internet browsers

4 internetbrowsers op een rij – wij helpen je kiezen

Tegenwoordig zijn veel mensen bijna ieder moment van de dag online, via mobiel of desktop. Een belangrijk portaal om online te kunnen gaan is een webbrowser. Je denkt er vast niet vaak over na, maar er zijn verschillende internetbrowsers met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Daarom bespreken we in deze blog de voor- en nadelen van een aantal bekende browsers, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is een internetbrowser?

Een internetbrowser is het programma waarmee jij op je laptop of mobiel websites op het internet kunt bezoeken. Alle internetbrowsers werken op dezelfde manier, bovenin vind je een adresbalk waar je een websiteadres in kunt voeren. Wanneer je op enter klikt zal de betreffende website in het scherm eronder laden.

webbrowsers
Er zijn vele webbrowsers waaruit je kunt kiezen

Het kunnen bezoeken van websites is de basisfunctionaliteit van een webbrowser en zal dan ook via iedere browser mogelijk zijn. Internetbrowsers kennen echter veel meer functies om jou een zo goed mogelijk gebruikerservaring te bieden. Deze functionaliteiten verschillen per browser, waardoor ook de keuze voor een browser vooral een persoonlijke voorkeur is.

Browser kiezen: voor- en nadelen van verschillende internetbrowsers

Om je op weg te helpen vergelijken we vier grote internetbrowsers:

Google Chrome

Google ken je natuurlijk van hun zoekmachine, maar ze hebben ook een internetbrowser. De browser heet Google Chrome en is wereldwijd de populairste internetbrowser. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Chrome is erg snel, biedt handige extra functionaliteiten in de vorm van extensies en synchroniseert met je Google-accounts, waardoor je onder meer je favoriete websites en surfgeschiedenis ook in de mobiele browser kunt terugvinden.

Chrome is een snelle internetbrowser, maar vraagt daarom ook veel rekenkracht van je computer. Daarom is het niet de meeste geschikte browser op wat tragere systemen. Een ander nadeel voor veel mensen is dat Chrome een product van Google is en dat informatie (zoals je surfgeschiedenis) kan worden gebruikt om andere producten van Google (zoals de zoekmachine) te verbeteren. Dit is niet voor iedereen een prettig idee als het gaat om online privacy.

Microsoft Edge

De kans is groot dat je voor het eerst een website bezocht via de Internet Explorer-browser. Deze browser van Microsoft was lange tijd de standaardbrowser op systemen die draaiden op windows, het besturingssysteem van Microsoft. Internet Explorer is inmiddels vervangen door Microsoft Edge. Deze browser wordt als standaardbrowser geleverd op alle Windows 10-apparaten. De browser is niet verkrijgbaar voor andere besturingssystemen dan Windows.

In tegenstelling tot sommige versies van Internet Explorer is Microsoft Edge een snelle browser. Ook sluit het uiterlijk van de browser goed aan op dat van Windows 10. Een nadeel is wel dat er nog maar weinig extensies beschikbaar zijn, wat de mogelijkheden met deze browser enigszins beperkt.

Firefox

Mozilla Firefox was jarenlang een van de populairste webbrowsers, maar het marktaandeel daalde de afgelopen jaren flink. Nu zit het open-source project van ontwikkelaar Mozilla echter weer in de lift en is Firefox een van de meeste gebruikte internetbrowsers wereldwijd. Firefox is door haar open-source karakter erg transparant: iedereen kan de code achter het programma inzien en helpen met het ontwikkelen ervan.

Firefox wordt mede daarom gezien als een van de veiligste webbrowsers. Om dit zo te houden krijgt de browser iedere maand een update. Ook Firefox beschikt over de mogelijkheid om extensies te installeren. Op het gebied van snelheid zou Firefox nog winst kunnen boeken, de browser behoort op dit gebied tot de middenmoot.

Apple Safari

Safari is de internetbrowser van Apple en is de standaardbrowser op iPhones, iPads en Macbooks. De browser zet in op de privacy van haar gebruikers en biedt ook verschillende extensies aan om de functionaliteiten uit te breiden.

Volgens Apple is Safari op Mac-apparaten een stuk krachtiger dan de webbrowsers van de concurrentie. Ook zou de accu langer meegaan wanneer men gebruikmaakt van Safari. Bewijs hiervoor is nog niet geleverd.

Safari

Standaardbrowser instellen

Ben je na het lezen van de informatie over verschillende webbrowsers overtuigd en wil je overstappen naar een andere browser? Dan is het handig om deze browser in te stellen als standaardbrowser op je computer of Mac. In Windows klik je hiervoor op op het Instellingen-scherm, en daarna op Apps > Standaard apps > Webbrowser. Selecteer hier je browser.

Op Mac-systemen kun je een nieuwe standaardbrowser instellen door in de browser van jouw voorkeur naar de instellingen te gaan. Daar staat meestal een makkelijk vindbare directe link om dit voor elkaar te krijgen.

Nog sneller internet? Stap over van internetprovider!

Misschien ben je na het lezen van deze blog wel overgestapt naar een andere internetbrowser in de hoop op sneller kunnen surfen op internet. Valt de snelheid toch tegen? Misschien moet je switchen van internetprovider! Snelheden kunnen verschillen per provider, waardoor overstappen kan lonen. Bekijk alle internetabonnementen op onze website om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken en betaal niet te veel!

Datum: 11-09-18