Glasvezel aanleggen: hoe gaat dat?

Voor veel mensen is de overstap naar internet via glasvezel een verbetering, omdat het een snelle en stabiele internetverbinding biedt. Maar hoe wordt je eigenlijk aangesloten op het glasvezelnetwerk?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Glasvezelaansluitingen

In Nederland is het aantal aansluitingen op glasvezel de afgelopen jaren snel toegenomen. Daardoor komt er in steeds meer gebieden in Nederland glasvezelinternet beschikbaar.

Het aanleggen van een glasvezelaansluiting naar je huis gaat in de volgende vier stappen:

1. Planning voor jouw buurt

De voorbereiding voor het aanleggen van glasvezel kan tijdrovend zijn, maar het is nodig zodat de aanleg netjes volgens de regels verloopt.

Ten eerste moeten er goedkeuringen en vergunningen worden gekregen van de gemeente en andere instanties.

Ook moet er gekeken worden naar de beste route voor de aanleg van glasvezelkabels naar de woningen toe. Dit is vaak afhankelijk van de grondsoort en belemmeringen op de route.

2. Toestemming geven voor glasvezel

Om het glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen is toestemming nodig van de bewoners in een gemeente. Je kunt toestemming geven door een formulier retour te sturen naar de aanbieder. Toestemming geven kun je vaak ook via internet regelen.

Nadat alle toestemmingsformulieren zijn ontvangen wordt er gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Je woning wordt altijd gratis aangesloten. Geef wel op tijd je goedkeuring zodat ze je huis niet overslaan!

3. Graven voor het leggen van glasvezelkabels

De glasvezelkabels worden eerst in de hele straat aangelegd. Hiervoor halen ze een rij tegels uit de stoep, en graven ze een geul. In die geul komt de glasvezelkabel te liggen. Het werk is gelukkig niet zo ingrijpend dat de hele straat afgesloten hoeft te worden.

Glasvezelkabels zijn nauwelijks gevoelig voor weersinvloeden. Toch worden de kabels op een diepte van ongeveer 60 centimeter onder de grond gelegd wat het risico op fysieke beschadigingen verminderd.

Goed om te weten: je internetverbinding thuis blijft gewoon werken tijdens het aanleggen van glasvezel in je straat.

4. Aansluiten op het glasvezelnetwerk

Eerst komt er een aannemer langs om je tuin op te meten. Daarna wordt de glasvezelkabel van de stoep naar je huis getrokken.

In veel gevallen wordt er onder de tuin door geboord vanaf de erfgrens naar je woning. Je tuin blijft met het boren intact, zodat je geen last hebt van overlast.

De kabel wordt daarna naar binnen getrokken en aangesloten in de meterkast. Het aanleggen van de glasvezelaansluiting duurt ongeveer een dag.

Glasvezelaansluitpunt in huis
Een afgemonteerde glasvezelaansluiting in huis

5. Glasvezelmodem installeren

Alle woningen zijn nu op de straatkast in de buurt aangesloten met een glasvezelkabel. Heb je al een abonnement afgesloten bij een provider? Zo ja, dan krijg je een installatiepakket met glasvezelmodem van je nieuwe provider.

Volg de stappen in de handleiding om het modem te installeren op het glasvezelaansluitpunt in de meterkast. Als alles goed is gegaan, dan ben je nu online via de snelle glasvezelverbinding!

Zijn er nog vragen het aanleggen van glasvezel, dan hoor ik het graag in de reacties.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Adriaan Verlaan

Kan/mag de eigenaar of de beheerder van een appartementencomplex aansluiting op het in de straat al aanwezige glasvezelnet weigeren? In dat geval zouden de soms tientallen tot honderden bewoners uitgesloten worden
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Adriaan, je zou zeggen dat een verhuurder bepaald om alle huizen te voorzien van glasvezel, dit is kosteloos als er plannen zijn voor het aanleggen en zorgt voor meer aanbieders en beter internet. Met meerdere bewoners kun je druk zetten op de verhuurder om alsnog over te gaan op glasvezel. Omdat glasvezel geen nutsvoorziening is, heeft hij naar alle waarschijnlijkheid zelf de keuze. Een verhuurder is bijvoorbeeld ook niet verplicht om energiebesparende voorzieningen aan te brengen. Succes.