dns server instellen

DNS server instellen, zó doe je dat!

Een openbare DNS server instellen is om meerdere redenen heel handig voor wie graag veilig en snel internet heeft. En ook als je geen last meer wilt hebben van storingen met de server. Jouw internetprovider stelt automatisch een DNS-server in. Toch ben je in veel gevallen beter uit met een alternatieve DNS uitkomst. En die kun je vrij eenvoudig zelf instellen. Hoe je dat doet? En wanneer dat handig is? Dat lees je in dit artikel.

Wat is DNS ?

DNS staat voor een Domain Name System. Dit systeem koppelt de URL die jij in je adresbalk intikt aan de website die je bezoekt. Zo heeft het DNS ervoor gezorgd dat jij via de ingetypte URL op Internetvergelijk.nl terecht bent gekomen.

Hoe dat werkt? Het DNS vertaalt de domeinnaam naar een IP-adres, dat bestaat uit een serie nummers. Daardoor hoef jij niet een reeks cijfers in de adresbalk in te typen, maar kom je via een makkelijk te onthouden websitenaam op de site waar je naar op zoek bent. Wel zo makkelijk! Dat scheelt heel wat lange series van cijfers onthouden.

Waarom een openbare DNS ip-adres gebruiken?

DNS maakt ons leven dus een stuk makkelijker. Maar je huidige werkt niet altijd zoals je zou willen. Wanneer je te maken hebt met een storing van je DNS server, dan gaat er iets fout gaan bij het vertalen. Dit zorgt ervoor dat je de websites niet meer kunt openen terwijl je dit voorheen wel kon. Zo’n storing is natuurlijk erg vervelend. Er zijn ook veel andere redenen te bedenken waarom je een andere wilt gebruiken.

Bijvoorbeeld voor de volgende situaties:

 • Als je internet tijdelijk niet werkt door een storing. Het kan zijn dat er bij je provider een storing van de DNS-server is. Je kunt dan geen IP-adressen meer omzetten in internetpagina’s. Oftewel: websites bezoeken is niet meer mogelijk. Een alternatieve DNS instellen biedt dan uitkomst. Daardoor hoef je het ook bij zo’n storing niet zonder internet te stellen.
 • Als je meer privacy wilt tijdens het internetten. Wist je dat je internetprovider en mobiele provider kunnen zien welke websites je via hun verbinding bezoekt? Het zit zo: elke keer dat jouw DNS een webadres voor je vertaalt naar een IP-adres (dus elke keer dat jij een site bezoekt), wordt dat opgeslagen bij je provider. Niet wat je wilt als je graag privacy hebt! Met een alternatieve variant voorkom je dat jouw browsegeschiedenis bij je provider belandt.
 • Als je in een land bent met censuur. In landen als Turkije en China kun je niet vrij elke website bezoeken. De overheid zorgt er bewust voor dat bepaalde sites en IP-adressen niet worden gekoppeld, waardoor je die sites niet kunt bezoeken. Met een alternatieve DNS-server kun je dat probleem omzeilen, zodat jij alsnog op sites als Facebook en Twitter kunt rondkijken.

Een alternatieve DNS instellen | Stappenplan

Hoe doe je dat dan? Zo’n alternatieve DNS instellen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder een stappenplan voor je gemaakt. Door dit stappenplan te volgen zal ook jij in staat zijn om een nieuwe DNS server in te stellen. We zijn hebben hieronder de stappen vermeld voor diverse soorten apparaten, van je computer tot aan je mobiele telefoon. Wij zetten de stappen hieronder voor je op een rij.

Goed om te weten: je kunt 2 nieuwe IP-adressen invullen bij je instellingen: een primair en een secundair adres. Een primair adres is in principe voldoende. Maar als je toch bezig bent, is het best slim om ook meteen een secundair adres in te vullen. Dit extra adres wordt gebruikt als het primaire serveradres een keer niet werkt. Zo blijf je verbonden met het internet.

Stap 1: onderzoek of je DNS uit de lucht is

Kun je niet op bepaalde websites komen? Dan kan dat aan de internetverbinding liggen of specifiek aan je DNS-server. Het is belangrijk om eerst de precieze oorzaak te achterhalen. Dat kun je onderzoeken door te “pingen”. Dat werkt als volgt:

 • Windows 7/10: klik op de startknop, typ in de zoekbalk cmd in en klik daarna op enter. Of – als je Mac OS X gebruikt: ga naar ‘Programma’s’ > ‘Hulprogramma’s’ > ‘Terminal’.
 • Typ nu in het zwarte vlak dat verschijnt het volgende in: ping 8.8.8.8.8, gevolgd door Enter.

Krijg je van je computer het antwoord “Antwoord van 8.8.8.8.8…”, dan werkt je internetverbinding wel goed, maar is er iets met je DNS-server aan de hand. Een alternatieve DNS instellen is dan een goed idee.

Krijg je na het pingen een foutmelding? Dan kun je het beste je modem herstarten in plaats van een alternatieve DNS in te stellen. Waarschijnlijk is de internetverbinding het probleem.

Stap 2: kies een alternatieve DNS-server

Als je de DNS wijzigt, dan heb je de keuze uit verschillende DNS-servers. Deze zijn openbaar, en kun je dus gratis gebruiken. Het beste is te kiezen om een veelgebruikte service. Dan heb je de grootste kans dat de server volledig veilig is, met de minste storing. Een paar bekende zijn de volgende:

 • Google DNS
  • Primair: 8.8.8.8
  • Secundair: 8.8.4.4
 • Cloudfare
  • Primair: 1.1.1.1
  • Secundair: 1.0.0.1
 • Open DNS
  • Primair: 208.67.222.222
  • Secundair: 208.67.220.220
 • OpenNIC
  • Primair: 31.220.43.191
  • Secundair: 151.236.29.92
 • OpenNIC 2
  • Primair: 31.220.27.4
  • Secundair: 95.85.9.86
 • Comodo
  • Primair: 8.26.56.26
  • Secundair: 8.20.247.20

Stap 3: Doorloop de juiste stappen voor jouw apparaat

Een DNS instellen verloopt voor elk besturingssysteem net iets anders. Hieronder leggen we uit hoe je voor elk type besturingssysteem een alternatieve DNS-server kunt instellen.

iOS (voor iPhones of iPads)

 1. Ga via je instellingen naar ‘Wifi’
 2. Klik op de actieve wifi-verbinding.
 3. Klik op ‘Configureer DNS’ en kies daarbij voor ‘Handmatig’.
 4. Klik daarna op het nummer onder DNS-servers. Verander dit getal in het IP-adres van jouw alternatieve DNS-server (zie hierboven).

Android

Let op: niet op elke Android-telefoon of -tablet is het mogelijk om de DNS aan te passen. Maar in principe gaat het als volgt: Ga via ‘Instellingen’ naar ‘Wifi’.

 1. Klik op het wifinetwerk waar je op dat moment gebruik van maakt.
 2. Klik op ‘Netwerk aanpassen’ en kies daarna ‘Geavanceerd’.
 3. Klik op ‘DHCP’ en selecteer hierbij de optie ‘Statisch’.
 4. Scrol naar beneden naar DNS.
 5. Vul in het eerste vakje het IP-adres van de primaire DNS-server in (zie hierboven) en in het tweede vakje dat van de secundaire DNS-server.
 6. Check de andere instellingen en voer ontbrekende getallen opnieuw in.
 7. Sla daarna de wijzigingen op.

Windows 10

 1. Klik onderin je scherm op de startknop en klik daarna op ‘Instellingen’ > ‘Netwerk en Internet’ > ‘Adapteropties wijzigen’.
 2. Zoek de wifiverbinding op die op dit moment actief is en klik daarop met je rechtermuisknop.
 3. Klik op ‘Eigenschappen’ en selecteer in het scherm ‘Internet Protocol Version 4 (TCP/IPV4)’.
 4. Klik daarna nog een keer op ‘Eigenschappen’ en selecteer nu ‘De volgende DNS-serveradressen gebruiken’.
 5. Vul bij ‘Voorkeurs-DNS server’ de primaire alternatieve DNS in (zie de nummers hierboven) en bij ‘Alternatieve DNS server’ het secundaire alternatieve DNS.
 6. Bevestig de instellingen door op ‘OK’ te klikken.

MAC OS

 1. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’ en klik dan op ‘Netwerk’.
 2. Selecteer de juiste wifiverbinding en klik op ‘Geavanceerd’.
 3. Ga naar het tabblad DNS en klik onderaan het scherm op het plusteken.
 4. Typ het nummer van de alternatieve DNS-server van jouw keuze in. Klik op ‘OK’.

Instellen via de router

Overigens is het ook mogelijk om je alternatieve DNS via je router (modem) in te stellen. Voordeel daarvan is dat deze wijziging niet voor één apparaat geldt, maar voor al je apparaten die op de router zijn aangesloten. Het instellen via je router vereist alleen wel wat technische kennis. Daarom raden wij aan om het toch per apparaat te doen. Of om een handige bekende om hulp te vragen.

Datum: 01-10-20