Hoe maak je van je telefoon een wifi-hotspot?

Op zoek naar een manier om onderweg te internetten? Gebruik dan je smartphone als een hotspot. De meeste mensen hebben altijd een telefoon bij zich, en met een paar stappen zet je eenvoudig een persoonlijke wifi-hotspot op!

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Wifi hotspot mobiele apparaten

Persoonlijke hotspot instellen op je smartphone

Een persoonlijke hotspot is handig in veel situaties. Ben je bijvoorbeeld onderweg in de auto, dan kun je de tablet van je kind internettoegang geven via je mobiele telefoon. Deze manier van je internet delen wordt ook wel tethering genoemd.

Het is geen geheim dat we in een draadloze wereld leven. Smartphones, laptops en andere mobiele apparaten hebben tegenwoordig altijd en overal een internetverbinding nodig.

We leggen je daarom met eenvoudige stappen uit hoe je een persoonlijke wifispot kunt instellen op je telefoon, en waar je precies op moet letten.

Hotspot maken op je iPhone

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Druk op Persoonlijke hotspot.
 3. Selecteer hier Anderen mogen verbinden.
 4. Direct daaronder zie je het wifi-wachtwoord.

Hotspot maken op je Android telefoon

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Druk op Wifi en netwerk.
 3. Druk op Hotspot en tethering.
 4. Druk op Wifi-hotspot.
 5. Druk nu op het schuifje naar rechts

Hoe maak je verbinding met de wifi van je telefoon?

Nu je een persoonlijke wifispot hebt aangemaakt kunnen andere apparaten hiermee verbinden. Dat gaat op dezelfde manier als verbinden met een normaal wifi-netwerk.

 • Ga naar op het apparaat naar de lijst met wifi-opties.
 • Selecteer de naam van de wifihotspot die je net hebt aangemaakt.
 • Voer het wifi-wachtwoord in de hotspot.
 • Druk op Verbinden.

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een gebied waar je met een wifi-apparaat, zoals een tablet, laptop en smartphone, draadloze internettoegang kunt krijgen. Hotspots zijn bijvoorbeeld te vinden op luchthavens en in hotels. Soms moet je betalen om toegang te krijgen.

Je kunt ook zelf een wifi-hotspot maken met je telefoon. Hiermee gebruik je de internetbundel (via 4G of 5G) van je mobiele telefoonabonnement. Je telefoon werkt dan hetzelfde als een mifi-router. (mobiele router met simkaart)

Met een persoonlijke wifi-hotspot beschik je over je eigen beveiligde draadloze privé-netwerk, waarmee je al je mobiele apparaten met het internet kunt verbinden.

Er zijn genoeg redenen waarom je een persoonlijke wifispot zou willen maken. Zoals je internetverbinding delen met iemand anders, of voor mobiel internet op je laptop.

Ook is het een ideale oplossing voor tijdelijk internet bij een internetstoring. Het mag ook van de providers zolang je het niet te gek maakt. (fair use policy)

Hoe maak je een mobiele hotspot veilig?

Veel mensen vragen zich af hoe veilig een mobiele hotspot is. Daar kan ik kort over zijn. Wifispots zijn namelijk beter beveiligd dan openbare wifi-netwerken.

Openbare wifi is niet altijd goed beveiligd. Ook zijn meerdere gebruikers met hetzelfde punt verbonden. Dat maakt een openbaar netwerk meer kwetsbaar.

Het is wel belangrijk dat je een wachtwoord gebruikt en niet zomaar iedereen laat inloggen op je telefoon. Zodat jij alleen bepaalt wie je allemaal internettoegang geeft.

Wat is het bereik van het mobiele wifi-signaal?

Een wifi-hotspot is een draadloos toegangspunt waarmee apparaten kunnen verbinden. Daarom varieert het bereik, afhankelijk van de sterkte van het signaal en de obstakels tussen het apparaat en de hotspot.

Over het algemeen reikt een wifi-hotspot tot 15 meter ver. Zijn er muren of andere objecten die het signaal blokkeren, dan zal het bereik kleiner zijn, tot een paar meter.

Bovendien, wanneer er meerdere apparaten dezelfde wifi hotspot gebruiken, dan zal het bereik korter zijn omdat er minder bandbreedte beschikbaar is.

Tips voor het gebruik van een wifi-hotspot

 • Vermijd downloaden en streamen: Foto's uploaden, downloaden of video's streamen vereisen meer bandbreedte en verbruiken dus veel data. Probeer daarom het gebruik van multimedia te beperken. Het bespaart je data, maar ook het batterijniveau van je telefoon.
 • Verbreek de verbinding als je klaar bent: Heb je het mobiele internet niet meer nodig op je andere apparaat? Verbreek dan de verbinding om data en je batterijduur te besparen. Zet je persoonlijke wifispot uit op je telefoon om de verbinding te verbreken.
 • Controleer het datagebruik: Internetten via een hotspot op plekken waar geen wifi aanwezig is handig. Toch is het verstandig om je dataverbruik in de gaten te houden, zeker als je geen telefoonabonnement hebt met onbeperkt internet.
 • Leg je telefoon vlakbij: Een snelle en stabiele verbinding krijg je wanneer je de smartphone dicht bij je apparaat legt. Dan hoeft het draadloze signaal namelijk geen grote afstand af te leggen.
 • Installeer de laatste updates van je smartphone: Nieuwe updates van je mobiel voorkomen eventuele beveiligingslekken. Dat is belangrijk om veilig je mobiele internet te kunnen delen zonder gevaren van hackers.
 • Gebruik een sterk wachtwoord: Net zoals bij een gewoon wifi-netwerk is een sterk wachtwoord een belangrijk wapen tegen hackers. Je telefoon maakt automatisch een wachtwoord aan bij het activeren van je persoonlijke hotspot. Verander dit niet zelf in een makkelijk wachtwoord.
 • Zorg voor een alternatief voor tethering: Het is verstandig om een alternatief voor tethering achter de hand te hebben. Niet overal is genoeg mobiele bereik, en buitenlandse providers kunnen tethering zelf helemaal blokkeren.

Handig maar wel opletten

Hotspots zijn een goede oplossing voor mensen die onderweg internettoegang nodig hebben. Zeker voor reizigers, studenten en iedereen die verbonden wil blijven terwijl ze weg zijn van wifi thuis.

Als je tijdelijk toegang tot internet nodig hebt dan is het opzetten een wifi-hotspot gemakkelijk om in te stellen. Houd dan vooral je datagebruik en je batterijniveau in de gaten.

Laat me in de reacties weten of je wel eens een hotspot hebt gebruikt, en hoe je ervaring was. Alle tips zijn zeker welkom!

Geef een reactie

1 reactie op dit artikel

Frank

Hoi Marnix, zijn er grote verschillen tussen een hotspot met een telefoon met 4G en 5G? Ik vermoed dat een 5G-telefoon in theorie veel sneller kan zijn. Maar is dat in de praktijk ook zo? (Ik heb voor mijn werk vaak toegang tot internet nodig via een hotspot als ik op reis ben). Alvast dank voor een reactie!
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Frank, alleen voor internetten en mailen heb je niet veel bandbreedte nodig. Verstuur je grote bestanden van honderden megabytes, dan is 5G uiteraard sneller. Dus bij normaal internetgebruik zul je niets merken van de extra bandbreedte van 5G. Let alleen op met de provider Budget Mobiel, want daar krijg je een lage internetsnelheid van 5 Mbps.

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend