Internetbrowsers vergelijker: wij helpen je kiezen

Een internetbrowser heb je nodig om websites te bekijken. Er zijn verschillende webbrowsers met ieder zijn eigen voor- en nadelen. Om je op weg te helpen, vergelijken we de populairste browsers.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Vos jongleert met browser iconen

Wat is een internetbrowser?

Een internetbrowser is het programma waarmee je websites op het internet kunt bezoeken. Alle internetbrowsers werken in de basis op dezelfde manier: bovenin de browser vind je een adresbalk waar je een websiteadres kunt invoeren. Wanneer je op enter klikt, zal de website in het scherm eronder laden.

Websites bezoeken is de basisfunctionaliteit van een webbrowser. Er zijn echter veel meer functies om jou een zo goed mogelijk gebruikerservaring te bieden. Deze functionaliteiten verschillen per browser, waardoor ook de keuze voor een browser vooral een persoonlijke voorkeur is.

Internetbrowsers op een rij
Er zijn vele webbrowsers waaruit je kunt kiezen

Welke browser kies jij?

We zetten de voor- en nadelen van de bekende browsers onder elkaar, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. We behandelen de grootste browsers. Daarnaast zijn er browsers die minder dan 1% van de markt bedienen. Zoals Brave of Opera, waarbij het marktaandeel erg klein is. Ook blijkt uit tests dat hun snelheid voorlopig achter blijft.

Browser marktaandeel in Nederland:

BrowserMarktaandeel 2023
Google Chrome54%
Apple Safari26%
Microsoft Edge8%
Mozilla Firefox4%
Opera1%

Google Chrome

Google Chrome is wereldwijd de populairste internetbrowser. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Chrome is vrij snel, biedt handige extra functionaliteiten in de vorm van extensies, en synchroniseert met je Google-accounts.

Chrome vraagt wel veel rekenkracht en geheugen. Daarom is het niet de meeste geschikte browser op tragere systemen of laptops. Ook gaat je accu minder lang mee.

Een ander nadeel is dat Chrome jouw persoonlijke informatie (zoals je surfgeschiedenis) gebruikt om andere producten van Google te verbeteren. Dit is niet voor iedereen een prettig idee als het gaat om privacy.

Voordelen

Veel extensies voor extra browserfuncties.

Werkt goed samen met Android.

Nadelen

Gebruikt veel geheugen en batterij.

Privacy gevoelig.

Google chrome icoon

Apple Safari

Safari is de internetbrowser van Apple en de standaardbrowser op iPhones, iPads en MacBooks. De browser zet in op de privacy van haar gebruikers, en biedt ook verschillende extensies aan om de functionaliteiten uit te breiden.

Apple Safari is op Mac-apparaten een stuk krachtiger dan de webbrowsers van de concurrentie. Ook zou de accu langer meegaan wanneer men gebruikmaakt van Safari.

Safari heeft Intelligent Tracking Prevention geïntroduceerd zodat sites je niet meer kunnen volgen.

Voordelen

Geoptimaliseerd voor Apple producten.

Zeer snelle browser op Mac.

Nadelen

Niet voor Windows beschikbaar.

Apple safari icoon

Microsoft Edge

Internet Explorer van Microsoft was lange tijd de standaardbrowser in Windows. Internet Explorer is inmiddels vervangen door Microsoft Edge. Deze browser wordt als standaardbrowser aangeboden op Windows 10 en 11. De browser is ook verkrijgbaar voor andere besturingssystemen.

Microsoft Edge is een snelle browser gebaseerd op Chromium. Ook sluit het moderne uiterlijk van de browser goed aan op het ontwerp van Windows 11.

Een nadeel is wel dat er nog maar weinig extensies beschikbaar zijn, maar je kunt gelukkig veel Chrome extensies installeren.

Voordelen

Moderne vormgeving.

Gebruikt het snelle open source Chromium .

Nadelen

Privacybeleid niet helemaal duidelijk.

Veel functies uitzetten om het "clean" te maken.

Microsoft edge icoon

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox was jarenlang de populairste internetbrowser, maar het marktaandeel daalde de afgelopen jaren flink. Nu zit het open-source project van ontwikkelaar Mozilla echter weer in de lift. Firefox is door haar open-source karakter erg transparant.

Firefox wordt gezien als een van de veiligste webbrowsers. Om dit zo te houden krijgt de browser regelmatig een update. Ook Firefox beschikt over de mogelijkheid om handige extensies te installeren.

Op het gebied van snelheid zou Firefox nog winst kunnen boeken, de browser hoort op dit gebied tot de middenmoot.

Voordelen

Veilige browser.

Veel extensies.

Nadelen

Niet de snelste browser.

Firefox icoon

Opera

Opera loopt vaak voorop als het gaat om functies. Zo waren ze één van de eerste browsers met tabbladen. Ook nu weer zijn gebruikers te spreken over vooruitstrevende opties die zijn ingebouwd.

De opvallendste voordelen zijn de ingebouwde adblocker en VPN-verbinding. Daarnaast heeft Opera een zijbalk met toegang tot sociale media zoals, whatsapp en facebook.

Opera is oorspronkelijk een Noors bedrijf. Goed om te weten: Opera is nu eigendom van een Chinees bedrijf.

Voordelen

Veel ingebouwde software en functies.

Modern design.

Nadelen

Teveel ingebouwde software en opties.

Chinese eigenaar, maar valt onder Noorse wet.

Opera logo

Google Chrome of Edge: welke is beter?

De standaardbrowser van je besturingssysteem werkt altijd stabiel en soepel met het systeem dat je gebruikt. Edge werkt bijvoorbeeld goed samen met Windows en alle producten van Microsoft.

Hetzelfde gaat op voor Safari, wat goed en snel werkt met macOS. Je voorkeuren en wachtwoorden worden netjes synchroniseert met al je apparaten van Apple. Ook kun je handige diensten gebruiken zoals Apple Pay voor betalingen en iCloud.

Ook goed om te weten: het bedrijf Google maakt niet zomaar gratis software. Ze gebruiken je internetgedrag om een profiel van je aan te maken zodat ze je gerichte advertenties kunnen voorschotelen. Je krijgt daar wel een browser voor terug die goed samenwerkt met alle andere diensten van Google.

Een reden om wel Chrome te gebruiken zijn de vele add-ons via de Chrome Web Store. Andere browsers hebben deze ook, maar wel met een kleiner aanbod. Ben je bijvoorbeeld een webdeveloper, dan kun je tientallen handige extensies installeren die je werk makkelijker kunnen maken.

Persoonlijk zou ik de standaardbrowser blijven gebruiken die bij je besturingssysteem zit. Dus Edge voor Windows, en Safari voor macOS. Beide browsers zijn tegenwoordig zeer vergelijkbaar als je kijkt naar prestaties, functies en vormgeving. Ook gaan standaardbrowsers beter met om met je online privacy.

Wat heeft invloed op de browsersnelheid?

De grootste veroorzaker van websites die langzamer laden zijn advertenties. De laadtijd schiet omhoog wanneer een site veel advertenties gebruikt. Een oplossing is het gebruik van een adblocker die alle advertenties blokkeert.

Nadeel is wel dat sommige websites een pop-up laten zien met de vraag of je de adblocker wilt uitzetten voor hun website. Besef dat de informatie op internet voor een groot gratis is vanwege advertenties.

De snelheid van je internetbrowser kan ook last hebben van teveel geïnstalleerde extensies. Heb je last van een trage browsers, zet dan eens alle extensies uit. Zet ze daarna één voor één aan, om te achterhalen welke een vertraging veroorzaakt.

De browser is voor een groot deel verantwoordelijk voor de snelheid, maar jouw internetverbinding of apparaat speelt ook een rol. Heb je te weinig interne geheugen, dan kan het laden wat langer duren, zeker met veel tabs open.

Ook de snelheid van je internetverbinding bepaald de laadtijd. Een slechte wifiverbinding met weinig dekking kan de boel vertragen.

Standaardbrowser instellen

Wil je overstappen naar een andere browser? Dan is het handig om deze browser in te stellen als standaardbrowser op je Windows of Mac. Op een mobiele toestel krijg je vanzelf een melding om deze instelling te regelen.

Je standaard browser wijzigen in macOS

  • Installeer de internetbrowser naar keuze.
  • Klik op het Apple-menu.  linksbovenin.
  • Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Algemeen.
  • Kies je browser uit het menu Standaardwebbrowser.

Je standaard browser wijzigen in Windows 10

  • Klik de knop Start en vul in: "standaard-apps".
  • Kies Standaard-apps uit de zoekresultaten.
  • Selecteer onder Webbrowser jouw nieuwe browser.

Nog sneller internet?

Misschien ben naar een andere internetbrowser overgestapt om sneller te kunnen surfen. Wil je weten hoe snel je huidige internetsnelheid is, doe dan onze speedtest.

Valt de snelheid toch tegen? Overweeg dan te switchen van internetprovider. Snelheden kunnen verschillen per internetaanbieder, waardoor overstappen kan lonen.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Marijke

Helder verhaal.

A.M. Munnink

Het is moeilijk om te kiezen. Ze hebben allemaal voor en nadelen zoals met alles. Het is wel duidelijk omschreven. Dank er voor!

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend