Welke internetsnelheid heb je nodig?

Ben je op zoek naar een internetabonnement, maar weet je niet welke internetsnelheid je nodig hebt? Bedenk dan eerst wat je op het internet wilt gaan doen, en met hoeveel apparaten tegelijkertijd. Dat bepaalt namelijk hoeveel snelheid je nodig hebt voor thuis.

Internetsnelheid in browser

Welke snelheid past bij jou?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Iedere snelheid is weer geschikt voor een ander soort huishouden. De meeste internetproviders bieden grofweg vier internetpakketten aan voor verschillende type huishoudens.

Lichte gebruikers: 50 Mbps

Deze snelheid is voldoende voor standaard internetgebruik zoals browsen op social media, mailen, streamingdiensten en internetbankieren. Woon je met meerdere mensen in huis, dan is een hogere snelheid aanbevolen.

Gemiddelde gebruikers: 100 Mbps

De meeste huishoudens hebben voldoende aan 100 Mbps. Je internet is dan snel genoeg om met meerdere apparaten video's te streamen. Kies een hogere internetsnelheid als meerdere personen tegelijk in 4K gaan streamen.

Zware gebruikers: 200-500 Mbps

Dit is een ruime snelheid die het voor grote gezinnen makkelijker maakt om grote bestanden te downloaden en om te streamen in 4K met veel personen tegelijk. Voor de meeste huishoudens is 200 Mbps zelfs al meer dan genoeg.

Professioneel gebruik: 1 Gbps en hoger

Deze snelheid is eigenlijk alleen interessant voor bedrijven die constant data overbrengen. Denk aan cloudopslag en grote bestanden uploaden door video-editors. Voor het overgrote deel is gigabit-internet vooralsnog onnodig hoog.

Verschil tussen download- en uploadsnelheid

Je internetsnelheid bestaat uit de downloadsnelheid en uploadsnelheid. Downloadsnelheid is belangrijk voor streamen en downloaden, terwijl uploadsnelheid nodig is voor het delen van bestanden en het maken van online back-ups.

Voor het delen van grote bestanden en het maken van online back-ups is voldoende uploadsnelheid nodig. Bij glasvezel is de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid. Bij internet via de kabel en DSL is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid.

Hoe zit het met pingsnelheid?

Met pingsnelheid wordt de tijd aangegeven hoe lang het duurt voordat gegevens daadwerkelijk verzonden kunnen worden op het internet. Deze vertraging wordt aangegeven in milliseconden (ms). Hoe lager dit getal, hoe beter, want dan heb je minder vertraging. Vooral gamers hebben baat bij een lage ping, omdat acties in een spel dan sneller worden uitgevoerd. Glasvezelinternet biedt de laagste pingsnelheden.

Wat beïnvloedt je internetsnelheid?

Er zijn drie soorten internetverbindingen mogelijk. Welke verbinding je hebt, bepaalt hoe hoog je maximale internetsnelheid is. Glasvezel biedt de snelste internetverbinding, maar is nog niet overal in Nederland aangelegd.

VerbindingDownloadsnelheidUploadsnelheid
ADSL200 Mbps40 Mbps
Kabel1000 Mbps70 Mbps
Glasvezel8000 Mbps8000 Mbps

Houd er rekening mee dat een bekabelde internetverbinding doorgaans sneller is dan een verbinding via wifi. Kies daarom een sneller internetabonnement dan de snelheid die je daadwerkelijk nodig hebt. Zo beschik je na het snelheidsverlies via wifi nog steeds over voldoende bandbreedte voor al je apparaten in huis.

Raket vliegt weg van een laptop

Onze internetvergelijker helpt je met het uitzoeken van een passend internetabonnement. Hiermee kun je alle snelheden en prijzen van internetpakketten met elkaar vergelijken.

Bereken hoeveel Mbps je nodig hebt

Kies hieronder welke internetactiviteiten je vaak uitvoert en bepaal de internetsnelheid voor jouw online activiteiten.



Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Arie Feenstra

Ik heb gelezen dat het Ziggo hoofdnetwerk een glasvezelnetwerk is, alleen het laatste stuk van de kast naar je huis is coax, klopt dit? Ook heb ik gelezen dat providers je router beïnvloeden en dus de werkelijke up en download snelheid beperken zonder dat je dit kunt meten, is dit waarheid of een broodjeaapverhaal?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Arie, het klopt dat het netwerk van Ziggo naar de wijkkasten bestaat uit glasvezel, ook het DLS netwerk bestaan voor een groot deel uit glasvezel. Toch verschillen de snelheden van DSL, kabel en glasvezel enorm, juist omdat het laatste stuk kabel naar je woning bepalend is voor je internetsnelheid. Antwoord of je tweede vraag, of providers je bandbreedte beperken. Dat heeft "Traffic Shaping" en werd vooral vroeger nog wel eens gedaan om het verkeer goed te verdelen. Tegenwoordig, en vooral met glasvezel, is er voldoende bandbreedte beschikbaar. Het afknijpen is daarom niet meer nodig. Zijn er nog vragen, dan hoor ik het graag!

Skafan

Prima samenvatting van de afwegingen en mijn keuze voor de juiste snelheid kunnen maken!

Gerelateerde artikelen