Smartphone met abonnement

Mobiele telefoon met of zonder abonnement kopen?

Toe aan een nieuwe smartphone? Dan is het slim om je goed te oriënteren, want de prijzen kunnen behoorlijk uiteen lopen. Vooral de keuze om te gaan voor een losse telefoon of een telefoon met een abonnement is een lastige. Daarom zetten we in deze blog de voor- en nadelen van de verschillende opties voor je op een rij.

Wat is slimmer: Mobiele telefoon met of zonder abonnement?

Een abonnement met daarbij een smartphone klinkt verleidelijk. Je betaalt je telefoon per maand met je abonnementskosten en bent dus niet in een klap een smak geld kwijt. Toch is het niet altijd goedkoper om te gaan voor een zogenaamde combinatiedeal. Het geeft je ook minder vrijheid, want je zit voor een of twee jaar aan dezelfde telefoon vast.

We zetten de opties en de bijbehorende voor- en nadelen in deze blog voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Mobiele telefoon met abonnement

Veel mensen kiezen ervoor om een abonnement met daarbij een smartphone te nemen. Het grote voordeel van zo’n combinatiedeal is dat je het bedrag van de telefoon niet in een keer hoeft te betalen. Natuurlijk krijg je de telefoon niet gratis, je betaalt met de abonnementskosten een bedrag per maand voor de smartphone.

Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van de telefoon die je kiest. Wanneer je gaat voor de nieuwste iPhone zullen de kosten hoger zijn dan wanneer je een ouder model kiest. Uit onderzoek van de Consumentenbond in 2017 blijkt dat je tot wel 100 euro kunt besparen wanneer je voor een combinatiedeal gaat.

Maar de prijzen in de markt veranderen iedere dag, dus doe ook zelf goed onderzoek om erachter te komen of je kunt besparen door te gaan voor een abonnement met telefoon. Vaak ben je wel voordeliger uit op webshops die combideals aanbieden. Zij krijgen per abonnee die ze aanleveren bij een provider betaalt en stunten daardoor met hun prijzen. Voorbeelden van zulke webshops zijn gsmweb.nl en belsimpel.nl.

vrouw smartphone

Losse smartphone kopen met sim-only

Je kunt natuurlijk ook een los toestel combineren met een sim-only abonnement. Je betaalt dan alleen voor een abonnement en koopt los een smartphone. Een groot voordeel hierbij is dat je geen extra maandelijkse kosten hebt. Ook kun je makkelijker van toestel switchen, bijvoorbeeld wanneer een nieuw model op de markt komt. Je hoeft dan niet te wachten tot je toe bent aan een nieuw abonnement.

Een ander voordeel bij een sim-only abonnement met een los toestel is dat je geen bkr-registratie krijgt. Tegenwoordig krijg bij een nieuwe smartphone met een abonnement verplicht een bkr-registratie. Het verschuldigde bedrag wordt dan namelijk als lening beschouwd, wat het feitelijk ook is. Een bkr-registratie kan vervelend zijn wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen. Het te lenen bedrag kan zomaar duizenden euro’s lager uitvallen.

Mobiele telefoon met abonnement

Vergelijk de verschillende opties

Wat je ook doet, het is altijd een goed idee om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Ga daarbij uit van je eigen wensen en behoeften. Je kan jezelf verschillende vragen stellen om je hiermee te helpen:

  • Heb je aan een los abonnement genoeg of is je telefoon ook aan vervanging toe?
  • Wil ik de nieuwste smartphone of is een ouder, goedkoper model ook oke?
  • Heb ik een bkr-registratie over voor een abonnement met een duurdere telefoon?

Mogelijkheden mobiel internet vergelijken

Het is ook goed om te kijken naar de hoeveelheid data die je nodig hebt wanneer je een nieuw abonnement afsluit. Op Internetvergelijk.nl kun je eenvoudig de verschillende mobiele internetaanbieders met elkaar vergelijken. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar op te weinig mb’s zit je waarschijnlijk ook niet te wachten. De verwachting is dat in de toekomst je misschien wel alleen een internet abonnement nodig hebt. Alles wat je met je mobiel doet verloopt dan via de databundel.

In deze blog zijn we ingegaan op de verschillende opties bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone met of zonder een abonnement. Het kan goedkoper zijn om een telefoon bij een abonnement te nemen, maar die vlieger gaat niet altijd op. Oriënteer je daarom goed op de verschillende mogelijkheden!

Datum: 20-04-18