Wat is slimmer: telefoon kopen met of zonder abonnement?

Ben je toe aan een nieuwe mobiele telefoon? Vooral de keuze voor een telefoon los kopen, of met een abonnement is lastig. Daarom zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Keuze tussen een telefoon met abonnement of zonder

Telefoon met of zonder abonnement?

Een abonnement met daarbij een nieuw toestel klinkt verleidelijk. Je betaalt je telefoon dan per maand af met je abonnementskosten. Daardoor ben niet in een klap een smak geld kwijt aan je nieuwe mobiel.

Toch is het niet altijd goedkoper om te gaan voor een zogenaamde combinatiedeal. Het geeft je ook minder vrijheid, want je zit voor één of twee jaar aan dezelfde telefoon vast.

Er nog meer zaken waar je op moet letten. We zetten deze voor je op een rijtje, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Is een telefoon met abonnement goedkoper?

Veel mensen kiezen ervoor om een telefoonabonnement met een smartphone te kopen. Het grote voordeel van zo’n combinatiedeal is dat je het bedrag van de telefoon niet in een keer hoeft te betalen.

Maar natuurlijk krijg je de telefoon niet gratis. Je betaalt met je abonnementskosten een vast bedrag per maand extra voor het afbetalen van je nieuwe smartphone.

Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van de telefoon die je kiest. Ga je voor de nieuwste iPhone, dan zullen de kosten hoger zijn dan wanneer je een ouder model kiest. Met een mooie aanbieding kan het zijn dat je goedkoper uit bent.

Maar de prijzen in de markt veranderen iedere dag. Doe dus zelf goed onderzoek of je kunt besparen door te gaan voor een abonnement met telefoon. Telefoonwinkels krijgen per nieuwe abonnee van de telefoonprovider een vergoeding. Daardoor kunnen ze hun mobiele telefoons verkopen met mooie aanbiedingen.

Voorbeelden van zulke webshops zijn mobiel.nl en belsimpel.nl. Die stunten regelmatig met acties en kortingen.

Los toestel met sim-only om te besparen

Je kunt natuurlijk ook een los toestel combineren met een sim-only. Je betaalt dan alleen voor het abonnement, en je regelt zelf een mobiel. Je hebt daardoor geen maandelijkse afbetaling hebt van je mobiel. Een groot voordeel, want je maandelijks abonnementskosten zijn lager.

Daarbij kan je met een goedkope sim-only abonnement ook nog besparen door een tweedehands mobiel te kopen. Ook kun je makkelijker van toestel switchen, zonder dat je hoeft te wachten tot je abonnement afloopt.

Een ander voordeel bij een sim-only abonnement met een los toestel, is dat je geen bkr-registratie krijgt. Tegenwoordig krijg je bij een nieuwe telefoon met abonnement verplicht een bkr-registratie. Het verschuldigde bedrag wordt dan namelijk als lening beschouwd, wat het feitelijk ook is. Een bkr-registratie kan vervelend zijn, wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen.

Vergelijk de voordelen en nadelen

Wat je ook doet, het is altijd een goed idee om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Ga daarbij uit van je eigen wensen en behoeften.

Telefoon met of zonder abonnement? Stel je jezelf de volgende vragen:

  • Kan je nog even door met je eigen telefoon?
  • Zijn tweedehands of refurbished modellen prima voor jou?
  • Kan je in één keer een flink bedrag missen voor een nieuw toestel?
  • Wil je zelf flexibel kunnen combineren met abonnementen en telefoons?
  • Heb ik een bkr-registratie over voor een abonnement met een telefoon?
Jonge vrouw met een telefoon in haar handen
Vaak zijn nieuwe telefoons duurder zonder abonnement.

Hoeveel wil je voor je abonnement betalen?

Het is goed om te kijken hoeveel data je nodig hebt bij een nieuw abonnement. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar op te weinig data zit je ook niet te wachten. Je kunt ook kiezen voor unlimited data, zonder limiet aan je internet. Controleer altijd eerst je huidige dataverbruik in de online omgeving van je provider.

Nog een tip, kijk eens op de website van je vaste internetprovider. Tegenwoordig krijg je een korting door je vaste internetabonnement met mobiel te combineren. Met deze kortingen proberen ze klanten te binden. Nadeel is dat je vastzit, waardoor het overstappen lastig zal worden in de toekomst.

De verschillende opties bij het bestellen van een nieuwe mobiel met of zonder abonnement zijn hopelijk duidelijk. Het kan dus goedkoper zijn om een telefoon bij een abonnement te nemen, maar die vlieger gaat niet altijd op. Check daarom altijd goed de verschillende mogelijkheden!

Wil je extra besparen met een los toestel, bekijk dan de beste goedkope telefoons van dit jaar. Combineer een goedkope smartphone met een sim-only abonnement om nog voordelig uit te zijn.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Peter

Een marktplaats telefoon van een vrij recent model is ook niet goedkoop en wanneer daar dan nog een mobiel abonnement bij moet kom je aardig in de buurt van de prijs van een combideal, zo niet eroverheen.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Peter, ben je echt op zoek naar een nieuw model, dan hoeft het inderdaad niet veel te schelen. Je bespaart natuurlijk wel als je een paar jaar langer doorgaat met een telefoon, en zeker in combinatie met een mooie sim only deal. Bedankt voor je bijdrage!

Mark

Jullie zijn vergeten te zeggen dat je bij een sim only een smak geld kwijt zijn bij het aanschaffen van een los toestel. Dus uiteindelijk ben je met een sim only duur uit.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Mark, bij een sim only-abonnement kan je een tweedehands smartphone of je eigen mobiele telefoon gebruiken, dan ben je natuurlijk goedkoper uit. Dat is juist het grote voordeel van een mobiel abonnement zonder telefoon. Een gloednieuwe telefoon blijft natuurlijk altijd een lokkertje :)