Apple TV of Google Chromecast: Welke is beter in 2024?

Apple TV en Google Chromecast zijn beide populaire mediaspelers om met apps te streamen op je televisie. We zetten de grootste verschillen voor je op een rij.

Vrouw weegt Apple tv tegen Chromecast af

Wat kun je allemaal met Google Chromecast?

Google Chromecast is een compact apparaat dat je aansluit op je televisie, waarna je snel en gemakkelijk toegang hebt tot al je favoriete apps. Zo kijk je bijvoorbeeld die nieuwe serie op Netflix en kun je een filmpje op YouTube direct afspelen op je televisie.

Het apparaat is eenvoudig te installeren via een HDMI-ingang en te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Daarnaast kun je met andere apparaten, zoals je smartphone of laptop, draadloos streamen naar je televisie.

Aansluiten van Chromecast

Het aansluiten en installeren van Google Chromecast duurt ongeveer vijf minuten. Je begint met het aansluiten via een HDMI-ingang. Vervolgens voorzie je de Chromecast van stroom via een USB-kabel of het stopcontact. Voor toegang en beheer heb je een Google-account nodig. Hierna maak je verbinding met je wifi-netwerk voor internettoegang. Er bestaat overigens ook een ethernetadapter voor een bekabelde verbinding.

Wat kun je allemaal met Apple TV?

Apple TV is ook een klein kastje dat je aansluit op je televisie. Met behulp van apps kun je er beeldmateriaal, muziek en videogames mee afspelen. Net als met een Chromecast kun je bijvoorbeeld Netflix, YouTube of Spotify streamen. Het is een snel en stabiel systeem met als grote voordeel dat het kan samenwerken met andere producten van Apple.

Het kastje wordt bovendien geleverd met interne opslag. Dit is vooral handig als je graag videogames speelt. Ten slotte kun je het beeld van jouw iPhone of iPad tonen op je televisie. Zo kun je bijvoorbeeld je vakantiefoto's eenvoudig op een groot scherm laten zien.

Aansluiten van Apple TV

Via een HDMI-kabel verbind je het Apple TV-kastje met jouw televisie. Het kastje heeft ook een model met een ethernetpoort voor als je bekabeld internet wilt gebruiken. De HDMI-kabel wordt niet meegeleverd en zul je dus los moeten bestellen. Apple TV wordt geleverd met een afstandsbediening, maar je kunt ook een app gebruiken op jouw iPhone of iPad. Op deze manier heb je een handiger toetsenbord voor het invoeren van zoekopdrachten. Daarnaast kun je Siri vragen om jouw favoriete programma op te zetten.

Google Chromecast vs Apple TV

Beide mediaspelers doen min of meer hetzelfde: streaming mogelijk maken op je televisie. Vanwege hun geringe grootte vallen ze allebei niet op bij de televisie. Toch is Chromecast veel makkelijker achter je televisie te hangen vanwege het kleinere formaat.

Persoonlijk vind ik de afstandsbediening van Chromecast goedkoper aanvoelen. Deze is van plastic gemaakt, maar ligt verder prima in de hand. De afstandsbediening van Apple is grotendeels gemaakt van aluminium en voelt daardoor wat meer "premium" aan.

Nog een verschil: de Apple TV Siri Remote laad je op via een USB-kabel, terwijl de Chromecast-afstandsbediening werkt op AAA-batterijen.

We hebben beide nu kort besproken. Laten we ze eens gaan vergelijken met meer details, zoals de voor- en nadelen, kosten en functies."

Chromecast with Google TV

Met Google TV heb je een betaalbare oplossing om je televisie smart te maken. Je kunt de diensten van Google gebruiken, maar ook streamingdiensten en vele andere apps. Er zijn twee verschillende versies van Chromecast die je kunt kopen: een model met 4K-ondersteuning en een goedkopere HD-variant.

Voordelen:

Goede prijs-kwaliteitverhouding.

HDMI-kabel wordt meegeleverd.

Compact formaat.

In meerdere kleuren te koop.

Nadelen:

Trager in gebruik.

Geen wifi 6 ondersteuning.

Weinig opslagruimte.

Weinig goede games.

Google Chromecast

Apple TV 4K

Voor Apple TV betaal je meer, maar je krijgt een snel systeem met veel opslagruimte. Stream je films en series in 4K via Apple TV+, of kies uit vele apps en spelletjes. Je hebt de keuze uit een variant met 64GB interne opslag of met 128GB opslag en een netwerkpoort.

Voordelen:

Krachtig en veel opslagruimte.

Wifi 6 ondersteuning.

Werk goed samen met Apple-apparaten.

Krijg vele jaren updates.

Veel goede games.

Nadelen:

Niet goedkoop.

Kastje is te groot om achter je televisie te hangen.

HDMI-kabel niet meegeleverd.

Apple TV

Conclusie

Heb je thuis een moderne smart-tv, dan kun je alle streamingdiensten, inclusief de app van Google TV en Apple TV+ installeren. Een losse mediaspeler is dan feitelijk niet nodig. Toch vinden veel mensen een snel en modern mediasysteem fijner werken dan een smart-tv.

Beide zijn een goede keuze, maar als je prijs belangrijk vindt, dan is Chromecast zeker weten de betere keus. De interface kan soms traag aanvoelen, maar je krijgt hiervoor een prima apparaat in huis voor al je streamingdiensten.

Heb je al veel producten van Apple in huis en vind je krachtige specs belangrijk? Kies dan voor Apple TV. Je krijgt dan een sneller systeem met veel opslagruimte, waarbij alle apps vloeiend en gebruiksvriendelijk werken.

Apple is een stuk duurder, maar daar krijg je meer apps en betere hardware voor terug. Toch zal Google TV voor de meeste mensen voldoende zijn om lekker een eind weg te streamen. Het is maar net waar je waarde aan hecht en hoeveel geld je ervoor over hebt.

Maar laten we het hier maar even niet over privacy hebben, "Hey Google!" ;)

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Ardy

Kun je met verouderde Apple tv kastje ook Disney channel Ed streamen? Of heb je de nieuwe versie nodig hiervan?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hallo Ardy, voor het streamen van Disney plus is een vierde generatie Apple TV of hoger nodig. Apple TV 3 of lager biedt dus geen ondersteuning.