internetsnelheid meten

Hoe internetsnelheid meten en welke snelheid heb ik nodig?

Internetsnelheid is voor de meeste mensen het allerbelangrijkste bij het afsluiten van een internetabonnement. Maar wat is een goede internetsnelheid? En hoe kun je jouw internetsnelheid meten? In deze blog leggen we het je uit.

Internetsnelheid meten: hoe doe je dat?

Laten we beginnen met het meten van je internetsnelheid. Gelukkig hoef je hiervoor niks ingewikkelds te doen met je modem of de instellingen van je computer. Er zijn namelijk veel gratis online tools beschikbaar waarmee je de internetnetsnelheid bij jou thuis of op een andere plek kunt testen. Check bijvoorbeeld de snelheidstest op Internetvergelijk.nl. Een andere veelgebruikte test is de Speedtest van het bedrijf Ookla. Klik op GA en het meten begint. De snelheidstesten doen eigenlijk twee metingen:

De downloadsnelheid

Als eerste zie je de downloadsnelheid, uitgedrukt in Mbits, het aantal megabits per seconde. Soms wordt Mbits geschreven als Mb/s of Mbps, maar dit staat allemaal voor hetzelfde. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel je bestanden kunt binnenhalen vanaf het internet. Het is dus de snelheid waarmee je een internetpagina opent, of een filmpje op Youtube kunt bekijken. De downloadsnelheid is voor de meeste internetters het belangrijkst.

De uploadsnelheid

De speedtest checkt ook de uploadsnelheid. Die wordt ook uitgedrukt in Mbits, dus het aantal bits per seconde. Uploaden is het versturen van bestanden via internet, dus bijvoorbeeld het verzenden van een email, maar ook het uploaden van een foto op Facebook of Instagram. Mensen downloaden normaal veel meer dan ze uploaden. De uploadsnelheid is dan ook vaak veel lager dan de downloadsnelheid.

Hapje tussendoor: een kort lesje bits en bytes

Even een tussendoortje: veel mensen verwarren megabits met megabytes. Met megabits wordt altijd de internetsnelheid bedoeld, met megabytes worden bestandgroottes aangeduid. Een foto kan bijvoorbeeld 2,5 megabyte zijn. Eén megabyte is achter keer zo groot als één megabit. Als jouw internetsnelheid 20 Mbps is, dan kun je dus (20 gedeeld door 8) 2,5 MB per seconde versturen, dat is dus één foto per seconde. In de blog Wat is het verschil tussen MB en Mbit? lees je er meer over.  

Tips voor goed testen internetsnelheid

Nog een paar simpele tips voor de beste resultaten van je snelheidstest.

  • Voer de test een paar keer uit, op verschillende tijdstippen. Zo zie je of de snelheid steeds hetzelfde is, of juist erg fluctueert. Vervolgens kun je checken of het gemiddelde aantal megabit per seconde enigszins in de buurt komt van wat jouw internetprovider belooft.
  • Probeer verschillende speedtesten uit en vergelijk de resultaten met elkaar. Meestal bieden internetproviders zelf ook snelheidstesten aan op hun websites.
  • Sluit tijdens het testen alle andere programma’s. Die kunnen de snelheid namelijk beïnvloeden. Zorg er ook voor dat er op moment van testen geen andere apparaten op de verbinding zitten. Zo krijg je het zuiverste resultaat.

Wat is een goede internetsnelheid?

We krijgen de vraag vaak: ‘Welke internetsnelheid heb ik nodig om de dingen te kunnen doen die ik wil?’ Hoeveel Mbits je nodig hebt, hangt af van het aantal gebruikers op je verbinding en hoe intensief jullie het internet gebruiken. Om je een idee te geven van hoeveel Mbps je nodig hebt:

  • Het versturen van een mail zonder bijlage: 1 Mbits
  • Het bezoeken van een website: 1 tot 2 Mbits
  • Downloaden van grote bestanden zoals muziek en films: 8 tot 24 Mbits

Dit geeft je als het goed is al een beetje een beeld, maar op basis van deze informatie weet je nog niet welke snelheid nou goed is voor jouw of jullie internetgebruik. Een aantal veel voorkomende situaties:

De ingetogen internetter

Je woont in je eentje en je hebt één laptop, een tablet en een smartphone. Het internet gebruik je vooral voor het versturen van mailtjes, om dingen op te zoeken via Google, te Facebooken en af en toe een liedje te luisteren op YouTube. Voor dit internetverbruik volstaat een internetsnelheid van 4 tot 8 Mbps.

De uitgebreide internetter

Films, series en muziek downloaden en online games spelen. Naast het surfen over het web doe je dit allemaal op jouw computer, smartphone en tablet. Lijkt dit een beetje op jouw internetgebruik? Dan kies je al snel voor een abonnement van 25 Mbits of meer.

De opgetelde internetters

In jouw huishouden maken meerdere personen tegelijk gebruik van het internet. Er zijn dan ook meerdere smartphones, tablets en laptops in omloop. Jullie gebruiken Google, Facebook en Netflix intesensief én er wordt flink gegamed. Met dit intensieve internetgebruik heb je een abonnement nodig van minimaals 50 Mbits.

Tips verbeteren internetsnelheid

Als je een speedtest doet, zul je zien dat je internetsnelheid vaak lager ligt dan maximale snelheid die jouw internetprovider belooft. Je neemt bijvoorbeeld een abonnement met een maximale downloadsnelheid van 20 Mbits, dan is de kans groot dat de daadwerkelijke snelheid vaak zo rond de 16 Mbits ligt. Oorzaken hiervan kunnen onder andere zijn:

  • de afstand van je modem naar de wijkcentrale is heel groot
  • de kwaliteit van de lijn is niet goed
  • er maken veel mensen tegelijkertijd gebruik van de verbinding
  • je router staat op een onhandige plek

In onze blog over traag internet vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken hiervan en wat je eraan kunt doen.

Datum: 09-10-17