Wat is de beste provider voor onbeperkt internet?

Een abonnement met onbeperkt internet klinkt aanlokkelijk: geen zorgen meer over je databundel. Maar bij welke provider krijg je echt onbeperkte data? Wij helpen je met vergelijken!

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Onbeperkt internet op een mobiel toestel

Onbeperkt internet vergelijken

Met een onbeperkt internetabonnement kun je voor een vast bedrag per maand zo veel internetten als je wilt. Maar let op, elke provider heeft zo zijn eigen regels. Dus als je abonnementen vergelijkt, kijk dan niet alleen naar de prijs. Zo voorkom je verrassingen.

Als je onbeperkt internet overweegt, zijn hier een paar dingen waar je op moet letten:

  • Dagbundel: Hoeveel data krijg je dagelijks, en hoeveel extra data kun je toevoegen als het op is?
  • Buitenland: Wat zijn de limiten voor datagebruik in het buitenland?
  • Snelheid: Welke internetsnelheid krijg je?
  • Prijs: Wat zal de prijs zijn voor een contract van 1 jaar of 2 jaar?

Er zijn vier providers in Nederland die een onbeperkt internetabonnement aanbieden. Wil je het beste en goedkoopste abonnement? Dan is het slim om alle vijf te vergelijken.

Is unlimited data echt onbeperkt?

Als je een abonnement hebt met 'onbeperkt internet', betekent dat niet dat je echt oneindig veel data kunt gebruiken. Het is vooral bedoeld voor normaal gebruik op je telefoon, zoals internetten en video streamen.

Wat je niet moet doen, is je telefoon als vervanging gebruiken voor je vaste internet thuis. Dus bijvoorbeeld je telefoon als hotspot gebruiken om je hele huis van internet te voorzien. Dat valt niet onder 'normaal gebruik'.

Er is dus geen harde grens, maar er zijn wel regels voor wat normaal gebruik is. Die regels staan in de Fair Use Policy van de providers. Als je die regels overtreedt, dan kan de provider maatregelen nemen, zoals het verlagen van je internetsnelheid.

Er is elke dag een dagbundel van 4 tot 10 GB. Als deze op is, dan moet je zelf extra data toevoegen, meestal 2 GB per keer. Je kunt dit blijven doen, dus in die zin is het wel 'onbeperkt'. Maar let wel op, als je in het buitenland bent, zijn er vaak wel harde limieten.

Vergelijk sim only met onbeperkt internet

Er zijn vier providers die 'onbeperkt internet' aanbieden. Maar let op, ze hebben allemaal een daglimiet. Als die op is, kun je zelf extra data toevoegen met 1 of 2 GB per keer.

Hier is een vergelijking van sim-only abonnementen met onbeperkt internet:

ProviderDagbundelOnbeperkt aanvullenSnelheidPrijs
Budget Mobiel4 GB1 GB per keer5 Mbps €20,00
Odido20 GB2 GB per keer10 Mbps€27,50
Odido20 GB2 GB per keer300 Mbps€32,50
KPN10 GB2 GB per keer300 Mbps€32,50
Vodafone10 GB2 GB per keer385 Mbps€32,50

Budget Mobiel is het goedkoopst, maar ze zijn ook het traagst. Wil je een goede deal? Kijk dan naar Odido voor €27,50 per maand. Voor €5 extra heb je veel sneller internet.

En nog iets: alle providers bieden je 4G, en sommige zelfs 5G. Maar de snelheid kan verschillen, dus we hebben die ook in de lijst gezet.

Tot slot, veel providers berekenen eenmalige kosten tussen de € 15 en € 20.

Onbeperkt internet en bellen vergelijken

Als je een abonnement neemt met 'onbeperkt data', denk je misschien dat je ook onbeperkt kunt bellen. Dat is vaak wel zo, maar niet altijd. De meeste providers geven je naast onbeperkt internet ook de mogelijkheid om onbeperkt te bellen.

Maar let op, bij KPN is dat anders. Daar kun je kiezen: of onbeperkt bellen of een bundel van 150 belminuten of sms'jes. Dus als bellen voor jou belangrijk is, check dat dan goed.

En als je op zoek bent naar het goedkoopste sim-only abonnement, met of zonder internet, dan kun je het beste een vergelijking maken van verschillende aanbieders.

Ben je in het buitenland?

Als je met je mobiele abonnement naar het buitenland gaat, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

  • Binnen Europa: In Europa kun je je Nederlandse internetbundel gewoon gebruiken. Maar let wel op, er zijn wel grenzen. Elke provider heeft een datalimiet voor gebruik in het buitenland.
  • Buiten Europa: Ga je buiten Europa op reis? Dan werkt je Nederlandse bundel niet. Je kunt dan een aparte buitenlandbundel kopen bij je provider. Dat is een extra bundel met data en belminuten voor in het buitenland.

De datalimiet in het buitenland per provider is hieronder te zien:

ProviderDatalimiet
Budget Mobiel17 GB
Odido35 GB
Vodafone40 GB
KPN50 GB

Een andere optie is om ter plekke een buitenlandse prepaidkaart te kopen. Zo weet je precies wat je uitgeeft. En vaak is dit goedkoper dan de extra kosten voor roaming.

Bepaal je dataverbruik

Onbeperkt mobiel internet is niet de beste keuze voor iedereen. Het hangt af hoeveel GB je elke maand nodig hebt. Krijg je vaak een waarschuwing dat je bijna door je databundel heen bent? Kijk dan eerst of je meer data aan je huidige bundel kunt toevoegen.

Om een goede keuze te maken, is het slim om je eigen dataverbruik te kennen. Log in op de website van je provider en kijk hoeveel data je elke maand gebruikt. Met die info kun je een goede vergelijking maken van verschillende abonnementen.

En als je ook op zoek bent naar goed internet voor thuis, dan hebben we daar ook een vergelijking voor gemaakt.

Er zijn niet veel providers die onbeperkt internet aanbieden. Probeer eerst een bundel van 10 of 15 GB. Is het toch te weinig? Dan kun je altijd nog overstappen op een onbeperkte bundel.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Astrid

Is 5 mbps echt zoveel minder snel dan 225 mbps. En wanneer merk ik dit verschil?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Astrid, dit merk je vooral tijdens het streamen van een video in hogere kwaliteit. Maar ook bijvoorbeeld wanneer je een video doorstuurt via WhatsApp, of een back-up maakt van je telefoon in de cloud. Het kan allemaal wel, alleen gaat dit een stuk trager. Ook worden video, zoals op Youtube, in lagere kwaliteit aangeboden. Lees verder over welke internetsnelheid je nodig hebt in dit artikel.

Ruud.

Hoe is dit in het buitenland (Europa)
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Ruud, we hebben hier een apart artikel voor geschreven over internetten in het buitenland.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend