Welke internetsnelheid heb je nodig?

Welke internetsnelheid je nodig hebt, hangt volledig af van je internetgebruik. Wat doe je allemaal op het internet, en met hoeveel apparaten tegelijkertijd?

Internetsnelheid in browser

Wat is een goede internetsnelheid?

Wanneer 4 personen tegelijk video's streamen in 4K-kwaliteit, dan is een snelheid van 100 tot 200 Mbps voldoende. Maar ben je ondertussen een spel aan het downloaden van 100 GB, dan voelt jouw verbinding ineens een stuk trager. Bij echt intensief gebruik wordt daarom een hogere snelheid aanbevolen.

Iedere snelheid is weer geschikt voor een ander soort internetgebruiker. Hoe hoger de bandbreedte bij je thuis, hoe minder snel je kans hebt op traag internet. Dit overzicht geeft je een idee hoeveel Mbps je gebruikt per activiteit.

ActiviteitSnelheid nodig
Surfen en mailen1-5 Mbps
HD-streaming5-10 Mbps
4K-streaming25-35 Mbps
Online gamen3-6 Mbps
Videobellen in HD6-8 Mbps

Hoeveel snelheid heb je nodig?

Providers delen hun pakketsnelheden zo in dat ze aansluiten op grofweg vier typen internetgebruikers. Dit geeft redelijk goed beeld van de benodigde internetsnelheid.

Lichte gebruikers: 50 Mbps

Deze snelheid is voldoende voor standaard internetgebruik zoals browsen op social media, mailen, streamingdiensten en internetbankieren. Woon je met meerdere mensen in huis, dan is een hogere snelheid aanbevolen.

Gemiddelde gebruikers: 100 Mbps

De meeste huishoudens hebben voldoende aan 100 Mbps. Je internet is dan snel genoeg om met meerdere apparaten video's te streamen. Kies een hogere internetsnelheid als meerdere personen tegelijk in 4K gaan streamen.

Zware gebruikers: 200-500 Mbps

Dit is een ruime snelheid die het voor grote gezinnen makkelijker maakt om grote bestanden te downloaden en om te streamen in 4K zonder vertraging. Voor de meeste huishoudens is 500 Mbps zelfs meer dan genoeg. Deze snelheid is alleen interessant voor echte grootgebruikers.

Professioneel gebruik: 1 Gbps en meer

Deze snelheid is eigenlijk alleen interessant voor bedrijven die constant data overbrengen. Denk aan cloudopslag en grote bestanden uploaden door video-editors. Voor het overgrote deel is gigabit-internet vooralsnog een overkill.

Welke uploadsnelheid heb je nodig?

Er zit soms een verschil in snelheid tussen downloaden en uploaden. Deze snelheden worden apart van elkaar gemeten. Alleen bij glasvezel gaat uploaden even snel als downloaden. Bij kabel en DSL is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid.

Het is dus belangrijk om ook naar de uploadsnelheid van abonnementen te kijken. Ziggo biedt bijvoorbeeld hoge downloadsnelheden via coax, maar de uploadsnelheden zijn meer dan 10 keer langzamer.

Voor het delen van grote bestanden en het maken van online back-ups is voldoende uploadsnelheid nodig. Een glasvezelabonnement is dan aan te raden vanwege de synchrone snelheid.

Hoe zit het met pingsnelheid?

Hoe lang het duurt voordat je gegevens kunt uitwisselen met een server op het internet, noemen we latency. Deze term is inmiddels inwisselbaar geworden met het woord Ping, de naam van het programma dat de verbinding tussen twee apparaten test.

Met pingsnelheid wordt de tijd aangegeven hoe lang het duurt voordat gegevens daadwerkelijk verzonden kunnen worden. Deze vertraging wordt aangegeven in milliseconden (ms). Hoe lager dit getal, hoe beter. Want dan heb je minder vertraging.

Overstappen voor sneller internet

Laptop met een raket die uit het scherm komt en een rookwolk achterlaat

Heb je regelmatig last van een trage internetverbinding? Hier vind je tips om je internetsnelheid te verhogen. Lukt het niet, overweeg dan om over te stappen naar een sneller internetabonnement. Dit kan soms bij je eigen provider, maar mogelijk hebben andere internetproviders een beter aanbod, bijvoorbeeld via glasvezel.

Onze internetvergelijker helpt je met het uitzoeken van een beter internetabonnement. Hiermee kun je alle snelheden en prijzen van internetpakketten met elkaar vergelijken.

Bereken hoeveel Mbps je nodig hebt

Bereken hoeveel internetsnelheid je nodig hebt voor jouw internetgebruik. Selecteer hieronder hoe je de internetverbinding gebruikt.Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Arie Feenstra

Ik heb gelezen dat het Ziggo hoofdnetwerk een glasvezelnetwerk is, alleen het laatste stuk van de kast naar je huis is coax, klopt dit? Ook heb ik gelezen dat providers je router beïnvloeden en dus de werkelijke up en download snelheid beperken zonder dat je dit kunt meten, is dit waarheid of een broodjeaapverhaal?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Arie, het klopt dat het netwerk van Ziggo naar de wijkkasten bestaat uit glasvezel, ook het DLS netwerk bestaan voor een groot deel uit glasvezel. Toch verschillen de snelheden van DSL, kabel en glasvezel enorm, juist omdat het laatste stuk kabel naar je woning bepalend is voor je internetsnelheid. Antwoord of je tweede vraag, of providers je bandbreedte beperken. Dat heeft "Traffic Shaping" en werd vooral vroeger nog wel eens gedaan om het verkeer goed te verdelen. Tegenwoordig, en vooral met glasvezel, is er voldoende bandbreedte beschikbaar. Het afknijpen is daarom niet meer nodig. Zijn er nog vragen, dan hoor ik het graag!

Skafan

Prima samenvatting van de afwegingen en mijn keuze voor de juiste snelheid kunnen maken!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend