Hoe kun je veilig internetten via openbare wifi-netwerken?

Gebruik je wel eens gratis internet op een openbare locatie, zoals in een café of op een vliegveld? Wees je er dan van bewust dat een openbare wifiverbinding niet altijd veilig is.

Zonder voorzorgsmaatregelen loop je namelijk het risico dat hackers je gegevens stelen, of zelfs malware installeren op je apparaat. Ik geef je tips om het risico te verminderen.

Meerdere mensen die wifi gebruiken

De gevaren van openbare wifi

In Nederland gebruikt 6 op de 10 mensen wel eens een openbaar wifinetwerk, terwijl deze volgens onderzoeken niet altijd goed beveiligd zijn. Zo gebruiken 78% van de gemeenten in Nederland een gastnetwerk dat niet veilig is zonder dat gebruikers zelf maatregelen treffen.

Het gevaar wordt dus niet overdreven. Hoewel het in de praktijk misschien niet heel vaak voorkomt, kun je maar beter voorkomen dat je persoonlijke informatie wordt gestolen. Dit zijn de belangrijkste veiligheidsrisico's van een openbaar wifinetwerk:

  • Onbeveiligde netwerken: De beveiliging van een openbare wifiverbinding kan zwak of zelfs helemaal niet aanwezig zijn. Voor hackers wordt het dan eenvoudiger om toegang te krijgen tot jouw data.
  • Virussen en malware: Op openbare wifinetwerken kunnen virussen en malware rondgaan die je apparaat kunnen infecteren, zonder dat je het in de gaten hebt.
  • Verouderde netwerkapparaten: Wifinetwerken kunnen verouderd zijn, waardoor belangrijke beveiligingsupdates of versleutelingstechnologieën ontbreken.
  • Man-in-the-middle aanvallen: Cybercriminelen kunnen apparaatjes gebruiken waarmee ze zich voordoen als een openbaar wifinetwerk. Ondertussen kunnen hackers meekijken en gegevens stelen van iedereen die verbonden is.

Openbare wifi veilig gebruiken

Ik geef je tips die de gevaren van openbare wifiverbindingen kleiner maken:

  • Gebruik je eigen hotspot: Deel de mobiele data van je telefoon met je laptop of tablet. Zo maak je een eigen wifi-hotspot en ben je niet afhankelijk van de beveiliging van een openbaar netwerk. Je persoonlijke hotspot gebruikt een sterk wachtwoord en je verbinding is altijd versleuteld.
  • Gebruik alleen veilige websites: Bezoek alleen websites met een https-verbinding. Dit betekent dat de verbinding tussen jouw apparaat en een website versleuteld is. Hackers kunnen namelijk nepwebsites opzetten en je gegevens onderscheppen. Installeer HTTPS-Everywhere om te forceren dat websites altijd een beveiligde https-verbinding gebruiken.
  • VPN: Gebruik een VPN (Virtual Private Network) om al je internetverkeer te beveiligen met encryptie. Zo maak je als het ware een beveiligde tunnel die je echte IP-adres afschermt. Dit maakt het lastiger voor hackers omdat je data dan onleesbaar voor anderen wordt gemaakt.
  • Beperk gevoelige informatie: Log niet in op websites of apps met persoonlijke informatie zoals bankgegevens of wachtwoorden. Doe dit alleen via je mobiele verbinding of thuisnetwerk. Schakel een dubbele beveiliging in met two-factor authentication (2FA) voor al je apps en online accounts.
  • Houd je apparaten up-to-date: Zorg dat je besturingssysteem en software altijd up-to-date zijn, zodat kwetsbaarheden in je systeem gedicht worden. Vaak worden kwetsbaarheden door internetcriminelen gebruikt om in te breken.
  • Gebruik antivirussoftware: Antivirussoftware beschermt je tegen malware die hackers in je systeem proberen te plaatsen. Zorg altijd voor automatische updates van je antivirussoftware. Ongewenste bestanden kunnen dan door antivirussoftware uitgeschakeld worden.
  • Firewall: Schakel de firewall in op je apparaat waarmee je inlogt op een openbaar wifinetwerk als extra beschermingslaag tegen indringers. Een firewall controleert de informatie die wordt ontvangen en verzonden en blokkeert eventuele bedreigingen.
  • Automatische verbinding uitschakelen: Schakel de optie automatische verbinding maken met wifinetwerken uit. Cybercriminelen kunnen zich namelijk voordoen als bekende netwerken. Laat je apparaat een openbaar netwerk "vergeten" zodra je bent uitgelogd.

Ga bewust om met publieke wifi

Openbare wifi is handig, en meestal gratis, maar ga er bewust mee om en wees voorzichtig. Openbare wifinetwerken zijn namelijk nooit 100% veilig te houden. Daar komt bij dat velen niet goed beveiligd zijn, en anderen zich kunnen voordoen als een netwerk. Neem voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik van een VPN-verbinding, om het zo lastig mogelijk te maken voor hackers. Inloggen op de website van je bank zou ik vooral thuis doen of via het mobiele netwerk.

Er zijn enkele bekende wifinetwerken met vele locaties in Nederland die bekend staan om hun beveiliging: Eduroam, Publicroam en govroam. Deze netwerken werken met de nieuwste beveiligingsstandaarden en zijn vooral te vinden op scholen, zakelijke omgevingen en overheidsinstellingen.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel