Wat kost glasvezel?

Glasvezel zorgt ervoor dat je internet veel sneller is dan met een standaard kabelverbinding, maar wat kost een glasvezelverbinding en wat zijn de prijsverschillen?

Glasvezels

Wat kost een glasvezelabonnement?

Een glasvezelabonnement heeft geen vaste prijs voor iedereen, omdat de prijzen per provider verschillen en je het abonnement geheel naar wens kunt samenstellen. Het goedkoopste glasvezelabonnement kost vanaf 35 euro per maand.

Deze tarieven zijn niet duurder dan die van kabelinternet, zeker niet wanneer over enkele jaren door heel Nederland glasvezel ligt en er veel meer concurrentie zal zijn. De keuze tussen glasvezel- of kabelinternet wordt daarom steeds eenvoudiger. Wel is een glasvezelabonnement soms duurder dan DSL, een techniek die zal worden uitgefaseerd.

Tip: Veel internetproviders geven lucratieve welkomstkortingen aan nieuwe klanten. Het loont daarom om voor het afsluiten van een internetabonnement eens rond te neuzen op de websites van verschillende internetaanbieders.

Prijsverschillen in glasvezel

De prijzen voor glasvezel kunnen nogal verschillen in Nederland. Dit komt door de verschillende netwerken en de kosten voor belichting in elke regio.

Freedom werkt bijvoorbeeld samen met verschillende aanbieders zoals KPN en Delta die een eigen glasvezelnetwerk hebben. Daarom kan het zijn dat je soms meer betaalt voor hetzelfde abonnement omdat beide netwerken weer andere tarieven hanteren.

De manier waarop providers hun diensten aanbieden – door eigen apparatuur te hebben of diensten in te kopen – heeft invloed op wat je betaalt voor je glasvezelabonnement.

  • Type netwerk: Sommige providers hebben hun eigen netwerk en apparatuur, terwijl anderen de netwerken en apparatuur van grotere bedrijven gebruiken (wholesale). Providers met een eigen netwerk hebben meer controle over de prijs.
  • Regionale verschillen: Er zijn diverse glasvezelaanbieders met een eigen netwerk prijzen kunnen van elkaar verschillen.
  • Aansluitkosten: Het kost geld om je huis aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, en deze kosten kunnen variëren afhankelijk van je locatie en de benodigde werkzaamheden.
  • Onderhoud en operationele kosten: Het onderhouden van het netwerk brengt kosten met zich mee die worden doorberekend in de abonnementsprijs.
  • Belichtingskosten: De techniek om informatie over glasvezelkabels te sturen brengt specifieke kosten met zich mee die kunnen variëren per provider.

Wat kost het aanleggen van glasvezelkabels en installatiepunt?

De kosten voor het zelf aanleggen van glasvezel naar je eigen huis zijn van meerdere punten afhankelijk. Liggen er al glasvezelkabels in je straat, maar is je woning nog niet aangesloten? Dan kost het 150 tot 1500 euro om de kabels naar je meterkast te trekken en een aansluitpunt te maken. In het buitengebied zijn de aanlegkosten vaak hoger.

Het openbreken gebeurt door een stratenmakerbedrijf of een grondverzetbedrijf. Afhankelijk van het aantal meters dat moet worden blootgelegd, betaal je honderden tot soms wel duizenden euro's, afhankelijk van de afstand tot het dichtstbijzijnde glasvezelnetwerk.

Behalve het openbreken van de straat en het aanleggen van de glasvezelkabel, moet er ook een glasvezelinstallatiepunt in je huis of bedrijf worden geïnstalleerd. Dit gebeurt door een daarvoor bevoegde monteur. De kosten van het aanbrengen van het installatiepunt lopen al snel op tot in de honderden euro’s.

Glasvezelaansluitpunt in huis
Glasvezelaansluitpunt met kastje in huis

Waarom niet zelf glasvezel aanleggen

Op dit moment is meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezelinternet. Het streven van de telecomaanbieders is om uiteindelijk heel Nederland te laten profiteren van de voordelen van glasvezelinternet.

Er zijn meerdere bedrijven die door heel Nederland glasvezelnetwerken aanleggen. Dit zijn commerciële bedrijven en investeerders die er baat bij hebben om zo snel mogelijk zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten op hun netwerk. Bekende netwerkbeheerders zijn KPN, Open Dutch Fiber en Delta.

Doordat deze bedrijven een winstoogmerk hebben, bestaat er veel concurrentie tussen de netwerkaanbieders. Hierdoor is een concurrentiestrijd ontstaan waar de consument de vruchten van plukt.

Elke netwerkbeheerder biedt de aanleg van glasvezelkabels inclusief aansluitpunt in je huis gratis aan. Dit geldt voor particuliere huishoudens, maar ook voor bedrijven die zich in het aansluitgebied bevinden.

Toestemming geven voor het aanleggen van glasvezel aan een beheerder is de enige voorwaarde voor een gratis aansluiting thuis. Het is dus een kwestie van geduld hebben en afwachten, totdat een provider besluit je postcode te verglazen.

Wanneer krijg je eindelijk glasvezel?

Door het streven van alle netwerkbeheerders om heel Nederland van glasvezel te voorzien, is het niet de vraag óf je glasvezelinternet op je postcode gaat krijgen, maar wanneer.

Hier gaat altijd wel een heel traject aan vooraf. De aanbieders zullen eerst met je gemeente om de tafel gaan zitten. Dan volgt een periode waarin alle inwoners van je woonplaats op de hoogte worden gesteld van de graafwerkzaamheden.

Deze periode duurt zeker drie tot zes maanden om iedereen de kans te geven de vereiste toestemming aan de netwerkbeheerder te geven.

Als de inschrijfperiode eenmaal is voltooid, begint het echte werk. Wijk voor wijk wordt de straat opengebroken om elk huis van een glasvezelpunt te voorzien. En let op: helemaal gratis als je daar op tijd je toestemming voor hebt gegeven!

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel