Wat is een VPN-verbinding?

Een VPN (virtual private network) geeft je online anonimiteit via een beveiligde verbinding. Met een VPN-verbinding verloopt al jouw internetverkeer via een VPN-server, waarbij persoonlijke gegevens worden beschermd via encryptie.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Incognito masker bij een laptop gehouden

Hoe werkt een VPN?

Gebruik je websites of apps via het internet, dan stuur je gegevens naar andere servers op de achtergrond. Zoekopdrachten zijn bijvoorbeeld gemakkelijk naar jou terug te herleiden, en gegevens kunnen worden onderschept.

Met een VPN-verbinding gaan al jouw online activiteiten eerst via een VPN-server. Deze server dient als tussenstop tussen je apparaat en het internet. Het grote voordeel is dat jouw gegevens worden versleuteld en je IP-adres wordt afgeschermd.

Zo blijft je locatie verborgen, en je gegevens zijn versleuteld, ook voor je ISP. Ook ben je anoniem over het web, en je internetverbinding is veiliger.

Laptop met een verbinding naar een vpn-server en het internet
Een VPN versleutelt je internetverkeer via een beveiligde server

Toch is je anonimiteit niet 100% gegarandeerd op het internet, daar komen later op terug.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Het is vrij eenvoudig om een VPN-app op je computer, telefoon of tablet te installeren. Na de installatie verloopt je online verkeer via een versleutelde verbinding.

We noemen de drie belangrijkste voordelen:

1. Je locatie blijft verborgen

Het grote voordeel van het gebruik van een VPN is dat je locatie verborgen blijft. Je IP-adres is namelijk gekoppeld aan je fysieke locatie zodat anderen kunnen zien in waar je woont. Probeer het maar eens door whatismyipaddress.com te bezoeken.

Door gebruik te maken van een virtual private network verandert je IP-adres. Naast een verbeterde privacy heeft dit nog enkele voordelen.

Je geografische locatie heeft invloed op de manier waarop online diensten content voorschotelen. Vooral streamingplatformen zoals Netflix, die content aanbieden op basis van het land waar je woont, gebruiken hiervoor je IP-adres.

Wanneer je bijvoorbeeld vanuit Nederland Netflix opstart via een Amerikaanse VPN-server, dan denkt Netflix dat je in Amerika woont. Hierdoor zie je films en series die in Nederland niet beschikbaar zijn.

Let wel op, want streamingdiensten zijn zeer actief met het blokkeren van VPN-diensten om deze omzeiling tegen te gaan. Het kan juist zijn dat sommige streamingdiensten dan niet meer goed werken.

2. Je dataverkeer wordt versleuteld

Nog een voordeel van een VPN-dienst is dat het al je dataverkeer wordt versleuteld. Zodra je verbinding maakt met een website, dan verstuur je persoonlijke informatie door, zoals je IP-adres, maar soms ook je zoekgeschiedenis of bepaalde voorkeuren op social media.

Een VPN versleuteld al deze informatie, en verbergt je IP-adres. Hierdoor wordt het dataverkeer onleesbaar voor iedereen die ongewenst je persoonlijke gegevens probeert te verzamelen.

Door gebruik te maken van een VPN kun jij dus internetten zonder digitale vingerafdrukken achter te laten.

3. Verbind met een netwerk op afstand

VPN's worden vaak door bedrijven gebruikt om werknemers op afstand verbinding te laten maken met het bedrijfsnetwerk.

Een VPN creëert in wezen een "tunnel" tussen je computer en het bedrijfsnetwerk. Dit maakt het veel moeilijker voor iemand om gevoelige informatie te onderscheppen, zodat je veiliger op afstand kunt werken.

Nadelen van een VPN-verbinding

Door de vele advertenties van VPN-providers lijkt het gebruik ervan een vereiste. Toch zijn niet alle aanbieders betrouwbaar, ook zit je meestal vast aan een betaald abonnement. Hieronder noem ik alle nadelen op een rij.

 • Het is een betaalde dienst: Het gebruik van een VPN-dienst is meestal niet gratis. Het onderhouden van veilige servers wereldwijd kost nu eenmaal geld. Er zijn wel veel aanbieders om uit te kiezen, met verschillende kosten. Er zijn wel gratis VPN-aanbieders, maar die zijn overwegend beperkter en trager.
 • Lagere internetsnelheid: Het gebruik van een VPN kan je internetsnelheid trager maken. Je maakt namelijk gebruik van extra servers, die ook nog eens beveiligd zijn met encryptie. Op je mobiel kan een vertraging zeker merkbaar zijn. In dat geval kun je het beste een proefperiode aangaan om het uit te proberen.
 • Je verbinding kan geblokkeerd worden: Je verbinding kan worden geblokkeerd door firewalls, internetdiensten of providers. Veel platformen proberen namelijk te achterhalen of je een VPN gebruikt. Bedrijven willen je graag kunnen identificeren. Veel licenties zijn bijvoorbeeld gekoppeld aan een locatie of apparaat. Ook willen bedrijven en overheden graag illegale activiteiten kunnen opsporen.
 • Betrouwbaarheid van een VPN-aanbieder: Je kunt er nooit zeker van zijn of je internetverbinding ook echt goed beveiligd is. Je installeert een app, en daarna hoop je dat je veilig bent. Vooral gratis diensten zijn niet altijd van goede kwaliteit, en dus vaker onbetrouwbaar. Controleer daarom altijd goede de reviews over het bedrijf, en in welk land het bedrijf gevestigd is.

Hoe kies je de beste VPN-dienst?

Ben je op zoek naar een goede VPN-dienst? Let op dat je al internetverkeer dan via een bedrijf zal verlopen. Neem dus niet zomaar een beslissing, maar ga eerst de volgende punten na voordat je een keuze maakt.

 • Lees eerst de beoordelingen en ervaringen van andere klanten over een dienst.
 • Controleer altijd of ze geen logs bijhouden van je online activiteiten.
 • Controleer het type encryptie die wordt gebruikt om je internetverkeer te versleutelen.
 • Ga na of de dienst in verschillende landen servers heeft staan.
 • Controleer of je de dienst met jouw de apparaten kunt gebruiken
 • Kijk of je dienst gratis kunt uitproberen en wat de maandelijkse kosten zijn.
 • Ga ook na ook of een dienst een keer is gehackt in het verleden.

Ben je echt anoniem op het internet?

Het antwoord is nee, je bent nooit helemaal veilig op het internet. Ten eerste is geen enkele verbinding 100% te beveiligen. Ten tweede bestaat het risico dat een medewerker van een VPN-dienst kan meekijken, je persoonlijke gegevens opslaat in logboeken, of zelfs doorverkoopt aan derden. De aanbieders beloven misschien om geen gegevens van je op te slaan, maar helemaal zeker ben je niet.

Een bekende VPN-provider is in 2018 gehackt, waardoor alle dataverkeer een maand lang ingezien kon worden. Onthoud dus dat deze servers vaak een doel zijn voor aanvallers.

Heb je wel een VPN nodig?

Mijn advies is om een VPN te gebruiken als je een openbaar wifi-netwerk gebruikt, zoals in een restaurant of op een vliegveld. Deze netwerken kunnen namelijk minder veilig zijn.

Het is ook nuttig als je liever je IP-adres wilt verbergen voor je werkgever of internetprovider. Of wanneer je naar een land reist waar veel diensten worden geblokkeerd door de overheid, zoals in China en Iran gebeurt.

Het is goed dat mensen bewust worden van hun online privacy, maar ik ben geen fan van een extern bedrijf die je al je internetverkeer verwerkt. Dan schiet je echt je doel voorbij.

Het klopt dat je IP wordt verborgen, maar niet voor het VPN-bedrijf zelf. Die kan je internetgedrag volgen en doorverkopen, of overhandigen aan overheidsinstanties bij wangedrag. Net zoals je internetprovider dat kan.

Tenslotte zijn VPN-providers regelmatig een doelwit van hackers, die met een succesvolle hack kunnen beschikken over privégegevens van duizenden mensen.

Ik raad aan om niet zomaar een VPN-dienst te gebruiken. Vooral niet wanneer de dienst gratis is, met weinig uitleg over hun werkwijze. Dat blijkt wel uit een uitgebreid onderzoek van 283 Android VPN-apps, hierin komt naar voren dat:

 • Sommige apps gebruiken code-injecties om gebruikers te volgen voor advertenties.
 • 75% gebruikt third-party tracking om informatie te verzamelen over je internetgedrag.
 • De servers staan vooral in de VS waardoor je internetverbinding kan vertragen.
 • Bij 18% is niet duidelijk wie deze servers beheren.
 • 82% vraagt naar persoonlijke informatie van gebruikers.
 • Volgens VirusTotal bevat meer dan 38% malware.
 • 18% maken tunnels zonder encryptielaag.

Wees dus bewust van de gevaren en privacyrisico's bij het gebruik van een VPN-dienst, hoe ironisch dat ook mag klinken.

Alternatieven voor een VPN-verbinding

Het gebruik van een VPN is dus niet zonder nadelen. Gelukkig zijn er ook andere keuzes die prima als alternatief kunnen worden gebruikt. Uiteraard hebben alternatieven óók voordelen en nadelen.

Het is niet per se nodig om met deze alternatieven aan de slag te gaan. De meeste websites zijn al versleuteld via HTTPS (slotje naast de website URL in je browser). Daarnaast zijn er vele privacyinstellingen in je browser die je kunt aanpassen ter verbetering van je privacy.

Vind je dit niet genoeg, download dan de gratis Tor-browser om anoniem te surfen op het internet. Tor werkt met een encryptie via meerdere knooppunten. Deze methode wordt ook vaak gebruikt door journalisten en activisten om blokkades van landen te omzeilen.

Een VPN is een betaalde dienst die werkt met servers van één bedrijf, terwijl Tor een gratis en open source dienst is die werk met een gedecentraliseerd netwerk.

Met genoeg technisch kennis kun je ten slotte zelf een VPN-server opzetten, met opensourcesoftware zoals OpenVPN of SoftEther en een Raspberry Pi.

Met een VPN-server maak je een eigen beveiligde internetverbinding, zodat je geen abonnementskosten betaald en afhankelijk bent van een extern bedrijf.

Een eigen server opzetten is niet eenvoudig. Een goed alternatief is dan een VPN-router. Handig, want dan is al je internetverkeer in huis automatisch versleuteld via je eigen router.

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend