Wat is internet via de kabel?

coax kabel

In Nederland is het sinds 1995 mogelijk om gebruik te maken van het internet via een signaal dat over de kabel wordt verzonden. Dat betekent dat het niet alleen mogelijk is om televisie te kijken via de kabel, maar je daarnaast ook kunt bellen en internetten via dezelfde aansluiting. Sinds 2008 maken UPC en Ziggo gebruik van het EuroDOCSIS 3.0 standaard waarmee enorme snelheden (tot 400Mb/s) te bereiken zijn. Het internet via de kabel is ontzettend snel geworden, zeker wanneer je de snelheid vergelijkt met ADSL.

Aanbieders kabelinternet

Het aantal aanbieders van kabelinternet in Nederland is beperkt tot één grote provider sinds de overname van UPC door Ziggo. In Nederland heeft Ziggo een monopolie op het beheren van het kabelnetwerk. Dit zorgt ervoor dat je nauwelijks keuze hebt met betrekking tot de kabelaanbieders. Zie NLkabel.nl voor de verschillende regio’s in Nederland die zijn toegewezen. Dit zorgt er onder andere voor dat de prijzen relatief hoog liggen en je vaak voordeliger uit bent met een VDSL of ADSL-verbinding (ADSL, VDSL). Het nadeel daarvan is echter dat de snelheid van het internet over het algemeen minder snel zal zijn.

Voor- en nadelen

Uiteraard biedt internet via de kabel voordelen maar ook een aantal nadelen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat het kabelinternet een enorme snelheid aanbiedt, maar je aan de andere kant verplicht bent om een tv-signaal af te nemen. Verder is het internet via de kabel over het algemeen aan de dure kant, maar heeft het tegelijkertijd kijken van televisie en surfen op het web geen invloed op de snelheid. Tenslotte is een hoge beeldkwaliteit altijd haalbaar, wanneer je gebruik maakt van digitale televisie via de kabel.