Hoe kun je veilig internetten via openbare wifi?

Openbare wifi-hotspots zijn plaatsen zoals hotels, coffeeshops en musea waar je gratis kunt internetten. Maar dit is niet zonder gevaar. We geven je tips om de risico's te verkleinen.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Openbare wifi gebruiken op een tablet

Waarom openbare wifi niet altijd veilig is

De beveiliging van openbare wifi kan een punt van zorg zijn. Er zijn verschillende risico's aan internet via openbare wifi-netwerken, waaronder het risico om gehackt te worden.

Het risico ligt ook bij het apparaat dat je gebruikt. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen om je persoonlijke gegevens te beschermen op een publiek wifi-netwerk.

We geven je 5 redenen waarom een openbare wifi-hotspot niet altijd veilig is:

 • Openbare wifi zonder goede beveiliging kan worden gehackt om jouw persoonlijke gegevens te stelen.
 • Openbare wifi is niet altijd versleuteld, wat betekent dat hackers kunnen zien wat je online doet.
 • Er kunnen virussen aanwezig zijn op openbare wifi-hotspots die je computer kunnen infecteren zonder dat je het weet.
 • Wachtwoorden kunnen in gevaar komen als iemand over je schouder meekijkt terwijl je ze intypt.
 • Software en hardware van een openbaar wifinetwerk kan verouderd zijn waardoor belanrijke updates en patches ontbreken.

Hoe bescherm je jezelf op een openbaar netwerk?

Gratis internetten via wifi is prettig. Toch is het raadzaam de risico's te verminderen. Je kunt gelukkig genoeg doen om je gegevens veilig te stellen.

We geven je tips om openbare wifi veilig te gebruiken:

 • Gebruik je eigen telefoon als wifi-hotspot: Je kunt jouw telefoon gebruiken als wifi-hotspot. Dit is eenvoudig en het kost niets. Internetten gaat dan via het mobiele netwerk van je provider.
 • Maak een veilige verbinding met websites: Gebruik alleen websites met een beveiligde https-verbinding. Begint een website met https in de adresbalk van je browser, dan is de verbinding veilig.
 • Gebruik een VPN: Weet je niet zeker of je internetverbinding veilig is, dan kun je een VPN-app overwegen. Een VPN beveiligt al je internetverkeer om je privacy en veiligheid te beschermen.
 • Log niet in op website's met persoonlijke informatie: Zo voorkom je dat belangrijke gegevens niet opgevangen kunnen worden. Doe je het wel, log dan onmiddellijk uit wanneer je klaar bent.
 • Let op waarschuwingen: Computers, virusscanners en browsers waarschuwen regelmatig wanneer er gevaar is. Let op deze waarschuwingen en negeer deze niet.
 • Installeer speciale browser plug-ins: Wil je zeker weten dat je internetverkeer gecodeerd is, installeer dan een browserextensie die codering afdwingen. HTTPS-Everywhere is een goede optie.
 • Zorg dat je apparaat up-to-date is: Het is belangrijk je aparaat up-to-date te houden met de nieuwste software en besturingssysteem om ze veilig te laten werken.
 • Gebruik antivirus software: Antivirus software kan je beschermen tegen malware die hackers in je systeem proberen te plaatsen. Zorg altijd voor automatische updates van je antivirussoftware.
 • Schakel je firewall in: Een firewall beschermt je apparaat tegen indringers van buitenaf, en controleert al het binnenkomende verkeer op kwaadaardigheden.
 • Maak niet automatisch verbinding met wifi-netwerken: Je telefoon of laptop verbindt automatisch met bekende netwerken. Het probleem is dat hackers zich kunnen voordoen als een bekend netwerk.
 • Kijk om je heen: Let op met het invoeren van wachtwoorden of andere gevoelige informatie. Personen kunnen fysiek in je buurt staan om mee te kijken.

Conclusie

Openbare wifi is dus handig, maar niet altijd veilig. Het is vooral belangrijk om bewust te zijn van alle gevaren. Neem bovenstaande maatregelen om alle risico's te verkleinen, of gebruik je eigen telefoon als hotspot.

Het openbare netwerk van Eduroam.nl is overigens altijd veilig, met 1500 plekken in Nederland. Publicroam is een ander veelgebruikt en veilig openbaar netwerk.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend