Wat is een straalverbinding?

Een straalverbinding is een vorm van internet met een groter bereik dan traditionele wifi. Een straalverbinding is om die reden een ideale oplossing voor internettoegang in buitengebieden of bedrijventerreinen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Straalverbinding internet aan huis

Hoe werkt internet via een straalverbinding?

Met een straalverbinding, ook wel microwave verbindingen, maak je een point-to-point radioverbinding tussen twee zendmasten. Het internetsignaal wordt tussen de masten via radiogolven verzonden.

Deze verbinding kan ook gebruikt worden voor het verzenden van beeld en geluid, maar bijvoorbeeld ook voor telefonie en multimedia.

Een straalverbinding werkt met signalen via wifi, OFDM of Wimax over grote afstanden via zendmasten. Een zendmast is altijd bevestigd aan een hoog punt, zoals een dak, om hiermee het bereik te maximaliseren.

Wie kan profiteren van straalverbindingen?

Een straalverbinding is dus draadloze oplossing, in plaats van via een kabel, om informatie te verzenden tussen twee punten, zoals een mast of gebouw. Straalverbindingen worden vooral gebruikt voor internettoegang in afgelegen gebieden, zonder goede kabelvoorzieningen.

Voor bedrijven of particulieren zonder een vaste internetverbinding kan het een goede optie voor internettoegang. In sommige gevallen is de verbinding sneller dan mobiel internet, vanwege een sterker signaal.

Wat zijn de nadelen?

Straalverbindingen zijn gevoelig voor storingen vanwege het draadloze signaal. Ander gebouwen, bomen en flatgebouwen kunnen de verbinding verstoren, net zoals het weer.

Je zult ook rekening moeten houden met bestemmingsplannen in de omgeving, zodat deze het signaal niet kunnen verstoren, zoals windmolens of hoge gebouwen. Kijk hiervoor op Bureau Energieprojecten voor energieprojecten en ruimtelijkeplannen.nl voor gemeentes.

Ook zijn er relatief hoge kosten vanwege de apparatuur die aangeschaft moet worden. Maar ook voor de installatie, wat specialistisch werk is. Het is daarom aan te raden om een goede afweging te maken tussen: glasvezel aanleggen, mobiel internet gebruiken of een straalverbinding opzetten.

Hoe ver gaat een point-to-point signaal?

Het draadloze internetsignaal (wifi) van een straalverbinding is krachtig en haalt afstanden tot 45 km met een snelheid tot wel 2000 Mbps. Dit is alleen haalbaar in een ideale omgeving.

De voorwaarde voor een goede verbinding is de Line Of Sight tussen de zendmasten vrij houden van obstakels zodat beide antennes elkaar kunnen "zien". Ook het uitrichten van de antennes moet exact afgesteld worden.

Op grote afstanden kan zelf de kromming van de aarde een rol spelen bij het bepalen van de hoogte van de antennes, zodat alle punten in contact met elkaar kunnen blijven staan.

OFDM-verbinding

OFDM is een standaard met snelheden tot 300 Mbps en een afstand tot 40 kilometer. Een line-of-sight verbinding niet nodig, en daarom ideaal voor het verbinden van twee punten die worden gehinderd door gebouwen of andere obstakels.

Wimax-verbinding

WiMAX is een standaard dat lijkt op wifi en gebruikt de IEEE 802.16-norm. Met 70 Mbps kan maximaal 50 km worden gehaald. Met meerdere afgerichte antennes kunnen meerdere gebieden tegelijk worden bediend. Vanwege het precies afstellen van kanalen en antennes is meer kennis nodig dan de andere oplossingen.

Wat kost een straalverbinding?

Voor een straalverbinding heb je een vergunning nodig bij het gebruik van een sterkte meer dan 60 GHz. Verder is tot 5 meter op een dak is geen omgevingsvergunning nodig.

De prijs straalverbinding is vooral afhankelijk van de afstand tot een bestaand glasvezelnetwerk, en de internetsnelheid die je wilt kunnen halen.

Het voordeel is dat er niet gegraven hoeft te worden om kabels te trekken. Het is daarom vaak goedkoper dan glasvezelinternet laten aanleggen, en een goede oplossing voor internettoegang in het buitengebied.

Maak je gebruik van meer dan 60 GHz dan betaal je € 200,- per jaar voor een vergunning. De kosten voor een internetabonnement zijn rond de € 130,- per maand. Reken dan wel op minimaal € 500 voor de apparatuur en installatiekosten.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend