Apple TV of Google Chromecast: Welke is beter in 2024?

Apple TV en Google Chromecast zijn beide een nieuwe manier van televisie kijken via streamen. We vergelijken beide diensten, zodat jij kunt kiezen, welke van de twee mediaspelers het beste bij je past!

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Vrouw weegt Apple tv tegen Chromecast af

Wat kan je allemaal met Google Chromecast?

Google Chromecast is een klein apparaatje wat je aansluit op je televisie, waarna je media kan streamen. Chromecast ziet eruit als een ronde stick, die je op een HDMI-poort van je tv aansluit.

Met de afstandsbediening navigeer je door films, series of muziek. In Google TV heb je toegang tot andere streamingdiensten zoals, Youtube, Netflix en Disney Plus.

Met Chromecast werkt op elke televisie met een HDMI-poort. Je maakt dan eigenlijk van je televisie een smart-tv.

Naast het gebruik van Google TV, kun je met andere apparaten, zoals je smartphone of laptop, draadloos streamen naar je toestel via wifi.

Er zijn twee verschillende versies Chromecast die je kunt kopen:

 • Google Chromecast met Google TV - 4K: Dit is de nieuwste Chromecast met Google TV en een afstandsbediening met ondersteuning voor 4K.
 • Google Chromecast met Google TV - HD: Dit model ondersteunt geen 4K, maar full-HD, waarmee de beeldkwaliteit iets lager is.

Wat heb je nodig voor Google Chromecast?

 • Een HDMI-aansluiting: Hier kun je Google Chromecast op aansluiten.
 • Een wifi-netwerk: Voor internettoegang, en om verbinding te maken met apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Er bestaat ook een ethernetadapter.
 • De Google Home App: Deze kun je downloaden in de App Store of Play Store. Chromecast stel in je in via je smartphone. Het werkt ook met een iPhone.
 • Google Chromecast: Bij moderne televisies kun je de stick en stroomkabel beide direct op een USB-poort aansluiten. Lukt dat niet, gebruik dan de meegeleverde stroomkabel voor in het stopcontact.
 • Google-account: Voor toegang tot de Home App en Google TV heb je account nodig.
 • Google TV app: Deze app heb je niet per se nodig, maar het is wel handig om door media te bladeren vanaf je telefoon of tablet, en voor het maken van favoriete lijsten.

Wat kan je allemaal met Apple TV?

Apple TV is een mediaspeler die je aansluit op je tv, zodat je toegang hebt tot films, series en andere apps. Je hebt toegang tot vele apps zoals YouTube, Netflix, Videoland en vele andere streamingdiensten. Ook kun je vanaf elk Apple-apparaat streamen naar je tv.

Apple TV bestaat uit een compacte, zwarte box en een afstandsbediening. De afstandsbediening bestaat uit zes knoppen, één daarvan is een knop waarmee je de televisie met spraakcommando's kunt besturen via Siri.

Net als bij de Chromecast wordt ook Apple TV aangesloten op een HDMI-poort van je televisietoestel.

Er zijn twee verschillende versies van Apple TV:

 • Apple TV 4K Wi‑Fi en 64 GB: Ondersteund 4K-beelden en heeft een opslagruimte van 64 GB. Je kunt dit model alleen via wifi verbinden.
 • Apple TV 4K Wi‑Fi + Ethernet en 128 GB: Ondersteund 4K-beelden en heeft een opslagruimte van 128 GB. Je kunt dit model via wifi en ethernet verbinden.

Wat heb je nodig voor Apple TV?

 • HDMI-aansluiting: Een HDMI-kabel wordt niet meegeleverd, deze zul je dus zelf moeten aanschaffen. Apple raadt een HDMI-kabel voor 4K HDR-video aan. Deze kabel raden we aan, maar let wel goed op de verschillende kabellengtes die verkrijgbaar zijn.
 • Televisie: Je hebt een toestel nodig die geschikt is voor HD of 4K. De mooiste beelden krijg je uiteraard met een 4K-televisie.
 • Wifi of bekabeld netwerk: Je kunt de mediaspeler draadloos verbinden via wifi of met een netwerkkabel.
 • Apple-account: Om in te loggen in het systeem heb je een account van Apple nodig.

Google Chromecast vs Apple TV?

Beide mediaspelers doen min of meer hetzelfde: streaming mogelijk maken op je televisie, maar welke moet je nu kiezen?

Kort gezegd: Chromecast is kleiner en goedkoper, maar daartegenover is Apple TV sneller, eenvoudiger te bedienen, en heeft een groter aanbod met apps en games.

Wil je toegang tot de bekende streamingdiensten voor een goede prijs, dan wint Google.

Wil je veel apps en games met snelle hardware, dan is Apple de betere keus.

We hebben beide nu kort besproken, laten we ze eens gaan vergelijken met meer details. We helpen je met een overzicht met de voordelen- en nadelen, kosten en functies.

Hieronder een vergelijking van de laatste generaties van beide apparaten:

Chromecast with Google TV

Met Google TV heb je een betaalbare oplossing om je televisie smart te maken. Je kunt de diensten van Google gebruiken, maar ook streamingdiensten en apps van andere makers.

Voordelen:

Goede prijs-kwaliteitverhouding.

HDMI-kabel wordt meegeleverd.

Compact formaat.

In meerdere kleuren te koop.

Nadelen:

Voelt soms trager in gebruik.

Geen wifi 6 ondersteuning.

Weinig opslagruimte.

Weinig goede games.

Google Chromecast

Apple TV 4K

Voor Apple TV betaal je meer, maar je krijgt een sneller systeem met meer opslagruimte. Stream films en series in 4K via Apple TV+, of kies uit vele apps en mooie spelletjes.

Voordelen:

Krachtig en veel opslagruimte.

Wifi 6 ondersteuning.

Werk goed samen met Apple-apparaten.

Krijg vele jaren updates.

Veel goede games via Arcade.

Nadelen:

Niet goedkoop.

Kastje is te groot om achter je televisie weg te werken.

HDMI-kabel niet meegeleverd.

Apple TV

Verschillen in uiterlijk

De mediaspeler van Apple is alleen verkrijgbaar in een zwarte kleur. Chromecast is in meerdere kleuren verkrijgbaar: licht blauw, roze en wit.

Vanwege hun geringe grootte vallen ze allebei niet op bij de televisie. Toch is Chromecast veel makkelijker achter je televisie te hangen vanwege het kleinere formaat.

Beide apparaten hebben een makkelijke installatie, en ze zijn compact. Je kunt ze dan ook gerust meenemen op vakantie.

Ten slotte vind ik de afstandsbediening van Chromecast net wat goedkoper aanvoelen, al ligt die verder prima in de hand. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Conclusie

Heb je thuis een moderne smart-tv, dan kun je alle streamingdiensten inclusief Google TV en Apple TV+ als app installeren. Een losse mediaspeler is dan eigenlijk niet nodig. Toch vinden veel mensen een snel en modern mediasysteem fijner dan een smart-tv.

Beide zijn een goede keuze, maar vind je prijs belangrijk, dan is Chromecast zeker weten de beste keus. De interface kan misschien soms traag aanvoelen, maar je krijgt hiervoor een prima apparaat in huis voor al je streamingdiensten.

Heb je al veel spullen van Apple in huis, en vind je krachtige specs belangrijk? Kies dan voor Apple TV. Je krijgt dan een sneller systeem met veel opslagruimte, waarbij alle apps vloeiend en gebruiksvriendelijk werken.

Apple is een stuk duurder, maar daar krijg je dus meer apps en betere hardware voor terug. Toch zal Google TV voor de meeste mensen voldoende zijn om lekker een eind weg te streamen. Het is maar net waar je waarde aan hecht, en hoeveel geld ervoor over hebt.

Maar laten we het hier maar even niet over privacy hebben, "Hey Google!" ;)

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Ardy

Kun je met verouderde Apple tv kastje ook Disney channel Ed streamen? Of heb je de nieuwe versie nodig hiervan?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo Ardy, voor het streamen van Disney plus is een vierde generatie Apple TV of hoger nodig. Apple TV 3 of lager biedt dus geen ondersteuning.