Wat is uploadsnelheid en waarom is het belangrijk?

De focus ligt altijd bij het downloaden, terwijl je vaak genoeg gegevens verstuurt. Bijvoorbeeld wanneer je een e-mail verstuurt, of een back-up maakt naar de cloud. Dan is je uploadsnelheid belangrijk, maar hoeveel heb je eigenlijk nodig?

Man houdt een pijl omhoog in een wolk

Waarom is uploadsnelheid belangrijk?

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data (zoals muziek, foto’s en filmpjes) vanaf je apparaat via internet kunt versturen. De uploadsnelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mbps). Hoe hoger dit aantal Mbps, hoe sneller je kunt uploaden.

Heb je wel eens meegemaakt dat het zo ontzettend lang duurt om een leuke video te delen, dan kan dat liggen aan een te lage uploadsnelheid.

Uploadsnelheid is dus belangrijk als je zelf data via het internet wilt versturen. En dat komt vaker voor dan je denkt. Je bent aan het uploaden met de volgende activiteiten:

  • Foto op Facebook, Snapchat of Instagram plaatsen.
  • Video’s, teksten of foto’s op je eigen website zetten.
  • Filmpje op YouTube posten.
  • Grote bestanden per WeTransfer versturen.
  • Tijdens het gamen.
  • Een e-mail met een bijlage versturen.
  • Bestanden in de cloud opslaan.

Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller deze activiteiten gaan.

Verschil tussen downloaden en uploaden

Downloaden is het omgekeerde van uploaden: je haalt gegevens van het internet binnen op je computer, smartphone of laptop. Als je een website bezoekt, download je de gegevens van die website. Maar je gebruikt bijvoorbeeld ook je downloadsnelheid als je een film of serie streamt via Youtube of Netflix.

Downloadsnelheid wordt net als uploadsnelheid uitgedrukt in de meeteenheid: megabit per seconde (Mbps). Ga je de verschillende internetabonnementen vergelijken op snelheid, dan kijk je eerst naar de downloadsnelheid. Waarom dat zo is, leggen we je hieronder uit.

Bij de meeste internetproviders is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid, soms wel tien keer zo hoog. Waarom dit grote verschil? Volgens de providers downloaden mensen nu eenmaal meer dan ze uploaden.

De bandbreedte van het internet is beperkt, en internetaanbieders willen de capaciteit voor het grootste deel gebruiken voor het downloaden, omdat klanten daar meer behoefte aan hebben.

Glasvezel: de uitzondering op de regel

Heb je internet via DSL of de kabel, dan is je uploadsnelheid veel lager dan je downloadsnelheid. Maar er is één uitzondering op de regel, en dat is internet via glasvezel.

Glasvezel heeft upload- en downloadsnelheden die aan elkaar gelijk zijn. Heb je glasvezelinternet met een downloadsnelheid van 500 Mbps, dan kun je net zo snel uploaden.

Lees ook alle andere verschillen tussen coax en glasvezel.

Wat is een goede uploadsnelheid?

Hoeveel uploadsnelheid je nodig hebt, hangt af van wat je op het internet doet. Ben je veel aan het thuiswerken, of verstuur je regelmatig video's? Dan wil je een abonnement met een hoge uploadsnelheid.

Lees meer over welke internetsnelheid je het beste kunt kiezen.

Gebruik je het internet vooral voor het bezoeken van websites en het bekijken van filmpjes op YouTube, dan voldoet een uploadsnelheid van 10 Mbps ook prima. Je hebt zelfs genoeg aan 5 Mbps voor alleen e-mailen en internetten. Maar verstuur je vaak grotere bestanden of voer je videogesprekken, dan is minimaal 25 Mbps aan te raden.

Aanbevolen uploadsnelheden:

  • Minimaal 5 Mbps voor e-mail en browsen.
  • Minimaal 25 Mbps voor videogesprekken en bestanden versturen.
  • Minimaal 50 Mbps voor 4K streamen en grote bestanden versturen.

Let bij kabelinternet goed op de uploadsnelheden. Bij DSL-internet raden we het snelst beschikbare internetabonnement aan. Glasvezelinternet biedt symmetrische snelheden, dus dan hoef je niet op te letten.

Hoe snel kan jij uploaden?

Wil je weten wat de uploadsnelheid van je internetverbinding is? Je kunt dat eenvoudig checken met hulp van onze internetsnelheidstest.

Vind je de uploadsnelheid van je abonnement te laag, stap dan over naar een ander internetabonnement of provider met hogere uploadsnelheden.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Paul van der hoej

Reactie is simpel. Wat kost een complete abonnement van kpn voor televisie en internet met wi-fi via glasvezel?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Paul, voor een complete vergelijken bieden wij een internet en tv vergelijker. Hier kun je alle internetpakketten vergelijken, ook die van KPN.

Ag

Hallo, wij hier in het Westland zitten verplicht vast aan Caiway omdat die hier het vastrecht hebben op het glasvezelnetwerk.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend