Hoeveel databundel heb ik nodig?

databundel

Bij het afsluiten van een abonnement voor mobiel internet krijg je al snel te maken met de vraag “hoeveel databundel heb ik nodig?”. Het aantal belminuten en smsjes inschatten lukt de meeste mensen nog wel, maar een schatting van het dataverbruik maken is vaak een stuk lastiger. Toch is het van groot belang om voor de juiste, passende bundel te kiezen. Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je een bundel kiest die is afgestemd op je mobiele surfgedrag.

Flexibele databundel

Een aantal telecom providers bieden een flexibele databundel aan. Kom je over een bepaald aantal MB’s heen, dan wordt internetten onmogelijk of heel traag. Daarnaast kun je vaak ook voor de optie kiezen om extra te kunnen internetten voor een vast bedrag. Naast het standaard maandbedrag betaal je dan een extra bedrag als je buiten je databundel komt. Kies je voor een dergelijke bundel, dan weet je precies waar je aan toe bent.

Dataverbruik bijhouden


Als je geen flauw idee hebt van het dataverbruik is het wellicht verstandig om het eens bij te houden. Er zijn verschillende apps die dit voor je kunnen doen. In de meeste gevallen biedt ook je telecom provider een dergelijke app aan. Installeer deze op je iOS of Android toestel en kijk na een maand hoeveel data je precies hebt verbruikt. Maak je alleen maar gebruik van Whatsapp, dan is de kans groot dat je niet zoveel data hebt verbruikt. Zit je veel op YouTube en bekijk je vaak HD video’s, dan kan het dataverbruik fors hoger uitvallen. 
Het is in ieder geval raadzaam om automatisch afspelen van filmpjes uit te schakelen. Facebook en Instagram spelen tegenwoordig automatisch video’s af die gepost zijn. Als je het instellingen menu opent kun je automatisch afspelen uitschakelen, dit scheelt aanzienlijk in het dataverbruik.

Bundel met waarschuwing


Als je weet hoeveel GB data je ongeveer verbruikt per maand kun je een passende bundel afsluiten. Zorg er altijd voor dat je de waarschuwingsmodule aanzet. Kom je in de buurt van je limiet, dan ontvang je een smsje. Zo weet je precies wanneer je moet stoppen met het gebruik van internet via je smartphone. Zo voorkom je extra kosten of naheffingen. Uiteraard kun je na het bereiken van de datalimiet wel kosteloos gebruik maken van WIFI. Steeds meer openbare plekken bieden WIFI aan, daarnaast kun je ook thuis verbinding maken met je WIFI netwerk.