Wat kost een glasvezelaansluiting?

Glasvezel internet wordt gezien als het internet van de toekomst. Glasvezel zorgt ervoor dat informatie veel sneller kan worden verstuurd dan met de standaard kabelverbinding. Maar wat kost een glasvezelverbinding, en is het duurder?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Glasvezels

Nu de digitale vraag per huishouden toeneemt door het gebruik van internet en tv en streamingdiensten stappen internetproviders over op glasvezel om aan deze groeiende vraag te voldoen. Glasvezelinternet biedt namelijk een veel hogere bandbreedte.

Wat kost een glasvezelabonnement?

Een glasvezelabonnement heeft geen vaste prijs omdat de prijzen per provider verschillen. Je kunt een glasvezelabonnement daarnaast geheel naar wens samenstellen. Het goedkoopste glasvezelabonnement, een zogeheten internet only abonnement kost vanaf €35,- per maand.

Deze tarieven zijn niet duurder dan DSL of kabelinternet. Zeker niet wanneer over enkele jaren door heel Nederland glasvezel ligt, en er veel meer concurrentie zal zijn. Ook de keuze voor glasvezel- of kabelinternet wordt daarom steeds eenvoudiger.

Tip: veel internet providers geven lucratieve welkomstkortingen aan nieuwe klanten. Het loont om voor het afsluiten van een internetabonnement eens te gaan rondneuzen op de websites van verschillende internetaanbieders.

Wat kost het aanleggen van glasvezelkabels en installatiepunt?

De kosten voor het zelf aanleggen van glasvezel naar je eigen huis zijn van meerdere punten afhankelijk.

Ten eerste is de afstand van het dichtstbijzijnde glasvezelnetwerk van belang omdat de glasvezelkabels onder de straat komen te liggen. Je raadt het misschien al, om daar bij te kunnen komen zal de straat open moeten worden gebroken vanaf het aansluitpunt in de openbare weg tot aan jouw huis.

Het openbreken gebeurt door een stratenmakerbedrijf of een grondverzetbedrijf. Afhankelijk van het aantal meters dat moet worden blootgelegd betaal je honderden tot soms wel duizenden euro`s.

Als je op een afgelegen plek woont en je beschikt over veel eigen grond, dan is de afstand van je huis tot aan de openbare weg ook veel groter. In zulke gevallen kost het aanleggen van glasvezelinternet al gauw duizenden euro's. 

Behalve het openbreken van de straat en het aanleggen van de glasvezelkabel, moet er ook een glasvezel installatiepunt in je huis of bedrijf worden geïnstalleerd. Dit gebeurd door een daarvoor bevoegde monteur. De kosten van het aanbrengen van het installatiepunt loopt al gauw op tot in de honderden euro’s.

Glasvezelaansluitpunt in huis
Glasvezelaansluitpunt met kastje in huis

Waarom niet verstandig is om zelf glasvezel aan te leggen

Op dit moment is iets meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezelinternet. Het streven van de telecomaanbieders is om uiteindelijk heel Nederland te laten profiteren van de voordelen van glasvezelinternet.

Er zijn meerdere bedrijven die door heel Nederland glasvezelnetwerken aanleggen. Dit zijn commerciële bedrijven die er baat bij hebben om zo snel mogelijk zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten op hun netwerk.

Deze netwerkbeheerders verdienen hun geld aan internetproviders die exclusief op hun glasvezelnetwerk kunnen opereren. Bekende netwerkbeheerders zijn KPN en Delta. Netwerkbeheerders zoals Delta Fiber Netwerk heeft zich in de aanleg van glasvezel in achteraf gelegen gebieden gespecialiseerd.

Doordat deze bedrijven een winstoogmerk hebben, bestaat er veel concurrentie tussen al deze netwerkaanbieders. Hierdoor is een concurrentiestrijd ontstaan waar de consument de vruchten van plukt.

Elke netwerkbeheerder biedt de aanleg van glasvezelkabels inclusief aansluitpunt in je huis namelijk gratis aan. Dit geldt voor particuliere huishoudens, maar ook voor bedrijven die zich in het aansluitgebied bevinden.

Toestemming geven voor het aanleggen van glasvezel door een beheerder is de enige voorwaarde voor een gratis aansluiting thuis. Het is dus een kwestie van geduld hebben en afwachten totdat een provider besluit je postcode te verglazen.

Wanneer krijg je eindelijk glasvezel?

Door het streven van alle netwerkbeheerders om heel Nederland van glasvezel te voorzien, is het niet de vraag of je glasvezelinternet op je postcode gaat krijgen, maar wanneer.

Hier gaat altijd wel een heel traject aan vooraf. De aanbieders zullen vooraf eerst met je gemeente om de tafel gaan zitten. Dan volgt een periode waarin alle inwoners van je woonplaats op de hoogte worden gesteld van de graafwerkzaamheden.

Deze periode duurt zeker drie tot zes maanden om iedereen de kans te geven om de vereiste toestemming aan de netwerkbeheerder te geven.

Als de inschrijfperiode eenmaal is voltooid, dan begint het echte werk. Wijk voor wijk wordt de straat opengebroken om elk huis van een glasvezelpunt te voorzien. En let op: helemaal gratis als je daar op tijd je toestemming voor hebt gegeven!

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend