (DVB-T-)antenne. Dat signaal is als het ware in een andere taal dan je televisie kan begrijpen. HDTV ontvangers krijgen het signaal binnen, vertalen het en sturen het dan door naar je televisie. Je hebt alleen maar wat aan een HD receiver als je ook een televisie hebt die het beeld in high definition kan weergeven. Dat wil zeggen dat hij minimaal 720 beeldlijnen én een digitale ingang moet hebben. Verder is het van belang dat het beeld van de televisiezenders in HD is. Tegenwoordig wordt het gros van de televisieprogramma’s in hoge definitie uitgezonden.

satellietschotels

Heb ik een HD receiver nodig?

Als je een HD televisie (HD Ready, Full HD of 4k Ultra HD) hebt, heb je niet altijd een HD receiver nodig. De meeste televisies die tegenwoordig worden verkocht, beschikken over een DVB-C tuner om het digitale signaal van de kabel om te zetten in geschikt beeld. Je hebt dan geen losse ontvanger meer nodig. Hetzelfde geldt voor als je via de satelliet kijkt en je televisie beschikt over een digitale satelliettuner. Als je tv een DVB-C tuner heeft, wil dit nog niet per se zeggen dat je helemaal geen extra apparatuur nodig hebt. Sommige kabelbedrijven versturen het tv-signaal namelijk via een soort versleutelde verbinding. Je hebt dan een zogeheten CI+ module (oftewel CAM module) nodig. Dat is een plat apparaatje waar je de smartcard van het kabelbedrijf in moet steken.

Wat zijn de voordelen van HD televisie?

Met een HD ontvanger kijk je televisie met de high-definition standaard. HD heeft veel meer detail dan normale televisie, oftewel SD (van ‘standard-definition’). Aangezien de televisies tegenwoordig steeds groter worden, is dat geen overbodige luxe. Zou je een grote tv hebben met SD-beeldkwaliteit, dan zou het beeld er wat vaag uitzien. Dankzij het HD signaal kun je echter nog steeds haarscherp beeld krijgen, ook al heb je een scherm dat je halve muur vult.

HD televisie en internet

Als je voordelig uit wilt zijn met HD televisie, kun je overwegen om een internet en televisie in één pakket te nemen. Omdat je dit allebei bij dezelfde provider neemt, is het goedkoper dan twee losse abonnementen. De razendsnelle IP-TV internetverbinding garandeert je een haarscherpe beeldkwaliteit. Ben je benieuwd of dat zo’n combipakket voor jou beschikbaar is? Doe dan de internet en televisie postcodecheck.

Datum: 09-01-17