Welke internetsnelheid heb je nodig?

Voldoende internetsnelheid is belangrijk om goed te kunnen internetten, streamen en gamen. Wat is dan een goede internetsnelheid? Dat verschilt enorm, we leggen het je verhelderend uit. Gebruik ook onze tool om te berekenen welke snelheid bij je past.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Internetsnelheid in browser

Aanbevolen Mbps berekenen

Met onze tool bereken je eenvoudig hoeveel internetsnelheid je nodig hebt voor jouw internetgebruik. Vink aan hoe je internet gebruikt, en klik daarna op "Aanbevolen snelheid". Dit is handig om te controleren of de snelheid van je huidige internetabonnement voldoet, of als je wilt overstappen naar een andere provider.



Wat is een goede internetsnelheid?

Snel video's uploaden of razendsnel over het internet surfen? Met een goede internetsnelheid gaat dat allemaal een stuk vlotter. Maar hoe snel moet je internetverbinding eigenlijk zijn?

De beste internetsnelheid hangt volledig af van je internetgebruik. Wat doe je allemaal op het internet, en met hoeveel mensen tegelijkertijd?

Voorbeeld: Een film in 4K-kwaliteit streamen neemt 25 Mbps in beslag. Kijken er bij jou thuis vier mensen tegelijkertijd naar een 4K-film, dan heb je dus al 100 Mbps nodig.

Het bovenste voorbeeld gaat alleen over streamen in huis. Ben je ondertussen ook een spel downloaden van 100 GB, dan voelt je internet ineens een stuk trager.

Zoal je ziet, is iedere snelheid weer geschikt voor een ander soort internetgebruiker. Hoe hoger de bandbreedte bij je thuis, hoe minder snel je kans hebt op traag internet.

Om je een idee te geven van hoeveel Mbps je gebruikt, geven we de snelheden voor veelvoorkomende online activiteiten:

Type internetactiviteitSnelheid nodig
Website bezoeken2 Mbps
Youtube10 Mbps
Netflix5 Mbps
4K stream25 Mbps
Tv kijken via internet10 Mbps
Interactieve tv25 Mbps
Spotify stream1 Mbps
Online gamen20 Mbps
Video bellen6 Mbps
Grote bestanden downloaden100 Mbps

Dit geeft je een beeld, maar met deze informatie weet je nog niet welke snelheid nu goed is voor je eigen internetgebruik. We geven wat richtlijnen voor veelvoorkomende situaties:

50 Mbps: voor beperkte internetgebruikers

Een nieuwsartikel lezen, netflixen, e-mailen of internetbankieren? Voor dit internetverbruik volstaat een internetsnelheid van 50 Mbps. Dit is een relatief langzame snelheid, maar goed genoeg voor één persoon. Woon je met meerdere mensen in huis die tegelijkertijd internetten? Dan is dit niet voldoende.

100 Mbps: een goed gemiddelde

De meeste gebruikers hebben voldoende aan een snelheid van 100 Mbps. Simpelweg surfen op het internet is uiteraard meer dan genoeg met deze snelheid. Je internet is dan snel genoeg om met meerdere apparaten video's te streamen. Een goede middenweg wanneer je niet teveel wilt betalen voor een internetabonnement.

200 Mbps: voor zwaardere internetgebruikers

Zorgeloos gamen en Netflix kijken in de hoogste resolutie? Dan heb je minstens 200 Mbps nodig. Dit is een ruime snelheid die het makkelijker maakt om snel grote bestanden te downloaden, en om te gamen zonder vertraging. Vooral wanneer meerdere personen de verbinding gebruiken.

500 Mbps: onbeperkte mogelijkheden

Wanneer meerdere mensen in huis gamen, Netflixen en grote bestanden downloaden, dan is 500 Mbps ruim genoeg. Deze snelheid stelt grote gezinnen in staat om allemaal op topsnelheid van het internet te genieten. Iedereen kan in hoge resoluties content streamen, en meerdere gamers in huis is ook geen enkel probleem.

1 Gbps: extreem snel voor grootgebruikers

Een snelheid van 5 gigabit per seconde is het snelste internet die je kunt krijgen. Meer heb je ook niet nodig, want dit is extreem snel internet. Moeiteloos meerdere 4K-streams, en grote downloads zijn dan geen enkel probleem. Deze snelheid is alleen interessant voor echte grootgebruikers. Voor het overgrote deel van de internetgebruikers is deze internetsnelheid onnodig hoog. Tenzij je constant grote bestanden download.

Hoe zit internetsnelheid in elkaar?

Je internetsnelheid geeft aan hoe goed je internetverbinding gegevens kan uitwisselen met internetservers.

Gebruik je het internet, dan maak je contact met een server op een andere plaats. Hoe lang het duurt voordat je gegevens kan uitwisselen met een server, wordt aangegeven met de term latency. Deze term is inmiddels inwisselbaar geworden met Ping, de naam van het programma dat de verbinding tussen twee apparaten test.

De uploadsnelheid en downloadsnelheid is de snelheid waarmee gegevens verzonden kunnen worden. In veel gevallen is de downloadsnelheid sneller dan de uploadsnelheid. Dat heeft een belangrijke reden, want internetgebruikers downloaden meer dan uploaden.

Ben je met meerdere personen en apparaten tegelijkertijd online? Dan is een hogere bandbreedte belangrijk. Zo voorkom je dat er knelpunten ontstaan, waardoor je internet vertraagd raakt.

Om dit goed te begrijpen, zijn er enkele termen belangrijk: Mbps, ping en bandbreedte.

  • Mbps: De snelheid waarmee je data uitwisselt op het internet wordt aangegeven in megabits per seconde (Mbps). Hoe hoger dit getal, des te sneller je internetverbinding gegevens in een seconde kan verwerken.
  • Ping: Met ping wordt aangegeven hoe lang het duurt voordat gegevens daadwerkelijk verzonden kunnen worden. Deze vertraging wordt aangegeven in milliseconden. Hoe lager dit getal, hoe beter. Want dan heb je minder vertraging.
  • Bandbreedte: De bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die een netwerk in een bepaalde tijd kan verwerken. Dit geeft dus het vermogen van je internetverbinding weer.

Hoe snel is jouw internet?

Denk je dat je internetsnelheid op dit moment te laag is? Controleer dan je huidige verbinding, zodat je kunt inschatten welke internetsnelheid het beste bij je past.

Een racket komt uit een laptop

Hier vind je de juiste stappen om je internetsnelheid te meten.

  1. Sluit alle programma's af.
  2. Koppel je apparaat met een netwerkkabel aan je modem. Of ga dicht bij je modem staan voor een wifi-snelheidstest.
  3. Zorg dat er geen andere apparaten online zijn.
  4. Ga naar onze speedtest.
  5. Vul je gegevens in en druk op Start Speedtest.

Aan het eind van de meting krijg je een overzicht te zien met daarin de belangrijkste gegevens. Zo zie je de pingsnelheid, downloadsnelheid en uploadsnelheid.

Wat beïnvloedt je internetsnelheid?

Wanneer je internet traag is, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Het is dus belangrijk om achter de oorzaak te komen, zodat je weet wat je moet doen om het probleem te verhelpen.

1. Het verschil in snelheid tussen wifi en kabel.

Een internetverbinding via een netwerkkabel is altijd sneller dan een wifiverbinding. Je bent dan direct aangesloten op je internetaansluiting. Data hoeft dan niet een draadloze weg af te leggen, vol met obstakels en stoorzenders.

Met een bekabelde verbinding haal dus het meeste uit je internetabonnement.

2. Het type internetverbinding dat je gebruikt.

Er zijn drie soorten vaste internetverbindingen. Welke verbinding je hebt, bepaalt hoe hoog je maximale internetsnelheid is.

  • DSL: Een koperverbinding via het verouderde telefoonnetwerk kan snelheden tot 200 Mbps bereiken. De snelheden zijn onbetrouwbaar, en verschillen zelfs per adres.
  • Kabel: Een coax internetverbinding via de televisiekabel biedt stabieler internet tot 1000 Mbps. Je verliest weinig bandbreedte, en je krijgt dus de downloadsnelheid waar je voor betaalt. De uploadsnelheid is wel traag.
  • Glasvezel: Een glasvezelverbinding biedt het snelste internetabonnement. De snelheid van je glasvezelverbinding kan oplopen tot 8000 Mbps.

3. De snelheid van je abonnement

Wil je zonder problemen kunnen internetten, dan kun je het beste een internetabonnement afsluiten nodig die snel genoeg is voor al het internetgebruik in je woning.

Heb je een abonnementssnelheid van 30 Mbps, en zijn twee personen een 4K-film aan het streamen? Dan heb je te weinig downloadsnelheid. Een 4K-stream kost je namelijk al 25 Mbps per persoon.

Kies voor een internetabonnement met tenminste 50 Mbps per persoon in huis. Dan weet je zeker dat je zonder vertraging kunt streamen en internetten.

4. Wat voor apparaten je gebruikt

Slecht functionerende apparaten hebben invloed op je internetverbinding. Daarom is het belangrijk om de status van je apparaten regelmatig te controleren.

Zijn er virussen of spyware aanwezig? Dit kan ook je verbinding vertragen doordat virussen de verbinding kapen.

Zorg regelmatig voor een update van je apparaten en software. Voer verder regelmatig een scan uit met antivirus- en spywaresoftware.

5. Het instellen van je browser

Ook je browser werkt wel eens tegen. De oorzaak zijn dan meestal extensies: kleine programma's die het gebruik van de browser makkelijker maken. Ze kunnen extra functionaliteiten toevoegen, maar kunnen ook je verbinding vertragen.

Verhoog je internetsnelheid

Niemand zit te wachten op een haperende internetverbinding. En dat is ook niet nodig, want er is altijd een oplossing voor beter en sneller internet.

Je weet nu wat er allemaal voor kan zorgen dat je internet trager wordt, maar hoe los je deze problemen op? Hier vind je onze tips om je internetsnelheid te verhogen.

Overstappen voor sneller internet

Wanneer je regelmatig last hebt van een trage internetverbinding, overweeg dan om over te stappen naar een snellere provider. Dit kan bij dezelfde provider, maar mogelijk hebben andere internetproviders een beter aanbod.

Onze internetvergelijker helpt je met het uitzoeken van een beter internetabonnement. Hiermee kun je alle snelheden en prijzen van internetpakketten met elkaar vergelijken.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Arie Feenstra

Ik heb gelezen dat het Ziggo hoofdnetwerk een glasvezelnetwerk is, alleen het laatste stuk van de kast naar je huis is coax, klopt dit? Ook heb ik gelezen dat providers je router beïnvloeden en dus de werkelijke up en download snelheid beperken zonder dat je dit kunt meten, is dit waarheid of een broodjeaapverhaal?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Arie, het klopt dat het netwerk van Ziggo naar de wijkkasten bestaat uit glasvezel, ook het DLS netwerk bestaan voor een groot deel uit glasvezel. Toch verschillen de snelheden van DSL, kabel en glasvezel enorm, juist omdat het laatste stuk kabel naar je woning bepalend is voor je internetsnelheid. Antwoord of je tweede vraag, of providers je bandbreedte beperken. Dat heeft "Traffic Shaping" en werd vooral vroeger nog wel eens gedaan om het verkeer goed te verdelen. Tegenwoordig, en vooral met glasvezel, is er voldoende bandbreedte beschikbaar. Het afknijpen is daarom niet meer nodig. Zijn er nog vragen, dan hoor ik het graag!

Skafan

Prima samenvatting van de afwegingen en mijn keuze voor de juiste snelheid kunnen maken!

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend