Welke browsers zijn er? Wij helpen je bij het kiezen

We zetten de voor- en nadelen van de bekende browsers onder elkaar, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. We behandelen de grootste browsers voor je.

Vos jongleert met browser iconen

Welke browser kies jij?

Websites bezoeken is de basisfunctionaliteit van een webbrowser. Er zijn echter veel meer functies, en die verschillen per browser, waardoor ook de keuze voor een browser vooral een persoonlijke voorkeur is.

Naast de bekende browsers zijn er kleinere die minder dan 1% van de markt bedienen. Zoals Brave en Arc. Deze laten we achterwege, hieronder zie de meest gebruikte:

Google Chrome

Google Chrome is wereldwijd de populairste internetbrowser. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Chrome is snel en biedt handige functionaliteiten, veel extensies, en synchroniseert met je Google-account.

Chrome vraagt wel veel rekenkracht en geheugen. Daarom is het niet de meest geschikte browser op tragere systemen of laptops. Ook gaat je accu minder lang mee.

Een ander nadeel is dat Chrome jouw persoonlijke informatie, zoals je surfgeschiedenis, gebruikt om andere producten van Google te verbeteren. Dit is niet voor iedereen een prettig idee als het gaat om privacy.

Voordelen

Veel extensies voor extra browserfuncties.

Werkt goed samen met Android.

Nadelen

Gebruikt veel geheugen en batterij.

Privacy gevoelig.

Google chrome icoon

Apple Safari

Safari is de standaard internetbrowser van Apple op iPhones, iPads en MacBooks. De browser zet in op privacy van, en biedt ook verschillende extensies aan om de functionaliteiten uit te breiden.

Apple Safari is op Mac-apparaten een stuk krachtiger dan de webbrowsers van de concurrentie. Ook gaat de accu langer mee vanwege de optimalisaties.

Safari heeft Intelligent Tracking Prevention geïntroduceerd zodat sites je niet meer kunnen volgen.

Voordelen

Geoptimaliseerd voor Apple producten.

Zeer snelle browser op Mac.

Nadelen

Niet voor Windows beschikbaar.

Apple safari icoon

Microsoft Edge

Internet Explorer van Microsoft was lange tijd de standaardbrowser in Windows. Internet Explorer is inmiddels vervangen door Microsoft Edge. Deze browser wordt als standaardbrowser aangeboden op Windows 10 en 11. De browser is ook verkrijgbaar voor andere besturingssystemen.

Microsoft Edge is een snelle browser gebaseerd op Chromium. Ook sluit het moderne uiterlijk van de browser goed aan op het ontwerp van Windows 11.

Een nadeel is wel dat er nog maar weinig extensies beschikbaar zijn, maar je kunt gelukkig veel Chrome extensies installeren.

Voordelen

Moderne vormgeving.

Gebruikt het snelle open source Chromium .

Nadelen

Privacybeleid niet helemaal duidelijk.

Veel functies uitzetten om het "clean" te maken.

Microsoft edge icoon
Privacy vriendelijk

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox was jarenlang de populairste internetbrowser, maar het marktaandeel daalde de afgelopen jaren flink. Nu zit het open-source project van ontwikkelaar Mozilla echter weer in de lift. Firefox is door haar open-source karakter erg transparant.

Firefox wordt gezien als een van de veiligste webbrowsers. Om dit zo te houden krijgt de browser regelmatig een update. Ook Firefox beschikt over de mogelijkheid om handige extensies te installeren.

Op het gebied van snelheid zou Firefox nog winst kunnen boeken, de browser hoort op dit gebied tot de middenmoot.

Voordelen

Veilige browser.

Veel extensies.

Nadelen

Niet de snelste browser.

Firefox icoon

Opera

Opera loopt vaak voorop als het gaat om functies. Zo waren ze één van de eerste browsers met tabbladen. Ook nu weer zijn gebruikers te spreken over vooruitstrevende opties die zijn ingebouwd.

De opvallendste voordelen zijn de ingebouwde adblocker en VPN-verbinding. Daarnaast heeft Opera een zijbalk met toegang tot sociale media zoals, whatsapp en facebook.

Opera is oorspronkelijk een Noors bedrijf. Goed om te weten: Opera is nu eigendom van een Chinees bedrijf.

Voordelen

Veel ingebouwde software en functies.

Modern design.

Nadelen

Teveel ingebouwde software en opties.

Chinese eigenaar, maar valt onder Noorse wet.

Opera logo

Welke browser is beter?

De standaardbrowser van je besturingssysteem werkt altijd stabiel en soepel met het systeem dat je gebruikt. Edge werkt bijvoorbeeld goed samen met Windows en alle producten van Microsoft.

Hetzelfde gaat op voor Safari, wat goed en snel werkt met macOS. Je voorkeuren en wachtwoorden worden netjes gesynchroniseerd met al je apparaten van Apple. Ook kun je handige diensten gebruiken zoals Apple Pay voor betalingen.

Internetbrowsers logo's op planken in een frame
Er zijn vele webbrowsers waaruit je kunt kiezen

Ook goed om te weten: het bedrijf Google maakt niet zomaar gratis software. Ze gebruiken je internetgedrag om een profiel van je aan te maken, zodat ze je gerichte advertenties kunnen voorschotelen. Je krijgt daar wel een browser voor terug die goed samenwerkt met alle andere diensten van Google.

Een reden om wel Chrome te gebruiken zijn de vele add-ons via de Chrome Web Store. Andere browsers hebben deze ook, maar wel met een kleiner aanbod. Ben je bijvoorbeeld een webdeveloper, dan kun je tientallen handige extensies installeren die je werk makkelijker kunnen maken.

Persoonlijk zou ik de standaardbrowser blijven gebruiken die bij je besturingssysteem zit. Dus Edge voor Windows, en Safari voor macOS. Beide browsers zijn tegenwoordig vergelijkbaar als je kijkt naar prestaties, functies en vormgeving. Daarnaast zijn standaardbrowsers geoptimaliseerd voor het besturingssysteem dat je gebruikt. Dit geldt overigens ook voor mobiele apparaten zoals smartphone en tablets.

Hoe zit het met privacy?

Standaardbrowsers zoals Safari en Edge hebben de laatste jaren meer aandacht besteed aan privacy, met functies zoals tracking preventie. Toch zijn er browsers, zoals Firefox en Brave, die je nog meer privacybescherming kunnen bieden. Denk aan een ingebouwde adblocker, of automatisch verbinden met websites via een beveiligde HTTPS-verbinding.

Hoewel geen enkele browser 100% privacy kan garanderen, kan het om die reden toch de moeite waard zijn om kleine browser te proberen. Het kan zijn dat je dan meer inlevert op prestaties, maar daar krijg je dus wel meer privacyfuncties voor terug.

Standaardbrowser instellen

Wil je overstappen naar een andere browser? Dan is het handig om deze browser in te stellen als standaardbrowser op je Windows of Mac. Op je smartphone krijg je vanzelf een melding om deze instelling te regelen.

Je standaard browser wijzigen in macOS

  • Installeer de internetbrowser naar keuze.
  • Klik op het Apple-menu.  linksbovenin.
  • Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Algemeen.
  • Kies je browser uit het menu Standaardwebbrowser.

Je standaard browser wijzigen in Windows 10

  • Klik de knop Start en vul in: "standaard-apps".
  • Kies Standaard-apps uit de zoekresultaten.
  • Selecteer onder Webbrowser jouw nieuwe browser.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

3 reacties op dit artikel

daniel

Ik heb er reeds verschillende browsers gebruikt, maar er is geen enkele die echt voldoet aan mijn wensen. Misschien is het internet zelf ik weet het niet? Maar alles vind ik is op internet veel slechter geworden dan vroeger. Weet nog toen ik op een internet cafe ging en zocht iets op Google. Dat was toen geen enkel probleem. Neen de browser die ik echt zoek moet een nog geboren worden of uitgevonden worden. Ik zit al lang genoeg op internet om het te ervaren.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Daniel, ik begrijp dat je op zoek bent naar een goede internetbrowser. Het kan zijn dat je vroeger alles wat makkelijker vond werken op het internet. Er komen natuurlijk steeds meer functionaliteiten bij. Denk alleen al aan Artificial intelligence zoals ChatGPT of Bard die in sommige browsers zijn ingebouwd. Daarmee kun je bijvoorbeeld webpagina's laten samenvatten. Handig, maar maar soms verlies je het overzicht wat er allemaal mogelijk is op het internet. Wil je een simpele browser dat doet denken aan eind jaren 90? Dan is Pale Moon is optie. Ik heb hem net even op mijn Mac geïnstalleerd om te proberen. Het downloadbestand is maar 38,8 MB klein. De kleine browser heeft ook enkele privacy beveiligen ingebouwd.

Marijke

Helder verhaal.

A.M. Munnink

Het is moeilijk om te kiezen. Ze hebben allemaal voor en nadelen zoals met alles. Het is wel duidelijk omschreven. Dank er voor!