traag

Wat zijn de mogelijke oorzaken van traag internet?

Of het nu voor je werk, je studie of het gamen is: traag internet is erg vervelend. Een langzame internetverbinding is niet altijd even makkelijk te verhelpen, aangezien het door een aantal verschillende oorzaken kan komen. In deze blog leggen we uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn voor traag internet en wat je daaraan kunt doen.

Problemen met internet: provider

Veel Nederlanders hebben problemen met internet. Traag internet steekt daar met kop en schouders bovenuit. Als je hiermee kampt, is het belangrijk om eerst uit te zoeken of het internetsignaal dat je huis binnenkomt wel snel genoeg is. Is dat niet zo, dan ligt de oorzaak voor traag internet namelijk bij je provider. Hoe test je dit? Dat kan door je pc met een ethernetkabel (dus niet via de wifi) aan te sluiten op de router. Dan moet je een snelheidstest doen, bijvoorbeeld onze speedtest of de Ookla-speedtest. Is de snelheid vaak veel lager dan ‘ie volgens je abonnement zou moeten zijn, dan moet je de problemen aankaarten bij je provider. Heb je adsl of vdsl en woon je ver van de telefooncentrale? Dan is je internetsnelheid sowieso trager en zal de provider niet veel voor je kunnen betekenen.

Andere oorzaken traag internet

Wifi is een briljante vondst: zonder draad internetten, waar je maar wilt! Althans, in theorie. Wifi heeft namelijk maar een bereik van maximaal tientallen meters. En dat wordt (soms sterk) beperkt door zaken als muren, deuren, vloeren en obstakels. Vooral dikkere en metalen objecten blokkeren het internetsignaal in sterke mate. Om je wifi-signaal te verbeteren, kun je de router uit de meterkast halen, hem centraler in huis zetten of de posities van de routerantenne(s) verplaatsen.

internet

Wifi-versterker en mesh multiroom wifi

Soms staat de router echt te ver weg voor een goed wifi-signaal. Dan kan een wifi-versterker of mesh multiroom wifi uitkomst bieden. Een wifi-versterker pikt het signaal op en geeft het door, vandaar dat ze ook wel wifi-repeaters worden genoemd. Het bereik wordt hiermee beter, maar de snelheid niet altijd. Zo’n versterker kan namelijk niet verzenden en ontvangen tegelijkertijd, dus dat doet hij om en om. Mesh multiroom wifi kan dat wel. Bij dit gloednieuwe (en nog best prijzige) systeem hang je satellieten (‘nodes’) op in je huis, die het signaal oppikken en het als een soort router op volle sterkte weer doorgeven. Zo kun je overal in je huis even snel internet krijgen.

Problemen oplossen internet met acces point

Acces points zijn uitstekende apparaten om problemen met een trage internetverbinding mee op te lossen. Het nadeel: het kost wel wat gedoe. Een acces point krijgt het signaal van een router via een kabel – die je dus moet aanleggen – en zend het draadloos weer uit. Omdat het signaal vanaf de router via een ethernetkabel gaat, kan zo’n acces point enorm snel internet uitzenden. Zolang je er met je laptop, tablet, smartphone of wat voor apparaat dan ook niet al te ver vandaan zit, zul je dus niet zo’n traag internet meer hebben als voorheen.

Router

Het is ook goed om even de frequentie en het kanaal van je router te checken. Om te beginnen bij de frequentie. Veel routers en acces points kunnen tegenwoordig functioneren op de 5 GHz-frequentie. Omdat het daar meestal minder druk op is, kan die tot drie keer sneller zijn dan de 2,4 GHz-frequentie. Iedere router of acces point zit bovendien op een eigen kanaal. Hoe drukker het is op zo’n kanaal, hoe trager het internet voor de gebruikers wordt. Via tools als NetSpot kun je kijken op welk kanaal jij zit en dat eventueel veranderen.

Traag internet door trage pc

Al is je internetverbinding nog zo snel, als je pc dit niet aankan heb je er weinig aan. Daarom is het goed om te checken of je niet een hele trage pc hebt. Het kan zijn dat je hardware (processor, RAM, harde schijf. etc.) verouderd is. Of dat je drivers niet up to date zijn, je een verouderd besturingssysteem gebruikt of ongemerkt malware hebt binnengekregen. Er zijn veel websites met tips om je pc sneller te maken. Vermoed je dat dit het probleem van je trage internet is, volg dan deze online tips.

Conclusie

Er zijn meerdere oorzaken voor traag internet: de internetsnelheid die je provider aflevert, de wifi-ontvangst, een router die niet op optimale snelheid kan functioneren en een trage pc. Voor iedere oorzaak zijn er oplossingen voorhanden, al is het een lastig verhaal als je adsl of vdsl hebt en ver van de telefooncentrale woont.

Datum: 08-05-17