Wat is een browser?

Een browser is een programma waarmee je webpagina's kunt bezoeken. Zodra je naar een website surft, haalt de browser alle benodigde informatie op. Met deze informatie toont de browser een website met de juiste lay-out en content. Wat is een browser precies, en wat zijn de bekendste van het moment? Hier vind je alle informatie, inclusief tips voor het gebruik van je browser.

Scherm met drie iconen van browsers

Wanneer je gebruik wilt maken van het internet, dan kun je eigenlijk niet om een browser heen. Zonder browser heb je namelijk geen toegang tot websites. Dit stukje software gebruik je op een computer, of als een app op je tablet of telefoon.

De geschiedenis van de webbrowser

Webbrowsers bestaan nog niet zo lang als je zou denken. De eerste browser werd in 1990 ontwikkeld en heette WorldWideWeb.

In het begin was de browser nog niet eenvoudig in gebruik. Daar kwam verandering in toen Mosaic geïntroduceerd werd. De grafische interface van Mosaic maakte het navigeren op het web veel gebruiksvriendelijker.

Door de jaren heen zijn er steeds meer browsers bijgekomen die allemaal weer beter wilden zijn dan concurrenten. Daardoor is er sinds het begin van de jaren negentig een browseroorlog gaande.

Er zijn door de jaren heen steeds meer functionaliteiten aan de webbrowser toegevoegd, zoals tabbladen, het voorlezen van een webpagina, en direct zoeken vanuit de adresbalk. Toch is de basis vrijwel hetzelfde gebleven.

WorldWideWeb browser op een computerscherm
Tim Berners-Lee is de uitvinder van de eerste browser: WorldWideWeb

Belangrijke functies van browsers

De belangrijkste taak van een browser is het kunnen bezoeken van webpagina's. Daarom is de adresbalk het belangrijkste onderdeel. Hier voer je een webadres in om deze te bezoeken.

Met de knoppen "terug" en "vooruit" kun je heen-en-weer tussen pagina's bladeren. Deze activiteiten samen wordt ook wel surfen of browsen genoemd.

Er zijn nog een aantal handige functies die het navigeren op het internet makkelijker maken:

  • Privémodus: Normaal gesproken slaat je browser gegevens op over de websites die je bezoekt. Deze komen in je zoekgeschiedenis terecht. Wil je dat liever niet, maak dan gebruik van de privémodus. Hierbij wordt er geen informatie lokaal opgeslagen.
  • Favorieten: Sites die je regelmatig bezoekt, kun je toevoegen aan je favorieten. Via het menu bezoek je dan snel een favoriete webpagina.
  • Extensies: Extensies of invoegtoepassingen stellen je in staat om je browser meer functies te geven. Je installeert als het ware een extra programmaatje. Zo zijn er bijvoorbeeld extensies voor het blokkeren van advertenties, of het beheren van wachtwoorden.

Handige knoppen

Door gebruik te maken van de knoppen in je browser, is navigeren op het internet nog gemakkelijker. Er zijn drie knoppen echt onmisbaar:

  • Back button: Met de terugknop ga je terug naar de vorige webpagina. Druk op het pijltje dat naar links wijst en je komt automatisch terecht op de vorige pagina. En een tip die weinig mensen weten: houd de knop ingedrukt om een lijst te zien van de recentste bezochte pagina's, zodat je die direct kunt bezoeken.
  • Refresh button: Veel websites worden constant bijgewerkt, maar dat zie je niet wanneer je al op de website zit. Druk op de refreshknop en de webpagina laadt opnieuw, waardoor je ook meteen alle nieuwe informatie ziet staan.
  • Home button: Via de homeknop bezoek je rechtstreeks een startpagina die je zelf kunt instellen. Veel mensen hebben een zoekmachine ingesteld als startpagina.

De bekendste browsers

Door de jaren heen hebben verschillende browsers de revue gepasseerd. Hier vind je een overzicht van de bekendste browsers die door de meeste mensen gebruikt worden.

  • Google Chrome: In 2009 ontwikkeld door Google, en inmiddels al jaren de meest gebruikte browser ter wereld.
  • Safari: In 2003 ontwikkeld door Apple en de populairste browser onder gebruikers van Apple.
  • Microsoft Edge: Door Microsoft ontwikkeld, en lange tijd de populairste browser ter wereld onder de naam Internet Explorer, tot Google Chrome populairder werd.
  • Firefox: Uitgebracht in 2004 door Mozilla. Het is niet de populairste browser, maar heeft altijd wel vele gebruikers gehad door de jaren heen.

Wil je weten wat de beste browsers van het moment zijn? Check dan ons artikel over de beste browsers. We zetten ze daar allemaal voor je op een rij.

Welke browser gebruik je nu?

Weet je niet zeker welke browser je nu gebruikt? Daar kom je gelukkig makkelijk achter. Surf naar WhatsMyBrowser.org om het antwoord te vinden. Hier zie je niet alleen welke browser je gebruikt, maar ook welke versie. We raden je overigens aan om je browser altijd up-to-date te houden voor veiligheidsredenen.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend