Chromecast of Apple TV (1)

Apple TV vs Google Chromecast – wat zijn de verschillen

De Apple TV en de Google Chromecast zijn beide een nieuwe manier van televisie kijken. Hoewel ze vaak met elkaar worden vergeleken, hebben ze toch echt duidelijke verschillen. In deze blog leggen we uit wat Google Chromecast en Apple TV zijn en vergelijken we beide diensten, zodat jij kunt kiezen welke dienst het best bij je past.

Google Chromecast: hoe werkt dat?

Een Google Chromecast is een apparaat waarmee je het scherm van je smartphone, tablet of computer op de televisie kunt tonen. De Chromecast ziet eruit als een ronde USB-stick, die je in de HDMI-aansluiting van de televisie kunt pluggen.

Met een Chromecast maak je van je televisie een soort SMART TV. Een SMART TV verbindt je televisie met het internet. Via de WiFi in het huis kan de Chromecast ook verbinding maken met andere apparaten in het huis, waaronder je smartphone of laptop. Met je laptop is het door middel van de Google Chromecast mogelijk om je beeld op de televisie te laten zien. Met je telefoon kun je alleen apps op je televisie laten zien die de Google Chromecast ondersteunen.

Google Chromecast gebruiken: dit heb je nodig

  • Een HDMI-aansluiting. Hier kun je de Chromecast inpluggen.
  • Een WiFi-netwerk. Hiermee kan de Chromecast contact maken met andere apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.
  • De Google Home App. Deze kun je downloaden in de App Store of Play Store en zorgt ervoor dat jij met je mobiel contact kunt maken met de Chromecast.
  • (Externe) Abonnementen. Je kunt veel diensten via de Chromecast kijken, maar dan moet je ook wel daadwerkelijk een abonnement hebben van deze dienst. Denk bijvoorbeeld aan Netflix of Videoland.
  • Te gebruiken apparaten. Deze apparaten kun je gebruiken in combinatie met de Chromecast: Android smartphones en tablets, alle Apple devices, Chrome voor Windows en Mac.

Chromecast mogelijkheden

Onder andere deze apps hebben een Chromecast-ondersteuning: Netflix, YouTube, Spotify, NPO, NOS, Ziggo, KPN iTV en bepaalde games, zoals Just Dance Now.

Chromecast logo

Heeft een app dit logo? Dan kan deze gecast worden op de Google Chromecast

Hoe werkt de Google Chromecast?

Google heeft een pagina gemaakt waar je een stappenplan kunt vinden om je telefoon, tablet of laptop met de Chromecast te verbinden. Ga naar deze pagina en laat weten met welk apparaat je verbinding wilt maken. Is je Chromecast geactiveerd, dan kun je op je telefoon of tablet een app openen die de Chromecast ondersteunt (bijvoorbeeld Netflix). Zorg dat je smartphone of tablet verbonden is met WiFi en klik op het Chromecast-logo. De beelden worden nu op je televisie getoond.

Apple TV: hoe werkt dat?

Een Apple TV is een mediaspeler waarmee je films, series en andere apps op je televisie kunt afspelen. Je kunt niet alleen gebruikmaken van diensten als Netflix, Videoland en Uitzending gemist. Ook kun je via YouTube filmpjes afspelen of muziek luisteren via Apple Music. Een Apple TV is dus een chromecast alternatief.

Apple TV bestaat uit een compacte, zwarte box en een afstandsbediening. De box is in dit geval de mediaspeler. De afstandsbediening bestaat uit zes knoppen, één daarvan is een knop waarmee je de televisie op spraakcommando kunt besturen via Siri.

Welke apps kun je gebruiken op Apple TV?

Een selectie van diensten met een eigen app voor Apple TV: Netflix, RTL, NOS, Pathé Thuis, NPO, YouTube, Vimeo, Apple Music en iTunes. Bij de Apple TV is het mogelijk om games te downloaden. Met de afstandsbediening kun je dan verschillende games spelen.

Hoe werkt een Apple TV?

Net als bij de Chromecast wordt ook de Apple TV aangesloten via de HDMI-ingang. Uiteraard sluit je met een andere kabel de Apple TV aan op het stroomnetwerk. Het is bij de Apple TV mogelijk om zowel met een vaste kabel als via WiFi, verbinding te maken met het internet.

