Internetgeschiedenis

Kan je internetprovider je geschiedenis zien?

Veel mensen vragen zich af of je internetprovider de geschiedenis van je surfgedrag kan inzien. Er zijn bepaalde privacy regels die hiervoor gelden in Nederland. In deze blog brengen we je daarvan op de hoogte en kom je te weten wat je internetprovider allemaal kan en mag zien van je.

Wat houdt je internetprovider over jou bij?

In het kort: Je internetaanbieder kan al jouw (onbeveiligde) internetverkeer zien op hun netwerk. De internetprovider geeft jou een uniek IP-adres, de provider herkent het apparaat waarmee jij met de server verbindt en koppelt dit aan de database. Zo heeft iedereen een persoonlijk profiel bij zijn internetprovider waar allerlei informatie verzameld wordt.

Elke keer als jij een website op internet bezoekt, wordt deze toegevoegd aan jouw profiel. Zo is al het internetverkeer te achterhalen en is niets anoniem.

Internet websites

Alle websites die jij bezoekt, inclusief tijd, datum en plaats worden bijgehouden in de database van jouw internetprovider. Als jij zoekt op internet naar de openingstijden voor een specifieke winkel wordt dit opgeslagen. Last van bepaalde gezondheidsklachten? Je provider weet het al voordat je besloten hebt of je ermee naar de dokter gaat. Google je vaak dezelfde zaken, dan kan er een patroon herkend worden. Ook dit wordt weer toegevoegd aan jouw profiel.

Whatsapp

Vroeger kon je internetprovider al je WhatsApp-berichten nog meelezen, maar met de komst van de end-to-end encryptie is dit verleden tijd. Sinds WhatsApp gebruik maakt van deze encryptie kan niemand meer meelezen wat jij stuurt. Het gesprek wordt gecodeerd waardoor alleen jij en de ontvanger het kunnen inzien.

Social media

Net als de internetwebsites die jij bezoekt, kan je provider ook alles van je zien op social media. Dit wordt allemaal gekoppeld aan jouw profiel. Zo weet je internetprovider precies hoeveel tijd je per dag besteed op Facebook, hoeveel volgers je hebt op Instagram en of je regelmatig tweets verstuurd. Ook andere gekoppelde gegevens worden opgeslagen. Als op jouw Facebook-profiel staat op welke school je nu zit, wordt dit ook bewaard.

Incognito modus

Veel mensen gebruiken de incognito modus in hun browser om te surfen zonder dat er iemand meekijkt. Dit is echter een verkeerde gedachte. Als je in de incognito modus surft wordt er weliswaar niets opgeslagen qua cookies, zoekopdrachten en dergelijke, maar wel kunnen jouw internetprovider en Google meekijken welke websites jij bezoekt.

Ook bladwijzers en downloads vanuit de incognito modus zullen opgeslagen blijven. Deze modus werkt dus niet zoals de meeste mensen denken!

Onveilig surfen

Wat doet mijn internetprovider met mijn gegevens?

Je internetprovider houdt niet alles bij zonder reden. De politie kan namelijk beroep doen op deze gegevens. De internetprovider heeft momenteel nog een bewaarplicht van een half jaar. Na een half jaar zouden ze jouw gegevens van de tijd daarvoor dus kunnen verwijderen. Of dit ook echt gebeurt is onduidelijk.

Verder mag jouw internetprovider nooit jouw gegevens doorverkopen aan derden. Mocht je nieuwsgierig zijn wat jouw internetprovider over je weet, heb je het recht om dit op te vragen.

Hoe kan ik veiliger browsen?

Het is mogelijk om je te verbergen voor je internetprovider. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een VPN.

Een VPN verbergt je IP-adres en versleuteld alle communicatie tussen jouw computer en de VPN server. Hierdoor ziet jouw internetprovider alleen maar versleutelde data en kunnen ze niet ontcijferen welke websites jij hebt bezocht.

Een ander voordeel van een VPN is dat het geen geschiedenis opslaat. Hierdoor kan niemand naderhand traceren welke websites jij hebt bezocht.

Versleutelde internet data

Browsen in Nederland

Ondanks dat je internetprovider zoveel van je weet is internet toch onmisbaar geworden in ons leven. Denk er maar eens over na hoe vaak je eigenlijk internet gebruikt. Toch onzeker over de data die over jou verzameld wordt? Denk dan eens aan het gebruik van een VPN.

Datum: 01-05-18

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.