Hoe werkt een glasvezelmodem?

glasvezel converter

Het glasvezelmodem is onmisbaar op het moment dat je gebruik wenst te maken van het internet via glasvezel internet, maar ook wanneer je gebruik wil maken van telefonie, of tv wilt kijken via glasvezel. De techniek van het modem maakt gebruik van lichtsignalen die worden om gezet in signalen die een televisie, een computer of een telefoon zal herkennen. Het modem zorgt dus voor de omzetting naar een signaal waar je daadwerkelijk wat mee kunt internetten. Dit gebeurt in real-time, waardoor een glasvezelmodem net zo werkt als de modems waar we tot nu toe mee hebben gewerkt.

Waarom een glasvezelmodem?

Het glasvezelnetwerk maakt gebruik van lichtsignalen, die op een razendsnelle manier heen en weer worden verzonden. Het grote voordeel hiervan is dat de snelheid bij het uploaden gelijk ligt aan die van het downloaden, waardoor zowel internet als televisie uitstekend interactief en in twee richtingen gebruikt kan worden. Het is aan de andere kant echter een techniek waar televisies, telefoons en computers weinig mee kunnen. Dat was ook het geval bij internet via de kabel en bijvoorbeeld ADSL, waardoor we gebruik maken van een modem om de signalen op de juiste manier om te zetten. We gebruiken het glasvezelmodem om het signaal dat er binnenkomt in de vorm van licht, om te zetten naar signalen die de verschillende apparaten begrijpen. Bovendien zorgt het modem ervoor dat we een signaal voor internet kunnen scheiden van dat voor de televisie en de telefoon waar we gebruik van wensen te maken. Wat dat betreft is het een kastje dat de signalen verzamelt en deze op de juiste manier doorstuurt. Andersom werkt het ook, de signalen van een computer, televisie of telefoon worden omgezet naar de lichtsignalen die we via de glasvezelkabels de wereld in kunnen sturen.

Afmetingen van het glasvezelmodem

Het glasvezelmodem lijkt qua afmetingen op de modems waar we tot op de dag van vandaag gebruik van hebben gemaakt. Net als een modem voor het signaal via ADSL of de kabel gaat het om ongeveer 20 x 20 centimeter, of 25 x 15 centimeter. Dit is afhankelijk van het fabrikant dat je kiest, of het kastje dat jouw provider aan zal leveren. Je kan er in ieder geval vanuit gaan dat je het glasvezelmodem op een uitstekende manier in de meterkast kwijt kunt. Wat dat betreft gaat het om een apparaat waar je verder weinig omkijken naar zal hebben.

Lampjes op het glasvezelmodem

Net als een modem voor de kabel of ADSL maakt ook een exemplaar voor glasvezel gebruik van lampjes om de werking aan te geven. Er branden lampjes voor een aantal verschillende services, maar het is vooral van belang dat er na de installatie een aantal gaan branden. De benaming van de verschillende services hangt af van het type modem dat je gebruikt. Raadpleeg de installatiehandleiding van je apparaat en bepaal aan de hand daarvan of de juiste lampjes gaan branden op het moment dat je de installatie voltooid hebt en je het glasvezelmodem in wenst te schakelen.

Locatie van het modem

Het is van belang om het glasvezelmodem daar te plaatsen waar het signaal vanuit de glasvezelkabels binnenkomt. Het zal in de meeste gevallen gaan om de meterkast. Dit biedt je bovendien de mogelijkheid om het modem op een nette plaats weg te werken, aangezien je de deur kunt sluiten en er vervolgens geen omkijken meer naar zal hebben. Houd er rekening mee dat je niet zomaar meer gebruik kan maken van het signaal zoals dat in de meterkast binnenkomt, bijvoorbeeld voor je televisie. Je hebt een glasvezelmodem nodig om dit om te zetten.

Draadloos internet

Wil je vervolgens gebruik maken van draadloos internet? Zorg er dan voor dat het glasvezelmodem ook direct dienst kan doen als router. Je zorgt er op die manier voor dat je een draadloos netwerk opzet dat je een naam kunt geven die je wenst. Het is van belang om hier zelf een wifi wachtwoord bij te verzinnen, zodat je het netwerk op de juiste manier beveiligt. Plaats het glasvezelmodem bovendien op een centrale plaats in de woning. Je zorgt er op die manier voor dat je overal voldoende bereik hebt en kunt rekenen op een goede verbinding.

Energieverbruik glasvezelmodem

Het energieverbruik van een glasvezelmodem ligt relatief laag, waardoor het geen probleem is om hier de gehele dag gebruik van te maken. Wil je tijdens de nachtelijke uren toch op je energie besparen? Dan kun je nadenken over een klokschakelaar op het stopcontact, waar je vervolgens de stekker van het modem in plaatst. Je kunt er op die manier voor zorgen dat het modem uitschakelt op tijden waarop je er eigenlijk nooit gebruik van maakt. De energiebesparing die je doet is echter minimaal, het is bijvoorbeeld beter om de verwarming eens een graadje lager te zetten of de verlichting netjes uit te schakelen wanneer je geen gebruik maakt van een bepaalde ruimte.

Modem bij je abonnement

Je kunt zelf een glasvezelmodem aanschaffen, al zal dit in de meeste gevallen mee worden geleverd op het moment dat je besluit om een nieuw abonnement af te sluiten. Op deze manier heb je er zelf geen omkijken naar en is het bovendien niet nodig om een vergelijking te maken tussen de verschillende merken die er beschikbaar zijn. In plaats daarvan kun je het modem direct installeren en in gebruik nemen.

Installeren van het glasvezelmodem

Je kunt het glasvezelmodem installeren aan de hand van de beschrijving die je provider mee zal leveren. Houd er rekening mee dat het bij de installatie van het internet van belang is dat je de computer met een kabel aan het modem koppelt. Je hebt op die manier de mogelijkheid om de instellingen te wijziging zonder dat de draadloze verbinding weg zal vallen en je niet langer in het modem kunt komen. Zorg er daarom voor dat je een computer gebruikt met de juiste aansluiting. De installatie van het glasvezelmodem is afhankelijk van het merk en model, dus volg daarvoor de instructies van je provider. Na de installatie kan je dankzij het glasvezelmodem televisie kijken, gebruik maken van het internet en onbezorgd bellen.