Gebruik van HTTPS in jaar tijd verdubbeld

Het afgelopen jaar vond er een ruime verdubbeling plaats van het aantal websites op basis van deze techniek. Er lijkt sprake van een massale omarming van dit meer veilige protocol voor websites.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Veilig slotje

Het gebruik van het HTTPS-protocol heeft het afgelopen jaar een enorme vlucht genomen. De techniek is reeds 20 jaar beschikbaar, maar werd tot nu toe slechts beperkt gebruikt.

“In het afgelopen jaar zijn net zoveel websites HTTPS gaan gebruiken als in de 20 jaar daarvoor. Er is sprake van een enorme groei, wat aan lijkt te geven dat de massa de voordelen van dit protocol begint te leren kennen”, aldus Marnix de Munck van internetvergelijk.nl.

Uit onderzoek van HTTP Archive blijkt dat het aantal HTTPS-websites het afgelopen jaar met 125% toenam. BuiltWith komt op basis van eigen onderzoek onder een andere set van websites zelfs tot een stijging van 231%.

Redenen voor sterke groei

Er lijken verschillende redenen ten grondslag te liggen aan de sterke groei van het afgelopen jaar. HTTPS vroeg bijvoorbeeld altijd om een flinke investering. Er was een certificaat benodigd, de hosting was duurder en de CDN bracht extra kosten met zich mee. De SSL-certificaten zijn vandaag de dag steeds vaker inclusief bij een CDN en platforms zoals WordPress maken standaard gebruik van HTTPS zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn.

Bovendien zijn er nieuwe tools bijgekomen die het gemakkelijker maken om HTTPS te implementeren. Een goed voorbeeld daarvan is Let’s Encrypt of ZeroSSL die het eenvoudig maken om automatisch certificaten te genereren. SSLTest en Chrome Security Panel bieden de mogelijkheid de certificaten te testen op de juiste configuratie en IsTlsFastYet legt uit hoe de HTTPS-beveiliging sneller te maken valt.

Tenslotte worden de beveiligingsrisico’s online steeds beter duidelijk, waardoor meer bedrijven overschakelen op HTTPS in plaats van HTTP. Dit heeft als indirect gevolg dat bedrijven elkaar aansporen om de overstap te maken, waardoor er het afgelopen jaar een grote groei plaats heeft kunnen vinden.

Voordelen van HTTPS

HTTPS biedt een aantal voordelen ten opzichte van de reguliere HTTP-websites. Het is op basis van HTTPS beter mogelijk om de privacy van bezoekers en gebruikers te beschermen. Daarnaast waardeert Google websites op basis van het HTTPS-protocol beter dan websites die daar geen gebruik van maken en helpt dit man-in-the-middle aanvallen te voorkomen.

Steeds meer browsers duiden HTTP-websites aan als ‘onveilig(er)’ en HTTPS biedt meer mogelijkheden tot geavanceerde statistieken over het websitegebruik.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend