Hoe kun je streamen naar je TV vanaf je apparaat?

Via streaming kun je films, foto’s of muziek van verschillende apparaten direct op je televisie afspelen. Streamen wordt ook wel, casten genoemd.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Streamen vanaf een telefoon naar tv

Streamen naar je televisie betekent dat je media vanaf je telefoon, laptop of tablet op je tv afspeelt. Je projecteert het beeld wat je ziet op je apparaat, direct naar je televisie.

Dat kan handig zijn. Zo stream je bijvoorbeeld een filmpje van je mobiel naar je televisie. Je hoeft dan niet naar het kleine scherm van je smartphone te kijken.

Hoe maak je een verbinding met je tv voor streaming?

Wifi maakt het eenvoudig om apparaten draadloos met elkaar te verbinden. Met je telefoon stream je direct naar je smart-tv, wanneer beide apparaten op hetzelfde wifi-netwerk zitten.

De enige voorwaarde is dat de televisie dit moet kunnen ondersteunen. Er zijn ook oplossingen door losse mediaspelers aan te sluiten. Die maken je tv dan "smart".

Zonder wifi kun je ook streamen naar je tv. Genoeg apparaten zijn namelijk ook geschikt voor een directe verbinding met een kabel.

Je kunt op twee manieren een verbinding maken met je tv:

 • Streamen naar je tv met een kabel: Een apparaat kun je met een kabel, direct op je televisietoestel aansluiten. Een voordeel van een directe verbinding is de stabiliteit van het signaal. Je hebt geen last van stoorzenders of een slechte wifi-ontvangst. Welke kabel je nodig hebt, is afhankelijk van je apparaat.
 • Draadloos streamen naar je TV: Bluetooth heeft niet genoeg bandbreedte voor videostreams, wel voldoende voor audio. Je kunt daarmee prima Spotify streamen naar je televisie. Wifi aan de andere kant, is krachtige genoeg om beelden én audio te streamen.

Op welke manieren kun je naar je televisie streamen?

Gelukkig wordt het ons makkelijk gemaakt om van je toestel te streamen naar een televisie. De eenvoudigste manier is via een smart-tv. Daar zitten alle functies ingebouwd om direct een verbinding op te zetten met jouw apparaat.

De meeste smart-tv's hebben een wifi-ontvanger ingebouwd, je kunt dan snel aan de slag. Heb je geen smart-tv, dan zijn er verschillende mediaspelers die je aansluit op je toestel.

Er zijn dus twee manieren om je scherm te delen:

 • Je scherm direct delen (screen mirroring): De snelste optie is schermdeling, waarmee je het scherm van een mobiel apparaat naar je televisie stuurt. Het is een gemakkelijke manier om te verbinden met een ander toestel. Schermdeling doe je met een smart-tv of via een mediaspeler. Dat kan draadloos of via een kabel.
 • Mediaspelers: Een mediaspeler is een elektronisch apparaat waarmee je media kan afspelen. Je kunt er apps op installeren, media mee afspelen vanaf een harde schijf of USB-stick. Maar je het ook gebruiken als tussenstation, om direct vanaf je toestel mee te streamen. Een computer, NAS of gameconsoles zijn ook als mediaspeler te gebruiken.
Cast icoon om te starten met streamen
Cast icoon om te starten met streamen

Streamen met een smart-tv

In een smart-tv zit een mediaspeler ingebouwd. Een smart-tv heeft standaard apps zoals Netflix en YouTube. Vrijwel alle streamingdiensten installeer je via het menu. Daarna kun je on demand films en series streamen.

Fabrikanten hebben een eigen besturingssysteem met een store waaruit je apps kunt installeren. Je zult dan eerst internet op je tv moeten aansluiten.

Check dus eerst of je wel vanaf je apparaat wilt streamen, want misschien kan jouw televisie een film afspelen via een app. Dat werkt vele malen beter.

Heb je al een smart-tv, dan kan vrij eenvoudig het beeld van je apparaat spiegelen. Daarmee zie je alles terug op het grote scherm.

Wil je een video of foto draadloos naar je televisie streamen, dan zijn de stappen eenvoudig:

 1. Zorg dat je apparaat en televisie hetzelfde wifi-netwerk gebruiken.
 2. Open de app op je apparaat waar je vanuit wilt streamen.
 3. Druk het cast-icoon.
 4. Selecteer je naam van je televisie.
 5. Speel nu media af vanaf je apparaat.

Streamen met een mediaspeler

Heb je geen smart-tv, dan maak je gemakkelijk je toestel smart door een mediaspeler aan te sluiten. De meest gebruikte zijn Apple TV en Google Chromecast. Lees hier over de verschillen tussen Apple TV en Google Chromecast.

Voor de meeste mensen zal Google Chromecast de beste keuze zijn. Het apparaatje is goedkoop en snel. Daarnaast heb je snel toegang tot de bekende streamingdiensten, zoals Netflix en Videoland.

Met een HDMI-kabel sluit je een mediaspeler aan op je televisie. In feite beschik je nu over een smart-tv, alleen dan met een losse speler. De stappen om te streamen zijn ongeveer hetzelfde, alleen de cast symbolen zien er net anders uit.

Apple cast symbool
Apple cast symbool
Chromecast symbool cast
Chromecast cast symbool
 1. Verbind je apparaat met hetzelfde wifi-netwerk als je mediaspeler.
 2. Druk op het cast-icoon in een app om te beginnen met streamen.

Problemen met streamen oplossen

Zijn er problemen met casten, update dan de software van al je apparaten en televisie. Start daarna opnieuw op, en controleer of beide apparaten hetzelfde wifi-netwerk gebruiken.

 • Streamen werkt niet: Controleer eerst of je internetverbinding goed werk. Het kan goed zijn deze niet voldoende werkt om te streamen naar tv. Probeer eerst een wifi-verbinding op te zetten in je apparaat. Is het signaal slecht, verbeter dan je wifi-verbinding of probeer een bekabelde aansluiting als je apparaat dit ondersteund.
 • Slecht beeld: Een slechte internetverbinding kan zorgen voor haperingen van een stream. Ook hier zal dan je internetsnelheid moeten verbeteren. Kijk verder eens bij de instellingen van de app. Het kan zijn dat de resolutie omhoog gezet kan worden.
 • Geen ondersteuning: Het kan zijn dat je apparaat niet meer wordt ondersteund door de maker van een streamingdienst of tv-app. Ga deze informatie na op de site van de maker.
 • Update nodig: Controleer of je apparaat of de app nog up-to-date is met de laatste versie. Zo niet, werk deze dan bij naar de nieuwste versie en start opnieuw op.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Jos Lamers

Ik heb een Sony smart tv. Ik zie onderaan op mijn laptop een icon “TV” en klik erop; er verschijnt in beeld een keuze en kies voor de thuis tv, geeft aan dat de koppeling gelukt is. Vraag: waar op de iTV vind ik de livestream?? Niet bij de apps (YouTube e.d. ) maar komt die livestream op een bepaald kanaal ofzo? Kan het niet vinden. Zou wel moeten werken; zie ook via icon hoe ik het casten kan stoppen dus alles lijkt te werken.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Jos, probeer eens de invoerbronnen van je tv na te lopen en controleer of de laptop als invoerbron wordt weergegeven. Dit kun je doen met afstandsbediening van de tv door de optie 'Input' of 'Bron' te selecteren. Als je laptop als invoerbron wordt weergegeven, dan zou de livestream moeten verschijnen. Succes!

Miss Marple007

Dit klinkt niet al te ingewikkeld voor mij, die geen technisch ingenieur is. Ik ga het eens even proberen.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend