HD televisie

Welke verschillende soorten HD kwaliteit zijn er?

Als je op zoek bent naar een nieuwe televisie, kom je de term HD kwaliteit vast vaak tegen. HD tv’s hebben een haarscherp beeld en laten heel levendige kleuren zien. Omdat HD al een tijdje op de markt is, heb je de keuze uit verschillende HD kwaliteiten: HD Ready, Full HD en Ultra HD. In dit artikel lees je wat HD kwaliteit precies is. En we vertellen je over de verschillende soorten HD kwaliteiten.

Wat is HD kwaliteit?

HD staat voor High Definition. HD televisie is een opvolger van Standard Definition tv (SD). Het beeld van HD kwaliteit heeft meer beeldlijnen en dus een hogere resolutie dan SD televisies. Door die hogere resolutie zie je veel meer details en heb je een veel scherper beeld. Om het verschil concreet te maken: een ouderwets SD beeldscherm heeft 576 beeldlijnen, terwijl HD er meestal 1080 of zelfs meer heeft. Bij HD televisie kunnen ook veel meer kleuren worden weergeven dan bij SD. De meeste grote LCD- of plasmatelevisies die nu te koop zijn, hebben HD beeld. Doe de gordijnen dicht, pak een dekentje en een bak popcorn en zet een film aan: met een grote HD tv zit je zo in een superluxe thuisbioscoop.

Soorten HD Kwaliteit

Wereldwijd wordt er al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw gewerkt aan HD televisies, maar pas aan het begin van deze eeuw brak High Definition tv echt door. Sindsdien is de kwaliteit van HD beeldschermen steeds verbeterd. Er zijn op dit moment verschillende HD kwaliteiten op de markt. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

HD Ready

HD Ready beeld bestaat uit 720 verticale beeldlijnen en 1280 horizontale beeldlijnen. Het beeld heeft dus 921.600 pixels. Dit zijn meer dan twee keer zo veel pixels dan bij SD televisies.

Full HD

Full HD is scherper dan HD Ready. Het beeld bestaat namelijk uit 1080 verticale beeldlijnen en 1920 horizontale beeldlijnen. Reken maar uit, dat zijn 2.063.600 pixels. Soms wordt hiervoor de afkorting FHD gebruikt.

Ultra HD

Ultra HD (4K)

Inmiddels is er ook een opvolger van Full HD: Ultra HD. Binnen de Ultra HD klasse zitten twee klassen:  4K Ultra HD en 8K Ultra HD. 4K Ultra HD heeft 2160 verticale en 3820 horizontale beeldlijnen. En dat zijn dus maar liefst 8.251.200 pixels. Hier komt de naam 4K vandaan: het beeld geeft vier keer zoveel pixels weer als Full HD. 4K Ultra HD is perfect geschikt voor goede beeldkwaliteit op grote LCD en OLED televisies. Een andere term voor 4K Ultra HD is Quad Full High Definition.

Ultra HD (8K)

Zoals je inmiddels wel kunt raden, heeft het beeld bij 8K Ultra HD nóg meer pixels en is dus nog scherper. Fabrikanten zijn op dit moment nog volop bezig met het ontwikkelen van televisies met deze beeldkwaliteit. Ze zijn nu nog niet verkrijgbaar in de winkel. En dat is eigenlijk maar goed ook, je zou er weinig aan hebben. Er zijn namelijk nog bijna geen televisieprogramma’s of films die gemaakt worden voor deze extreem hoge beeldkwaliteit.

Upscaling naar hogere HD kwaliteit

Kies je voor een internet en televisie pakket en wil je tv-kijken met HD kwaliteit, dan heb je een HD televisie nodig, een digitale tv decoder met HDMI aansluiting en een zenderpakket met High Definition kanalen. In Nederland hebben alle populaire kanalen een HD variant beschikbaar. Deze zenders nemen hun programma’s al op in HD, of ze kunnen de content upscalen. Dit betekent dat ze het signaal omzetten naar een hogere resolutie. Het materiaal is dan opgenomen in de Standard Definition en wordt omgezet in High Definition. Steeds meer HD tv’s bieden zelf ook de mogelijkheid om het signaal op te waarderen met hulp van upscaling.

Datum: 07-04-17