Wanneer je gebruik wilt maken van het internet, dan kun je eigenlijk niet om een browser heen. Zonder browser heb je geen toegang tot websites.
Dit stukje software gebruik je op een computer, of als een app op je tablet of telefoon.
Wat is een browser precies, en wat zijn de bekendste van het moment? Hier vind je alle informatie, inclusief tips voor het gebruik van je browser.
De geschiedenis van de webbrowser
Webbrowsers bestaan nog niet zo lang als je zou denken. De eerste browser werd in 1990 ontwikkeld en heette WorldWideWeb.
In het begin was de browser nog niet eenvoudig in gebruik. Daar kwam verandering in toen Mosaic geïntroduceerd werd. Deze nieuwe techniek was een stuk beter te begrijpen en daardoor toegankelijker.
Door de jaren heen zijn er steeds meer browsers bijgekomen die allemaal weer makkelijker en veelzijdiger wilden zijn dan concurrenten. Daardoor is er sinds het begin van de jaren negentig een echte browseroorlog gaande.
Er zijn door de jaren heen steeds meer functionaliteiten aan de webbrowser toegevoegd, zoals tabbladen, het voorlezen van een webpagina, en direct zoeken vanuit de adresbalk. Toch is de basis vrijwel hetzelfde gebleven.

Belangrijke functies van internetbrowsers
De belangrijkste taak van een internetbrowser is het kunnen bezoeken van webpagina's. Daarom is de adresbalk het belangrijkste element. Hier voer je een webadres in om deze te bezoeken.
Met de terug en vooruit-knoppen kan je heen-en-weer tussen pagina's bladeren. Deze activiteiten samen wordt ook wel surfen of browsen genoemd.
Er zijn nog een aantal handige functies die het navigeren op het internet makkelijker maken:
- Privémodus: Normaal gesproken slaat je browser gegevens op over de websites die je bezoekt. Deze komen in je zoekgeschiedenis terecht. Wil je dat liever niet, maak dan gebruik van de privémodus. Hierbij wordt er geen informatie lokaal opgeslagen.
- Favorieten: Sites die je regelmatig bezoekt, kun je toevoegen aan je favorieten. Via het menu bezoek je dan snel een favoriete webpagina.
- Extensies: Extensies of invoegtoepassingen stellen je in staat om je browser meer functies te geven. Je installeert als het ware een extra programmaatje. Zo zijn er bijvoorbeeld extensies voor het blokkeren van advertenties, of het beheren van wachtwoorden.
Handige knoppen
Door slim gebruik te maken van de knoppen in je browser, is navigeren op het internet nog gemakkelijker.
Er zijn knoppen die onbreekbaar zijn:
- Back button: Met de terugknop kun je terug naar de vorige webpagina. Druk op het pijltje dat naar links wijst en je komt automatisch terecht op de vorige pagina. Houd de knop ingedrukt om een lijst te zien van de recentste pagina's die je hebt bezocht, zodat je die direct kunt bezoeken.
- Refresh button: Veel websites worden constant bijgewerkt, maar dat zie je niet wanneer je al op de website zit. Druk daarom eens op de refresh-knop. Deze knop laadt de webpagina opnieuw, waardoor je ook meteen alle nieuwe informatie ziet staan. Deze knop ziet eruit als een cirkelvormige pijl.
- Home button: Via de home-knop bezoek je rechtstreeks een startpagina, die je zelf kan instellen. Veel mensen hebben een zoekmachine ingesteld als startpagina.
De bekendste browsers
Door de jaren heen hebben verschillende browsers de revue gepasseerd, maar op dit moment zijn er een aantal grote spelers.
Wil je weten wat de beste browsers van het moment zijn? Check dan ons artikel over de beste internetbrowsers. We zetten ze daar allemaal op een rij.
Hier vind je een overzicht van de bekendste browsers die door de meeste mensen gebruikt worden.
- Google Chrome: In 2009 ontwikkeld door Google, en inmiddels al een aantal jaar de meest gebruikte browser ter wereld.
- Safari: In 2003 ontwikkeld door Apple en de populairste browser onder gebruikers van Apple.
- Microsoft Edge: Door Microsoft ontwikkeld in 1995, en lange tijd de populairste browser ter wereld onder de naam Internet Explorer, tot Google Chrome populairder werd. Het is dus de opvolger van Internet Explorer.
- Firefox: Uitgebracht in 2004, en ontwikkeld door Mozilla. Het is niet de populairste browser, maar heeft altijd wel vele gebruikers gehad door de jaren heen.
Welke browser gebruik je nu?
Weet je niet zeker welke browser je nu gebruikt? Daar kom je gelukkig makkelijk achter. Surf gewoon naar WhatsMyBrowser.org om het antwoord te vinden. Hier vind je niet alleen welke browser je gebruikt, maar ook informatie over welke versie je gebruikt.
0 reacties op dit artikel