De prijzen en opties van internet via straalverbinding

Een straalverbinding is een verbinding tussen twee zendmasten waarbij het internetsignaal via radiogolven wordt verzonden. Een straalverbinding kan een goede draadloze oplossing zijn voor internettoegang in buitengebieden of bedrijventerreinen.

Straalverbinding internet aan huis

Hoe werkt internet via een straalverbinding?

Met een straalverbinding maak je een point-to-point radioverbinding tussen twee zendmasten. Deze verbinding verzendt internetsignalen via wifi, OFDM of Wimax. Een zendmast wordt altijd bevestigd aan een hoog punt, zoals een dak, zodat signalen grote afstanden kunnen overbruggen.

Voor bedrijven of particulieren in buitengebieden kan het een goed alternatief zijn voor vast of mobiele internet. Straalverbindingen kunnen hoge snelheden tot wel 2 Gbps halen, sneller dan ADSL, kabel- en mobiel internet.

Wat kost een straalverbinding?

Het goed om te weten dat je voor het opzetten van een straalverbinding met een sterkte van 60 GHz en hoger een vergunning nodig hebt.

De kosten van een straalverbinding zijn vooral afhankelijk van de afstand tot een bestaand glasvezelnetwerk in verband met graafwerkzaamheden. Toegang tot een glasvezelnetwerk is nodig om de zendmasten op aan te sluiten.

Maak je gebruik van meer dan 60 GHz dan betaal je € 200,- per jaar voor een vergunning. De kosten voor een internetabonnement zijn rond de € 130,- per maand. Reken wel op minimaal € 500 voor de apparatuur en installatiekosten.

Wat zijn de nadelen?

Een nadeel van straalverbindingen is dat ze gevoelig zijn voor snelheidsverlies, omdat gebouwen, windmolens en hoge bomen de verbinding kunnen verstoren. Je zult daarom ook rekening moeten houden met bestemmingsplannen in je omgeving en deze controleren op Bureau Energieprojecten voor energieprojecten en ruimtelijkeplannen.nl voor gemeentes, aangezien windmolens of hoge gebouwen de verbinding negatief kunnen beïnvloeden.

Te slotte zijn er hoge kosten vanwege de apparatuur die aangeschaft moet worden. Maar ook voor de installatie, wat specialistisch werk is. Het is daarom aan te raden om een goede afweging te maken tussen: glasvezel aanleggen, mobiel internet gebruiken of een straalverbinding opzetten.

Hoe sterk is een point-to-point signaal?

Het internetsignaal van een straalverbinding is krachtig, en kan in ideale omstandigheden afstanden tot 45 km afleggen met een snelheid tot 2000 Mbps. De voorwaarde voor een goede verbinding is dat de Line Of Sight tussen de zendmasten vrij gehouden wordt van obstakels, zodat beide antennes elkaar kunnen "zien". Ook moet het uitrichten van de antennes exact afgesteld worden.

Op grote afstanden kan zelfs de kromming van de aarde een rol spelen bij het bepalen van de hoogte van de antennes, zodat alle punten met elkaar in contact kunnen blijven staan.

Het signaal is ook sterk afhankelijk van de apparatuur: OFDM of Wimax.

OFDM

OFDM is een technologie met snelheden tot 300 Mbps en een afstand tot 40 kilometer. Een line-of-sight verbinding is niet noodzakelijk, en daarom ideaal voor het verbinden van twee masten die worden gehinderd door gebouwen of andere obstakels.

Wimax

WiMAX heeft veel overeenkomsten met wifi en gebruikt de IEEE 802.16 standaard. Met afgerichte antennes kunnen meerdere gebieden tegelijk worden bediend. Het is mogelijk om 50 km te overbruggen met een snelheid tot 70 Mbps.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel