Wat is een IP-adres?

Met het IP-adres maken apparaten verbinding met elkaar in een netwerk. Een IP-adres werkt als een unieke naam. Het bestaat aan een reeks karakters, bijvoorbeeld; 192.168.1.0.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Een persoon ziet een IP-adres op zijn laptop

Wat is jouw IP-adres?

Met een handige tool kunnen we ook jouw IP-adres opvragen, check hem maar hieronder. Dit is een openbaar IP-adres die je van je internetprovider krijgt.

Jouw IP-adres is:

Met dit uniek stukje code ben je via je modem thuis verbonden met de server van je provider voor internettoegang.

Elk apparaat in een netwerk heeft een IP-adres nodig. We zullen je een uitleg geven over de verschillende soorten IP-adressen, dan weet je daarna precies hoe het allemaal werkt.

Hoe werkt het internetprotocol (IP)

Een IP-adres maakt computers zichtbaar maakt in een netwerk. Computers kunnen elkaar herkennen, met dit unieke adres. Vervolgens zijn ze in staat om met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld door gegevens naar elkaar te versturen.

Een IP-adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer, maar dan voor computers in een netwerk. Of met een groep mensen die elkaars naam kunnen roepen voor contact.

IP staat voor internetprotocol. Het bevat afspraken, zodat elk component in een netwerk elkaar kan herkennen en begrijpen, en zo gegevens met elkaar kunnen uitwisselen.

Misschien heb je ook wel eens gehoord van TCP. Dat protocol zorgt ervoor dat alle verzonden pakketjes foutloos worden overgebracht. Die twee werken samen onder de naam: TCP/IP.

Alle IP-adressen zijn altijd uniek. Gebeurt dit niet, dan raakt een netwerk in de war. In een netwerk hebben twee apparaten dus nooit hetzelfde IP-adres.

Voorbeeld

Het domeinnaam van internetvergelijk.nl is gekoppeld met een server. Deze server heeft het IP-adres: 80.69.93.75

Met een browser kan de server van internetvergelijk.nl met jouw IP-adres verbinden, via de server van je provider. Het DNS verbindt het IP-adres en de domeinnaam.

Je browser kan, nadat de verbinding tot stand is gekomen, de website ophalen en deze aan je laten zien.

Wat is het verschil tussen IPv4 en IPv6

Hoe je IP-adres is opgebouwd, is afhankelijk van het type IP-adres. Er zijn op dit moment twee soorten in omloop: IPv4 en IPv6. We leggen de verschillen uit.

Wat is IPv4?

IPv4 was lange tijd de standaard. Deze versie werd al in 1983 geïntroduceerd en nog altijd het meest gebruikt. Het is een 32-bits adres en bestaat uit vier delen van 8 bits. In de praktijk betekent dit dat het adres bestaat uit vier getallen die van elkaar gescheiden worden met een punt.

Zo kan 1.2.3.4 een IP-adres zijn, maar 56.178.93.203 ook. In totaal kunnen er 4,3 miljard unieke codes met dit systeem gemaakt worden.

Wat is IPv6?

4,3 miljard IP-adressen zou genoeg moeten zijn, zou je denken? Helaas, doordat we steeds meer apparaten gebruiken, is er een enorme schaarste aan IP-adressen ontstaan.

Daarom is IPv6 ontwikkeld. De samenstelling ziet er iets anders uit. Het is een 128-bits adres en bestaat niet uit vier delen, maar uit acht. Deze delen mogen bovendien uit cijfers en letters bestaan, en worden van elkaar gescheiden met een dubbele punt. Bijvoorbeeld: 2a00:d78:0:712:94:198:159:35

Door de combinatie van een veel langere code, letters en cijfers, zijn er bijna oneindig veel adressen beschikbaar.

Wil je anoniem internetten? Lees dan ons artikel over een VPN-verbinding gebruiken. Daarmee verberg je jouw IP-adres.

Wat zijn de voordelen van IPv6?

De grote hoeveelheid adressen is niet de enige reden waarom deze versie geïntroduceerd is. IPv6 heeft namelijk verschillende voordelen:

  • Minder kosten: IPv6 is in principe gratis, terwijl er betaald moet worden voor een IPv4-adres. Dat komt door de schaarste van IPv4-adressen.
  • Iedereen krijgt een eigen IP-adres: Bij IPv4 was het gebruikelijk dat veel apparaten en gebruikers een IP-adres deelden, bijvoorbeeld wanneer ze bij dezelfde provider zaten. Met IPv6 zijn er zoveel IP-adressen beschikbaar dat schaarste geen probleem meer is.
  • Meer snelheid: In principe zou IPv6 niet sneller moeten zijn dan IPv4, maar doordat IP-adressen door meerdere apparaten gedeeld werden, werd de verbinding ook trager. Bij IPv6 is dit geen probleem meer.

Dynamische en statische IP-adressen uitgelegd

Naast het verschil tussen IPv4 en IPv6, is er ook nog het verschil tussen dynamische en statische IP-adressen. De naam geeft het waarschijnlijk al weg: dynamisch kan veranderen, terwijl een statisch IP-adres altijd hetzelfde blijft.

Dynamische IP-adressen

Voor de meeste mensen is een dynamisch IP-adres voldoende voor een thuisnetwerk. Het adres kan iedere keer verschillend zijn zonder problemen.

Het grote voordeel van een dynamisch IP-adres is dat je gemakkelijk verbinding kunt maken met internet, ook wanneer je niet in je eigen netwerk zit.

Wil je even verbinding maken met de router van een vriend? Dat is makkelijk met een dynamisch IP-adres, die je tijdelijk krijgt toegewezen.

Statische IP-adressen

Voor bedrijven kan een statisch IP-adres handig zijn. Dit is een vast IP-adres dat altijd aan een specifiek apparaat gekoppeld is. Dit maakt een vast netwerk mogelijk, waarbij je een apparaat altijd met hetzelfde IP-adres kan benaderen.

Het statische IP-adres maakt het dus mogelijk om altijd het juiste apparaat te vinden, maar ook om vast te leggen welke apparaten met elkaar mogen communiceren. Zo is het ook een goede manier om thuiswerkers toegang te geven tot het netwerk van een bedrijf.

Het nadeel is het voortdurende onderhoud door een specialist die de boel in gaten moet houden.

Veelgestelde vragen

Jouw IP-adres is een uniek nummer dat je computer op het internet identificeert. Het wordt toegewezen door je ISP (Internet Service Provider). Je IP-adres kan worden gebruikt om je onlineactiviteiten en locatie te traceren. Het IP-adres van je router vind je in de handleiding.

Ben je bezorgd over online privacy, dan kun je een VPN (Virtual Private Network) gebruiken om uw IP-adres te verbergen. Een VPN versleutelt je internetverkeer en leidt het via een server op een andere locatie. Dit maakt het voor iedereen moeilijk om je online activiteiten te traceren, en je echte IP-adres te achterhalen.

Vraag je provider of je gebruik kan maken van een vast IP-adres. Zo ja, vraag dan om een ander. Meestal krijg je een dynamische variant, probeer je modem opnieuw op te starten, dan krijg je een nieuwe toegewezen. Je kunt ook een proxy of VPN gebruiken. Verder zijn er ook nog DNS-adressen die je kunt veranderen.

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Jaak

Goed om te weten, nuttig. Goed uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend