Wat is goedkoper: telefoon kopen met of zonder abonnement?

Ben je toe aan een nieuwe mobiele telefoon? Vooral de keuze om een telefoon los te kopen of met een abonnement is lastig. Daarom zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

Keuze tussen een telefoon met abonnement of zonder

Telefoon met of zonder abonnement?

Een abonnement met een nieuw toestel klinkt verleidelijk. Je betaalt je telefoon dan per maand af met je abonnement. Dan ben je niet in een klap een smak geld kwijt aan een nieuwe mobiel. Toch is het niet altijd goedkoper, en het geeft je minder vrijheid, want je zit voor één of twee jaar aan dezelfde telefoon vast.

Is een telefoon met abonnement goedkoper?

Het grote voordeel van een telefoonabonnement met een smartphone bestellen is dat je het bedrag van de telefoon niet in een keer hoeft te betalen. Maar natuurlijk krijg je de telefoon niet gratis. Je betaalt met je abonnementskosten een vast bedrag per maand extra voor het afbetalen van je nieuwe smartphone.

Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van de telefoon die je kiest. Ga je voor de nieuwste iPhone, dan zullen de kosten hoger zijn dan wanneer je een ouder model kiest. Toch kan het zo zijn dat je met een mooie aanbieding goedkoper uit bent. Doe dus zelf goed onderzoek of je kunt besparen door te gaan voor een abonnement met telefoon.

Los toestel met sim-only om te besparen

Je kunt natuurlijk ook een los toestel combineren met een sim-only. Je betaalt dan alleen voor het abonnement, en je regelt zelf een mobiel. Je hebt dan geen maandelijkse afbetaling. Een groot voordeel, want je maandelijkse abonnementskosten zijn lager.

Daar komt bij dat je met een goedkoop sim-only abonnement ook nog kunt besparen als je een tweedehands mobiel gebruikt. Ook is switchen van toestel makkelijker, want je hoeft niet te wachten tot je contract afloopt.

Een ander voordeel van een sim-only met een los toestel is dat je geen BKR-registratie krijgt. Tegenwoordig krijg je bij een nieuwe telefoon in combinatie met een abonnement verplicht een BKR-registratie. Het verschuldigde bedrag wordt namelijk als een lening beschouwd, wat het feitelijk ook is. Een BKR-registratie kan vervelend zijn wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen.

Vergelijk de voordelen en nadelen

Telefoon met of zonder abonnement? Stel je jezelf de volgende vragen:

  • Kun je nog even door met je eigen telefoon?
  • Zijn tweedehands of refurbished modellen prima voor jou?
  • Kun je in één keer een flink bedrag missen voor een nieuw toestel?
  • Wil je zelf flexibel kunnen combineren met abonnementen en telefoons?
  • Heb ik een BKR-registratie over voor een abonnement met toestel?
Jonge vrouw met een telefoon in haar handen
Vaak zijn nieuwe telefoons duurder zonder abonnement.

Hoeveel wil je voor je abonnement betalen?

Een tip, kijk eens op de website van je vaste internetprovider. Tegenwoordig kun je bij veel providers korting krijgen door je vaste internetabonnement met mobiel te combineren. Met deze combinatiekortingen proberen ze klanten te binden. Nadeel is dat je meer vastzit, waardoor overstappen lastiger zal worden.

Hopelijk zijn de verschillen nu duidelijk. Het kan dus goedkoper zijn om een telefoon bij een abonnement te nemen, maar die vlieger gaat niet altijd op. Check daarom altijd goed de verschillende mogelijkheden en maak zelf een berekening.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Peter

Een marktplaats telefoon van een vrij recent model is ook niet goedkoop en wanneer daar dan nog een mobiel abonnement bij moet kom je aardig in de buurt van de prijs van een combideal, zo niet eroverheen.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Peter, ben je echt op zoek naar een nieuw model, dan hoeft het inderdaad niet veel te schelen. Je bespaart natuurlijk wel als je een paar jaar langer doorgaat met een telefoon, en zeker in combinatie met een mooie sim only deal. Bedankt voor je bijdrage!

Mark

Jullie zijn vergeten te zeggen dat je bij een sim only een smak geld kwijt zijn bij het aanschaffen van een los toestel. Dus uiteindelijk ben je met een sim only duur uit.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Mark, bij een sim only-abonnement kan je een tweedehands smartphone of je eigen mobiele telefoon gebruiken, dan ben je natuurlijk goedkoper uit. Dat is juist het grote voordeel van een mobiel abonnement zonder telefoon. Een gloednieuwe telefoon blijft natuurlijk altijd een lokkertje :)