Wat is internet via de kabel?

coax kabel

In Nederland is het sinds 1995 mogelijk om gebruik te maken van het internet via de coax kabel. Dat betekent dat het niet alleen mogelijk is om televisie te kijken via de kabel, maar je daarnaast ook kunt bellen en internetten via dezelfde aansluiting.

Deze kabels kunnen radio, tv en internet vanaf de provider je huis in brengen. Sinds 2008 wordt er door Ziggo gebruik gemaakt van het EuroDOCSIS 3.0 standaard waarmee enorme snelheden (tot 400Mb/s) te bereiken zijn. Het internet via de kabel is dus ontzettend snel geworden, zeker wanneer je de snelheid vergelijkt met ADSL.

Internet over coax

Kabelinternet wordt door sommige ook wel internet over coax genoemd. Die naam slaat op het soort kabel dat gebruikt wordt voor dit soort internetverbinding. Deze kabel kent twee geleiders die beeld en geluid kunnen overdragen. Beide geleiders hebben dezelfde as, wat het de naam coaxiale kabel – ofwel coaxkabel – oplevert. Deze kabels zijn de enige soort kabels die in Nederland gebruikt kunnen worden voor een internetverbinding via kabel. Heb je een ander soort kabel in huis? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van ADSL-, VDSL– of Glasvezel-internet.

De coax-verbinding bestaat sinds 1995 en is daarmee een relatief jonge technologie. Het revolutionaire van kabelinternet was echter niet alleen de techniek, ook de betalingswijze had een grote impact op het internetgebruik. Zo was internet over de coax een van de eerste internetverbindingen waarvoor mensen niet per minuut hoefden te betalen. Ook was er geen datalimiet had. Voor een vast bedrag had je dus onbeperkt internet. Deze voordelen leverden kabelinternet in de begindagen veel meer verkeer op dan vooraf was verwacht. Sinds de introductie van kabelinternet door CAIW (tegenwoordig: Caiway) is de snelheid echter hard omhoog gegaan. Waar eerst nog maar snelheden van 64 Kb/s gehaald konden worden, bouwde dat zich gedurende de jaren uit tot de huidige maximale snelheid van zo’n 1000Mb/s.

Kabelaanbieder Nederland

Hoewel CAIW de eerste provider was die kabelinternet in Nederland introduceerde, kwamen er al snel meer aanbieders bij. In 1995 waren er nog verschillende kabelaanbieders in Nederland. Door verschillende samenwerkingen, fusies en overnames was het jarenlang een rumoerig landschap van aanbieders. Op een gegeven moment bleven er echter nog maar twee grote spelers over: UPC en Ziggo. Sinds de overname van UPC door Ziggo in 2015 heeft laatstgenoemde echter een monopolie op het internet via de coax kabel.

stad in nederland van boven
In Nederland heeft Ziggo een monopolie op internet via de kabel

Ziggo kabel aansluiting

In Nederland heeft Ziggo dus een monopolie op het beheren van het kabelnetwerk. Dit zorgt ervoor dat je praktisch geen keuze hebt met betrekking tot de kabelaanbieders. Op NLkabel.nl kun je de verschillende regio’s zien die in Nederland zijn toegewezen. Het feit dat er een monopolie is op internet via de kabel neemt natuurlijk gevolgen met zich mee.

Het feit dat er maar één aanbieder is maakt het immers stukken makkelijker om een keuze te maken. Je hoeft je geen weg te banen door de wirwar van verschillende aanbieders. Het enige waarin je nog een keuze uit hoeft te maken is de verschillende pakketten die Ziggo aanbiedt. Deze verschillen in upload en downloadsnelheid, waarbij uiteraard geldt: hoe hoger de snelheid, hoe hoger de prijs.

Aan de andere kant geeft een monopolie Ziggo alle macht, zij kunnen zonder concurrentie zelf de prijs, abonnementen en functionaliteiten van kabelinternet controleren. Als zij bepalen dat het internet duurder of goedkoper wordt, dan gebeurd dat. Als zij bepalen dat de abonnementen gewijzigd worden, dan gebeurt dat. En als Ziggo er voor kiest om compleet te stoppen met internet over de coax, dan zou zelfs dat kunnen gebeuren. Dit zijn echter hypothetische voorbeelden. In werkelijkheid zal Ziggo waarschijnlijk geen rigoureuze wijzigingen aanbrengen in de kosten en werking van hun huidige kabelnetwerk.

Welke coax kabel is geschikt voor Ziggo?

Een ander resultaat van het monopolie van Ziggo is dat je een coax kabel moet aanschaffen die geschikt is voor het netwerk van Ziggo. Gelukkig zijn de meeste coaxkabels in Nederland dat, maar let voor de zekerheid toch op. Heeft een kabel het keurmerk KabelKeur of Ziggo Geschikt? Dan weet je zeker dat je deze kunt gebruiken voor kabelinternet. Heeft jouw kabel deze keurmerken niet? Dan is het af te raden om deze te gebruiken voor je internetverbinding, aangezien de kwaliteit en veiligheid dan niet gegarandeerd kan worden. Heb je echt geen keuze en moet je deze keurmerkloze kabel gebruiken? Vraag dan altijd aan de leverancier of aan Ziggo of je de kabel veilig kunt gebruiken. Dan weet je toch nog zeker dat het goed zit.

Voordelen kabelinternet

Het grootste voordeel van internet via de kabel is ongetwijfeld de hoge snelheid. Met een downloadsnelheid van 500Mb/s tot 1000Mb/s is streamen, downloaden en gamen geen enkel probleem. Dit is ruim voldoende voor bijna alle dingen waar je binnenshuis internet voor nodig hebt. Zo zal Netflix het zonder moeite doen, kun je digitale tv kijken en kan er naar hartelust online gegamed worden. In veel gevallen kan dit zelfs allemaal tegelijk zonder dat er problemen zullen ontstaan.

Daar komt nog bij dat kabelinternet op bijna elke postcode beschikbaar is. Dit in tegenstelling tot andere verbindingen, zoals glasvezel. Bovendien is de hoge snelheid bijna overal gelijk, aangezien de afstand tot de wijkcentrale geen invloed heeft op de internetsnelheid. Dit is bijvoorbeeld anders ADSL en VDSL verbindingen. Dit internet komt via de telefoonkabel, maar verliest zijn snelheid naarmate de kabels langer worden. Kabelinternet heeft hier geen last van en is daarmee een stuk betrouwbaarder en in veel gevallen sneller.

Nadelen internet via kabel

Uiteraard heeft kabelinternet ook enkele nadelen. Zo hangt er een hoog prijskaartje aan internet via de kabel, hoger dag aan bijvoorbeeld ADSL-internet. Je kunt je dus afvragen of de hoge snelheid de hoge prijs waard is. Mensen die het internet intensief gebruiken, zoals fanatieke gamers of zakelijke afnemers zullen hier eerder ‘ja’ op zeggen, dan zij die gewoon willen surfen en e-mailen. Daarnaast kan de monopoliepositie van de Ziggo kabelaansluiting ook een nadeel opleveren. Dit beperkt immers je keuzevrijheid, waardoor je altijd van Ziggo afhankelijk bent voor de prijs en functionaliteit van je internet.

Tenslotte ben je met het afnemen van internet via de coax kabel altijd verplicht om ook kabel-tv af te nemen. Dit komt omdat kabelinternet van oudsher altijd verbonden is geweest met het kabeltelevisienetwerk, wat de kabelverbindingen voor radio en tv verzorgden. Dit hoeft echter geen probleem te zijn, het gelijktijdig gebruik maken van kabelinternet en (digitale) televisie heeft namelijk geen invloed op je internetsnelheid. Hierdoor kun je gerust tv kijken terwijl iemand anders in huis veel internet aan het gebruiken is door bijvoorbeeld een groot bestand te downloaden.

Voordelen kabelinternet Nadelen kabelinternet
Hoge internetsnelheid tot 1000Mb/s Snelheid is afhankelijk van de afstand naar de wijkcentrale
Ruime dekking in Nederland Weinig concurrentie
Afstand tot de wijkcentrale geen invloed op snelheid Verplicht om een tv-signaal af te nemen