Internet op mobiele telefoon

Internet op je telefoon in het buitenland: Let op deze zaken!

Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder internet, ook niet als we op vakantie zijn in het buitenland. De weg vinden of dat ene leuke restaurantje met de beste reviews opzoeken; we doen het met onze smartphone. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten bij het gebruik van internet in het buitenland.

Ga je binnenkort naar het buitenland? Dan is het handig dat je goed voorbereid bent, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In deze blog delen we een aantal zaken waar je op moet letten.

Roaming

Het is allereerst handig om te weten hoe internetten in het buitenland precies werkt. Wanneer je in het buitenland belt of internet gebruik je het mobiele netwerk van de lokale provider. Dit heet (data) roaming. De kosten die je door roaming maakt worden door de buitenlandse provider doorberekent je eigen provider. Voor roaming gelden vaak andere regels en prijzen dan je bent gewend bij je eigen provider in Nederland. man met mobiele telefoon

Internetten in Europa

De afgelopen jaren zijn de kosten voor internetten en bellen in Europa flink gedaald. Sinds 2017 zijn er zelfs helemaal geen extra kosten meer verbonden aan roaming. Dit komt door regulering van het Europese Parlement. In Europese lidstaten kun je door deze nieuwe regel gewoon internetten volgens je eigen bundel. Ideal!

Uitzonderingen

Let wel op, want er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel. Zo is het in Noorwegen, Turkije en Zwitserland niet mogelijk om te internetten volgens de kosten van je eigen bundel. Deze landen zijn namelijk geen lid van de Europese Unie. Binnenkort zal dit ook voor Groot-Brittannië gaan gelden, maar zover is het nog niet.

Overigens zijn er ook providers die de nieuwe regels ook in deze landen toepassen. Ga voor vertrek dus even na hoe jouw provider hiermee omgaat.

Opletten: Fair use policy

Heb je een abonnement waarmee je in Nederland onbeperkt kunt internetten? Dan gelden hier mogelijk andere regels voor in het buitenland. Zo kan het zijn dat je provider wel een limiet aan je dataverbruik stelt in het buitenland. Dit doen providers in het kader van een fair use policy: hiermee willen ze voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de nieuwe regels.

Providers kunnen als fair use policy ook een limiet stellen aan hoe lang je met je Nederlandse abonnement mag internetten en bellen in het buitenland. Wanneer je provider kan bewijzen dat je je abonnement meer dan vier maanden achter elkaar vaker in het buitenland dan in Nederland hebt gebruikt, mogen daar extra kosten voor in rekening worden gebracht. mobiele telefoon

Internetten buiten Europa

Binnen Europa is het internetten door nieuwe regels van de Europese Unie dus bijna ‘gratis’, maar dat geldt niet wanneer je in een land buiten Europa bent. Dan moet je goed opletten, want hoge telefoonrekeningen liggen nog altijd op de loer.

Internetten in Indonesië of Amerika? Dan stuurt de plaatselijke provider de rekening voor jouw gebruik door naar je Nederlandse provider. Deze rekeningen zijn vaak erg hoog, buitenlandse providers bepalen namelijk zelf welke tarieven ze willen rekenen voor roaming. Bekijk van te voren dus goed welke tarieven bij jouw provider van toepassing zijn voor je bestemming.

Tips om de kosten laag te houden

Niemand zit te wachten op een torenhoge telefoonrekening bij thuiskomst na vakantie. Daarom delen we een aantal tips waarmee je je internetgebruik binnen de perken kunt houden:

Gebruik WiFi

Misschien een open deur, maar probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van WiFi. In veel landen beschikken vrijwel alle hotels en restaurants over een eigen WiFi-netwerk, aan jou om er dankbaar gebruik van te maken!

Zet de functie ‘dataroaming’ uit

Voorkom dat je later voor verrassingen komt te staan en zet de functie ‘dataroaming’ in je telefoon uit. Zo weet je zeker dat je niet onbewust gebruikmaakt van internet. Toch even internetten op je telefoon? Zet de functie dan aan, maar schakel het meteen weer uit wanneer je klaar bent.

Schakel data verslindende apps uit

Stel al je apps zo in dat je ze alleen kunt gebruiken wanneer je verbonden bent met wifi. Zet in het buitenland bijvoorbeeld alleen WhatsApp aan, zodat je nog wel berichtjes kunt ontvangen. Deze app gebruikt een stuk minder data dan visuele apps als Instagram en Snapchat. Zet bij WhatsApp ook het automatisch downloaden van afbeeldingen en video uit.

Moet je een app écht even gebruiken en is er geen WiFi in de buurt? Schakel dan de app tijdelijk in en zet hem meteen weer uit als je klaar bent.

Koop een bundel

Vind je het toch belangrijk om te kunnen internetten wanneer je niet in de buurt bent van een WiFi-netwerk? Koop dan een bundel bij je provider. Dit is vaak voordeliger en je krijgt waarschuwingen wanneer je tegoed bijna op is. Bovendien is het voor jou meteen helder welke kosten je maakt.

Offline navigatie

Het gebruik van navigatie op vakantie is een must. Ben je voor het eerst in een stad of gebied, dan kan het lastig zijn om net die ene bezienswaardigheid te vinden waar je naar op zoek bent. Met Google Maps navigeer je eenvoudig naar je bestemming. Navigatie verbruikt echter ook data, vooral als je het in de auto gebruikt. Gelukkig is er een mogelijkheid om kaarten van te voren te downloaden. Je kunt ze vervolgens offline gebruiken zonder dat er data verbruikt wordt. Ga je bijvoorbeeld naar Londen op vakantie, download dan de kaart van deze stad zodat je straks offline kunt navigeren!

Datum: 05-03-18