zzp-internet-zakelijk

ZZP’er? Sluit een zakelijk internetabonnement af!

Als ondernemer ben je (als het goed is) altijd op zoek naar de laagste tarieven. Zeker op het gebied van zakelijk internet. Maar zijn internetkosten voor ondernemers aftrekbaar? Lees in deze blog of ze aftrekbaar zijn en wat de voordelen zijn van een zakelijk internetabonnement.

Wat zijn aftrekbare kosten?

Helaas kun je als ZZP’er niet alle dagelijkse kosten aftrekken van je opbrengsten. Maar welke kosten dan wel? Aftrekbare kosten zijn uitsluitend de kosten die je hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van je onderneming.

Van de meeste kosten is het vrij duidelijk dat dit bedrijfskosten zijn, bijvoorbeeld je bedrijfspand, boeken met vakliteratuur, werkkleding en zakelijke reiskosten. Aan de andere kant heb je kosten die duidelijk geen zakelijke kosten zijn, zoals algemene literatuur, normale kleding en persoonlijke verzorgingsproducten.

Hier tussenin zit een grijs gebied met zakelijke en niet zakelijke kosten die elkaar overlappen. Een voorbeeld van gemengde kosten zijn de telefoon- en internetkosten. Zijn deze kosten aftrekbaar?

Mag je telefoon- en internetkosten aftrekken?

Deze kosten zijn een perfect voorbeeld van kosten in het grijze gebied. De telefoon- en internetkosten die je thuis maakt zijn geen aftrekbare kosten. Waarom niet? Omdat iedereen deze kosten heeft. Voor een ondernemer zijn dit dus geen extra kosten.

Maar … er is een uitzondering op de regel. Al je zakelijke telefoongesprekken die je thuis voert zijn wél aftrekbaar. Dit geldt ook voor zakelijk internetgebruik. Werk je bijvoorbeeld twee dagen thuis, dan gebruik je per maand ongeveer 25% van je persoonlijke internet voor zakelijke doeleinden. Je kunt dan 25 procent van de kosten van het persoonlijk internetabonnement als kosten aftrekken.

Je kunt er ook voor kiezen om een tweede abonnement af te sluiten, dat alleen bedoeld is voor zakelijke doeleinden. Dit abonnement is dan 100% aftrekbaar.

zzp zakelijk abonnement 1

Zijn de kosten van thuis zakelijk internetten aftrekbaar?

Zakelijk Internet, dit zijn de voordelen

Veel providers bieden zakelijk internet aan. Op het eerste oog denk je misschien dat je dit niet nodig hebt. Toch zitten er voordelen aan vast die voor elke ZZP’er interessant zijn.

1. Mogelijkheid tot sneller internet

De meeste aanbieders bieden in de zakelijke abonnementen de mogelijkheid voor sneller internet. Bij Tele2 en KPN kun je kiezen voor een glasvezelverbinding, terwijl providers als Ziggo en XS4ALL meerdere pakketten aanbieden met verschillende internetsnelheden.

2. 24/7 klantenservice

Als ondernemer of ZZP’er kan het voorkomen dat je op ongebruikelijke tijdstippen (thuis) aan het werk bent. Het is in zo’n geval fijn om te weten dat als je tegen een probleem aanloopt, je altijd de zakelijke klantenservice tot je beschikking hebt. KPN biedt deze around the clock klantenservice.

3. Voordelen met uitbreiding abonnement

Bij een zakelijk internetabonnement zijn er vaak uitbreidingsmogelijkheden. Tele2 biedt aanvullende diensten als pinmogelijkheden en online beveiliging. Bij KPN kun je vaste IP-adressen aanvragen en is er een vaste telefoonlijn mogelijk. Ziggo biedt de keuze om uit te breiden met bellen en televisie, maar ook met internetbeveiliging en extra wifi-punten.

4. Gratis extra’s

XS4ALL is een voorbeeld van een bedrijf dat je de mogelijkheid geeft om de installatie gratis te laten uitvoeren. Doordat er een medewerker van XS4ALL bij je langskomt om alles te installeren, ben je binnen één dag helemaal klaar om aan de slag te gaan!

Zakelijk internet voor ZZP’ers

Er zitten dus genoeg voordelen aan een zakelijk internet abonnement. Bepaal voor jezelf welke aanbieder de beste voordelen heeft voor jouw situatie. Op basis daarvan kun je een keuze maken.

Datum: 16-10-18