Wat kost glasvezel?

Glasvezel zorgt ervoor dat je internet veel sneller is dan met de standaard kabelverbinding. Maar wat kost een glasvezelverbinding, en wat zijn de prijsverschillen?

Glasvezels

Nu de digitale vraag per huishouden toeneemt door het gebruik van internet en tv en streamingdiensten stappen internetproviders over op glasvezel om aan deze groeiende vraag te voldoen. Glasvezelinternet biedt namelijk een veel hogere bandbreedte.

Wat kost een glasvezelabonnement?

Een glasvezelabonnement heeft geen vaste prijs omdat de prijzen per provider verschillen. Je kunt een glasvezelabonnement daarnaast geheel naar wens samenstellen. Het goedkoopste glasvezelabonnement, een zogeheten internet only abonnement kost vanaf €35,- per maand.

Deze tarieven zijn niet duurder dan DSL of kabelinternet. Zeker niet wanneer over enkele jaren door heel Nederland glasvezel ligt, en er veel meer concurrentie zal zijn. Ook de keuze voor glasvezel- of kabelinternet wordt daarom steeds eenvoudiger.

Tip: veel internet providers geven lucratieve welkomstkortingen aan nieuwe klanten. Het loont om voor het afsluiten van een internetabonnement eens te gaan rondneuzen op de websites van verschillende internetaanbieders.

Prijsverschillen in glasvezel

De prijzen voor glasvezel kunnen nogal verschillen in Nederland. Dit komt door de verschillende netwerken en kosten voor belichting in elke regio.

Bijvoorbeeld, Freedom werkt samen met verschillende aanbieders zoals KPN en T-Mobile. Daarom kan het zijn dat je soms meer betaalt voor hetzelfde abonnement.

De manier waarop providers hun diensten aanbieden - door eigen apparatuur te hebben of diensten in te kopen - heeft invloed op alle drie de lagen. Dit beïnvloedt ook wat je betaalt voor je glasvezelabonnement.

Laag 1: Fysieke Netwerk

Dit zijn de glasvezelkabels die in de grond liggen. Alle providers moeten deze kabels gebruiken om internet te leveren.

Laag 2: Apparatuur

  • Eigen Apparatuur: Sommige providers hebben eigen apparatuur om informatie via de glasvezelkabels te sturen. Ze zetten hun apparatuur in een speciale plek, een Point of Presence (PoP) genoemd.
  • Inkopen van Diensten: Andere providers kopen deze dienst in van grotere bedrijven (wholesale). Ze gebruiken de apparatuur van die grote bedrijven om informatie te sturen.

Laag 3: Internetprovider

  • Eigen Apparatuur: Als providers hun eigen apparatuur hebben, dan kunnen ze direct glasvezel aan hun klanten leveren. Ze hebben meer controle over de kwaliteit en de prijs.
  • Inkopen van Diensten: Providers die diensten inkopen, bieden nog steeds glasvezel aan, zijn afhankelijk van de grotere netwerkoperators van wie ze de diensten inkopen.

Glasvezel bestaat ook uit verschillende netwerkleveranciers in verschillende regio, wat weer leidt tot verschillende glasvezelprijzen. Dit komt vooral door:

  • Verschillende netwerkleveranciers: Er zijn verschillende bedrijven die glasvezeldiensten aanbieden en hun prijzen kunnen van elkaar verschillen.
  • Belichtingskosten: Om informatie over glasvezelkabels te sturen, is er een speciale techniek nodig die wat kost. Deze kosten kunnen verschillen.
  • Regionale beschikbaarheid: In sommige plaatsen zijn er minder bedrijven die glasvezel aanbieden. Als er minder keuze is, kunnen de prijzen hoger zijn.
  • Aansluitkosten: Het kost geld om je huis aan te sluiten op het glasvezelnetwerk en deze kosten kunnen verschillen.
  • Onderhoudskosten: Het netwerk heeft onderhoud nodig om goed te werken en dit kost ook geld. Deze kosten kunnen invloed hebben op wat je betaalt voor je glasvezel.

Dit zijn de factoren die de uiteindelijke prijs van je glasvezelabonnement bepalen.

Wat kost het aanleggen van glasvezelkabels en installatiepunt?

De kosten voor het zelf aanleggen van glasvezel naar je eigen huis zijn van meerdere punten afhankelijk.

Ten eerste is de afstand van het dichtstbijzijnde glasvezelnetwerk van belang omdat de glasvezelkabels onder de straat komen te liggen. Je raadt het misschien al, om daar bij te kunnen komen zal de straat open moeten worden gebroken vanaf het aansluitpunt in de openbare weg tot aan jouw huis.

Het openbreken gebeurt door een stratenmakerbedrijf of een grondverzetbedrijf. Afhankelijk van het aantal meters dat moet worden blootgelegd betaal je honderden tot soms wel duizenden euro's.

Als je op een afgelegen plek woont en je beschikt over veel eigen grond, dan is de afstand van je huis tot aan de openbare weg ook veel groter. In zulke gevallen kost het aanleggen van glasvezelinternet al gauw duizenden euro's. 

Behalve het openbreken van de straat en het aanleggen van de glasvezelkabel, moet er ook een glasvezel installatiepunt in je huis of bedrijf worden geïnstalleerd. Dit gebeurt door een daarvoor bevoegde monteur. De kosten van het aanbrengen van het installatiepunt lopen al gauw op tot in de honderden euro’s.

Glasvezelaansluitpunt in huis
Glasvezelaansluitpunt met kastje in huis

Waarom niet verstandig is om zelf glasvezel aan te leggen

Op dit moment is iets meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezelinternet. Het streven van de telecomaanbieders is om uiteindelijk heel Nederland te laten profiteren van de voordelen van glasvezelinternet.

Er zijn meerdere bedrijven die door heel Nederland glasvezelnetwerken aanleggen. Dit zijn commerciële bedrijven die er baat bij hebben om zo snel mogelijk zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten op hun netwerk.

Deze netwerkbeheerders verdienen hun geld aan internetproviders die exclusief op hun glasvezelnetwerk kunnen opereren. Bekende netwerkbeheerders zijn KPN en Delta. Netwerkbeheerders zoals Delta Fiber Netwerk hebben zich gespecialiseerd in de aanleg van glasvezel in afgelegen gebieden.

Doordat deze bedrijven een winstoogmerk hebben, bestaat er veel concurrentie tussen al deze netwerkaanbieders. Hierdoor is een concurrentiestrijd ontstaan waar de consument de vruchten van plukt.

Elke netwerkbeheerder biedt de aanleg van glasvezelkabels inclusief aansluitpunt in je huis namelijk gratis aan. Dit geldt voor particuliere huishoudens, maar ook voor bedrijven die zich in het aansluitgebied bevinden.

Toestemming geven voor het aanleggen van glasvezel door een beheerder is de enige voorwaarde voor een gratis aansluiting thuis. Het is dus een kwestie van geduld hebben en afwachten, totdat een provider besluit je postcode te verglazen.

Wanneer krijg je eindelijk glasvezel?

Door het streven van alle netwerkbeheerders om heel Nederland van glasvezel te voorzien, is het niet de vraag of je glasvezelinternet op je postcode gaat krijgen, maar wanneer.

Hier gaat altijd wel een heel traject aan vooraf. De aanbieders zullen vooraf eerst met je gemeente om de tafel gaan zitten. Dan volgt een periode waarin alle inwoners van je woonplaats op de hoogte worden gesteld van de graafwerkzaamheden.

Deze periode duurt zeker drie tot zes maanden om iedereen de kans te geven om de vereiste toestemming aan de netwerkbeheerder te geven.

Als de inschrijfperiode eenmaal is voltooid, dan begint het echte werk. Wijk voor wijk wordt de straat opengebroken om elk huis van een glasvezelpunt te voorzien. En let op: helemaal gratis als je daar op tijd je toestemming voor hebt gegeven!

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel