Tegenwoordig kun je bijna niet meer zonder internet, ook niet als we in het buitenland zijn. De weg vinden, of dat leuke restaurantje met de beste reviews opzoeken. We doen het met onze telefoon of laptop.
Door Europese regelgeving kun je gelukkig je eigen databundel gebruiken, maar buiten Europa moet je nog altijd oppassen. We leggen het haarfijn uit, met alle haken en ogen.
Internet gebruiken in Europa
Sinds 2017 zijn er helemaal geen extra kosten meer verbonden aan roaming binnen EU. Dit komt door regulering van het Europese Parlement. In Europese lidstaten kun je door deze nieuwe regel gewoon internetten volgens je eigen bundel.
Het kost je dus niets extra wanneer je in een land binnen Europa gebruik maakt van mobiel internet.
Roaming: mobiel internet in het buitenland
Wanneer je in het buitenland internet gebruikt, dan gaat dit via het mobiele netwerk van de lokale provider. Dit heet dataroaming. De kosten die je door dataroaming maakt, worden door de buitenlandse provider doorberekent aan je eigen provider.
Buiten de EU zijn de prijzen voor mobiel internetten anders dan jouw databundel in Nederland. De kosten hiervoor kunnen dan ook een stuk hoger liggen. Oppassen dus in landen die niet lid zijn van de EU.
Uitzonderingen
Maar let wel op, want niet alle landen in Europa zijn ook lid van de Europese Unie. Denk aan Zwitserland en Noorwegen. Deze landen zijn namelijk geen lid van de Europese Unie.
Binnenkort zal dit ook voor Groot-Brittanniƫ gaan gelden. In deze landen is het dus niet altijd mogelijk om te internetten volgens de kosten van je eigen telefoonabonnement.
Roaming aan- of uitzetten?
Roaming op je telefoon inschakelen of uitschakelen is een persoonlijke keuze. Ben je op reis in een ander land en wil je mobiele data gebruiken, dan moet roaming ingeschakeld zijn.
Je kunt het beste roaming uitzetten als je niet zeker weet of je naar een land reis wat lid is van de EU. Want binnen de EU zijn er geen extra kosten voor roaming, maar daarbuiten wel.
Fair use policy
Heb je een abonnement in Nederland met onbeperkt internet? Dan gelden hier mogelijk andere regels voor in het buitenland. Zo kan het zijn dat je provider wel een limiet aan je dataverbruik stelt. Dit doen providers in het kader van een fair use policy: hiermee willen ze voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van de nieuwe regels.
Providers kunnen ook een limiet stellen over hoelang je in het buitenland je bundel mag gebruiken. Lees dus goed de afspraken hierover bij je provider. Ondanks dat je een abonnement hebt met onbeperkt internet.
Internetten buiten Europa
Binnen Europa kan je dus je eigen Nederlandse bundel gebruiken, maar dat geldt niet wanneer je in een land buiten Europa bent.
Providers van landen buiten de EU mogen namelijk zelf de datatarieven bepalen voor roaming. Dan moet je dus goed uitkijken om een hoge telefoonrekening te voorkomen.
Gelukkig zijn er mogelijkheden om extra belbundels af te sluiten, zodat je goedkoper uit bent. Gebruik over de grens dan niet meer data dan wat er in de extra bundel zit, want dan betaal je weer het hoge tarief.
Je ontvangt meestal nog een bericht op je telefoon van je provider wanneer je bijna door je bundel heen bent. Vanuit het buitenland kan je eventueel nog een extra databundel aanschaffen.
Buitenland databundels
Ik geef je een aantal voorbeelden van databundels voor buiten de EU. Zo krijg je een idee van deze speciale databundels bij de grote Nederlandse providers:
- KPN: Databundel tot 50 GB
- T-Mobile: Databundel tot 5 GB
- Youfone: Geen databundel voor het buitenland mogelijk
- Vodafone: Bundel met 100 MB per dag
Hoe kan je dataverbruik in het buitenland laag houden?

Niemand zit te wachten op een torenhoge telefoonrekening bij thuiskomst. Daarom delen we een aantal tips waarmee je je internetgebruik binnen de perken kunt houden:
- Gebruik wifi: Een open deur, maar gebruik zoveel mogelijk internet via wifi. In veel landen hebben hotels en restaurants een eigen wifi-netwerk.
- Zet dataroaming uit: Zet voor de zekerheid de functie dataroaming op je telefoon uit. Schakel hem alleen in wanneer je even wilt internetten. Zet de functie daarna weer uit wanneer je klaar bent.
- Schakel dataverslinders uit: Stel je apps in dat je ze alleen kunt gebruiken wanneer je verbonden bent met wifi. Zet in het buitenland bijvoorbeeld alleen WhatsApp aan, zodat je nog wel berichtjes kunt ontvangen. Je kunt automatisch downloaden van afbeeldingen en video uitzetten.
- Gebruik navigatie offline: Bij de meeste navigatie-apps kun je kaarten downloaden. Zo kun je offline navigeren. Hiermee bespaar je veel dataverkeer.
Met deze tips kan je de roamingkosten laag te houden. Verder heb ik je informatie gegeven over het gebruik van mobiel internet in het buitenland.
Conclusie: Binnen de EU kan je dus gewoon je eigen bundel gebruiken. Voor buiten de EU kan je speciale bundels bestellen bij je provider, om de kosten beheersbaar te houden. Probeer zo veel mogelijk wifi te gebruiken.
En gewoon niet teveel op telefoon zitten natuurlijk, maar lekker genieten van je vakantie :)
0 reacties op dit artikel