usenet servers

Wat is Usenet?

Het internet is meer dan alleen het World Wide Web. Maar wist je ook al dat er enorm fanatieke groepen zich begeven op servers waarin gediscussieerd wordt over de meeste uiteenlopende onderwerpen en bestanden en informatie vrij gedeeld kunnen worden?

Dit gebeurt allemaal op Usenet, een netwerk wat al ouder is dan het World Wide Web. Toch wordt dit netwerk tot op de dag van vandaag draaiende houden en gebruikt door een gepassioneerde groep gebruikers. Dat dit netwerk nog steeds fans heeft, is niet zo vreemd. In deze blog leggen we uit wat Usenet is, wat de voordelen zijn en hoe jij er gebruik van kunt maken.

Usenet

Laten we bij het begin beginnen: Wat is Usenet eigenlijk? Usenet is een netwerk waarop gebruikers bestanden en teksten kunnen uitwisselen. Dit gebeurt in zogenaamde nieuwsgroepen, een nieuwsgroep werkt ongeveer zoals een forum. Elke nieuwsgroep heeft een uniek onderwerp waar de gebruikers over kunnen discussiëren. Met duizenden nieuwsgroepen om uit te kiezen zit er voor iedereen wel wat bij. Of je nu bijvoorbeeld op zoek bent naar advies, onbekende artiesten of een politieke discussie: er is bijna altijd wel een nieuwsgroep voor.

De werking van een Usenet server

Usenet is een gedecentraliseerd netwerk. Dat wil zeggen dat er niet 1 grote server is waar alle gebruikers op inloggen. In plaats daarvan bestaan nieuwsgroepen uit een enorm, wereldwijd netwerk van computers en servers die allemaal samenwerken. Usenet is dan ook niet aangesloten op het World Wide Web, en je kunt het niet vinden via een browser.

Een netwerk waarin gelijkwaardige servers met elkaar samenwerken, noemen we een peer-to-peer netwerk. Het grote voordeel van een peer-to-peer netwerk, is dat de kans dat het netwerk faalt een stuk kleiner is. Wanneer er een ‘peer’ uitvalt, zijn er nog duizenden anderen die het netwerk werkzaam houden. Dit is een van de dingen die Usenet zo populair maakt

Nieuwsgroepen nog springlevend

Usenet is niet zomaar een netwerk, het is een van de oudste uit zijn soort. In 1979 kwamen Tom Truscott en Jim Ellis met het idee voor nieuwsgroepen. Dat is 10 jaar voor de uitvinding van het World Wide Web en het internet zoals we dat nu kennen. Al vrij snel groeide nieuwsgroepen uit tot een populaire communicatievorm onder de eerste internetgebruikers.

apple computer
Usenet was al populair toen het World Wide Web nog in z’n kinderschoenen stond

Usenet gebruiken: Voordelen en nadelen

Je zou denken dat zo’n oud platform niet meer populariteit is, maar niets is minder waar. Wonder boven wonder wordt het nog steeds gebruikt door fanatieke gebruikers over de hele wereld. De verscheidenheid aan nieuwsgroepen, de relatieve anonimiteit en de hoge downloadsnelheid maken Usenet een bijzonder relevant platform.

Nu de voordelen en geschiedenis van Usenet duidelijk zijn, overweeg je misschien om zelf ook van Usenet gebruik te maken. Maar hoe gaat dat in z’n werking, en zijn er ook nadelen? Zoals we eerder al zeiden is Usenet een losstaand netwerk. Om toegang te krijgen tot dat netwerk zul je eerst een newsreader moeten installeren. Daarnaast is het aanbod op de server vaak beschikbaar voor een korte periode. Ook kunnen bijvoorbeeld films die je download beschadigd zijn of een virus bevatten. Goed opletten dus.

Newsreaders

Een Newsreader is een programma dat je nodig hebt om nieuwsgroepen te gebruiken. Een newsreader geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om berichten te lezen, berichten te posten en binaire bestanden zoals foto’s of video’s te downloaden. Wat je allemaal kunt hangt af van de newsreader die je gebruikt.

Het besturingssysteem dat je gebruikt bepaalt welke newsreaders je kunt gebruiken zo kunnen gebruikers van Windows kiezen uit andere newsreaders dan gebruikers van Mac iOS. Enkele populaire newsreaders zijn Outlook Express (inbegrepen in Windows), NNTPGrab en Opera.

Usenet VPN

Je bent niet anoniem wanneer je gebruik maakt van een newsreader om toegang tot Usenet. Hiermee herkent het netwerk jouw ip-adres. Dit doet afbreuk aan een belangrijk voordeel van Usenet: anonimiteit. Zelfs wanneer je een alias gebruikt kunnen overheden, bedrijven en hackers jouw traceren met dit IP-adres

Wil je dit voorkomen en gebruik maken van anonimiteit? Dan zul je gebruik moeten maken van een VPN. Dit is als het ware een alias voor je computer, waardoor het IP-adres niet langer traceerbaar is. Dit garandeert jouw anonimiteit, en zorgt dat je niet bang hoeft dat anderen over je digitale schouder meekijken.

Usenet provider

Aan alleen een newsreader heb je nog niet genoeg. De newsreader wordt gebruikt om te verbinden en communiceren met een zogenaamde NNTP-server. Dit is het protocol waar Usenet op draait. Deze serverruimte zul je moeten afnemen bij een Usenet-provider. Je hebt over het algemeen twee opties:

  1. Een NNTP-server van je eigen provider
  2. Een NNTP-server van een Usenet provider.

Usenet via eigen provider

Bijna alle providers in Nederland bieden een NNTP-server aan. Het kan handig zijn om je NNTP-server te regelen via je eigen provider, maar er zitten ook nadelen aan. Zo bieden providers zoals Ziggo en KPN vaak minder functies dan gespecialiseerde Usenet providers. Zo is het niet altijd mogelijk om mee te doen aan binaire nieuwsgroepen, waarin ook bestanden kunnen worden gedeeld. Heb jij echter alleen behoefte aan tekst? Dan kan een NNTP-server van je eigen provider een uitstekende optie zijn.

laptop computer
Voor de beste ervaring heb je een goede usenet server nodig

Gespecialiseerde Usenet provider

Ben je op zoek bent naar de volledige ervaring, dan kun je het beste gebruik maken van een gespecialiseerde Usenet provider. Dat zijn openbare nieuwsservers. Via deze servers heb je toegang tot alle nieuwsgroepen. Zo kan je profiteren van de ultieme vrijheid. Een voorbeeld van een Nederlandse Usenet Provider is UsenetBucket. Uiteraard betaal je hier, in tegenstelling tot bij je provider, wel geld voor. Maar je geniet dan wel van onbeperkte data en meerdere verbindingen.

Usenet abonnement

Net zoals bij een internetabonnement heb je aan alleen een provider kiezen niet genoeg. Je zult namelijk ook een abonnement moeten kiezen waar kosten aan verbonden zijn. Welke abonnementen er zijn verschilt uiteraard per aanbieder. Meestal biedt een provider meerdere abonnementen aan die verschillen in snelheid of het aantal verbindingen dat je kunt maken.

Usenet vergelijken

Elke aanbieder is weer anders, daarom is het slim om meerdere Usenet providers met elkaar te vergelijken. Net zoals bij de reguliere provider hebben alle aanbieders voor- en nadelen. Zo kan de ene een hogere snelheid hebben, terwijl de andere goedkoper is. De verschillen zit hem in de toegang tot meer nieuwsgroepen of de gebruiksvriendelijkheid van het programma. Je merkt het al: welke usenet provider het beste is, hangt af van je eigen wensen.

Helaas is Usenet vergelijken niet zo makkelijk en transparant zoals internet vergelijken. Uitzoeken welke Usenet provider het beste bij jou past vergt dan ook enig onderzoek. Je kunt het beste beginnen op de websites van de providers zelf, om vervolgens de fora op te duiken om uit te zoeken wat de voor- en nadelen nu echt zijn.

Snelle nieuwsservers

Alhoewel nieuwsgroepen niet gebruikt worden via het World Wide Web, heb je uiteraard wel een goede internetverbinding nodig. Zeker wanneer je gebruik maakt van de NNTP-server van je eigen provider, is de snelheid belangrijk. Probeer eerst een nieuwsserver met een gratis testaccount om de snelheid te checken. Usenet is een term die niet veel mensen meer zullen kennen. Toch is dit oude netwerk nog springlevend en hartstikke nuttig.

Datum: 10-07-19