Een Apple TV kan zelf geen geluid produceren, maar kan enkel muziek afspelen via de HDMI op de televisie. Wil je alleen muziek luisteren via je Apple TV? Dan moet dus wel je televisie aanstaan.

Installeren van Apple TV

Je kunt een Apple TV het beste installeren met een iPhone of iPad. De mediaspeler kan dan informatie van de iPhone of iPad overnemen en zo het proces versnellen: geen handmatig invoerwerk dus!

Heb je thuis meerdere apparaten afkomstig van Apple? Dan is een Apple TV erg handig. Je kunt namelijk alleen met Apple producten verbinding maken met de Apple TV. De toestellen van Android zijn hier dus niet voor geschikt. Daarnaast is het niet mogelijk om muziek af te spelen via Spotify. Alleen Apple Music, uiteraard een dienst van Apple zelf, kan worden gebruikt.

Google Chromecast vs Apple TV

Nu we beide diensten besproken hebben, kunnen we ze gaan vergelijken. In het onderstaande schema staat in het kort wat de beide diensten wel en niet kunnen. Daarna vergelijken we de diensten op het gebied van uiterlijk, kosten en functies.

Google Chromecast Apple TV
Netflix streamen op TV Ja Ja
Op hotelkamer eigen series kijken Ja Nee
Gebruiken via Android smartphone Ja Nee
Gebruiken via iPhone Ja Ja
Gebruik via Android Ja Nee
Mediaspeler bedienen zonder smartphone Nee Ja
Apple producten koppelen via Airplay Nee Ja

1.Uiterlijk

Beide mediaspelers zijn verkrijgbaar in een zwarte kleur. Vanwege hun geringe grootte vallen ze niet op bij de televisie. De Chromecast van Google is door zijn handige formaat en makkelijke installatie zeer geschikt om mee te nemen op vakantie. De Apple TV is er na zijn installatie bij gebaat om bij de televisie te blijven staan.

Chromecast Apple tv

De Google Chromecast en de Apple TV

2.Kosten

Als we enkel kijken naar de kosten van de apparaten zelf, dan valt op dat de Apple TV een stuk duurder is dan de Google Chromecast. De Apple TV is te koop voor een prijs vanaf €159,-, terwijl de Google Chromecast al vanaf €39,- is aan te schaffen.

Er wordt gedacht dat Google de verkoopprijs van de Google Chromecast zo laag houdt, om snel marktaandeel te winnen. Uiteindelijk zal Google de Chromecast in televisies gaan inbouwen. Dit betekent wel dat als je van de Chromecast opties gebruik wil gaan maken, je een nieuwe televisie moet aanschaffen. Deze integratie is vooralsnog toekomstmuziek. Een voordeel is weer dat je bij de Chromecast niet allemaal Apple producten aan hoeft te schaffen.

3.Functies

Zoals eerder vermeld, ondersteunt Google Chromecast onder andere Google Play, YouTube, Netflix, Videoland en andere Chrome-content. Deze functies zijn dus te gebruiken, maar voor sommige is er een extern abonnement nodig.

Het grootste verschil tussen de twee mediaspelers is dat je op de Chromecast geen lokale content kunt opslaan, wat de Apple TV wel doet. De Apple TV kan dus meteen foto’s, video’s of andere content laten zien die op de mobiel staan opgeslagen. Met de Chromecast moet je eerst verbinding maken met de desbetreffende apparaten, voordat je content kunt laten zien.

Conclusie

Als we alles naast elkaar zetten, is uiteindelijk de Google Chromecast de winnaar van de vergelijking. Naast het feit dat hij een stuk goedkoper is, kun je deze mediaspeler met elke smartphone bedienen. De dienst biedt een prima oplossing voor het streamen van applicaties als Netflix, Videoland en NPO.

De Apple TV past meer in het straatje van de veeleisende gebruiker. Het voordeel van de Apple TV is dat je niet afhankelijk bent van een mobiel apparaat. Ook heb je met de Apple TV iets meer mogelijkheden, bijvoorbeeld gamen of een online workout met een instructeur.

Datum: 02-04-19