Wat is uploadsnelheid en waarom is het belangrijk?

De focus ligt altijd bij het downloaden, terwijl je vaak genoeg gegevens verstuurd. Bijvoorbeeld wanneer je een e-mail verstuurd, of een back-up maakt naar de cloud. Dan is je uploadsnelheid belangrijk.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Man houdt een pijl omhoog in een wolk

Heb je wel eens meegemaakt dat het zo ontzettend lang duurt om een leuke video te delen. Heb je daar last van, dan kan dat liggen aan een te lage uploadsnelheid.

Uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data (zoals muziek, foto’s en filmpjes) vanaf je apparaat via internet kunt versturen. De uploadsnelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mbps). Hoe hoger dit aantal Mbps, hoe sneller je kunt uploaden.

Waarom is uploadsnelheid belangrijk?

Uploadsnelheid is belangrijk als je zelf data via het internet wilt versturen. En dat komt vaker voor dan je denkt. Je bent aan het uploaden met de volgende activiteiten:

  • Foto op Facebook, Snapchat of Instagram plaatsen.
  • Video’s, teksten of foto’s op je eigen website zetten.
  • Filmpje op YouTube posten.
  • Grote bestanden per WeTransfer versturen.
  • Tijdens het gamen.
  • Een e-mail met een bijlage versturen.
  • Bestanden in de cloud opslaan.

Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller deze activiteiten gaan.

Verschil tussen downloaden en uploaden

Downloaden is het omgekeerde van uploaden: je haalt gegevens van het internet binnen op je computer, smartphone of laptop. Als je een website bezoekt, download je de gegevens van die website. Maar je bent ook aan het downloaden als je een film of serie streamt via Youtube of Netflix.

Downloadsnelheid wordt net als uploadsnelheid uitgedrukt in de meeteenheden: megabit per seconde (Mbps). Ga je verschillende internetabonnementen vergelijken op snelheid, dan kijk je eerst naar de downloadsnelheid. Waarom dat zo is, leggen we je hieronder uit.

Uploadsnelheid lager dan downloadsnelheid

Bij de meeste internetproviders is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid, wel tien keer zo hoog. Waarom dit grote verschil? Volgens de providers downloaden mensen nu eenmaal meer dan ze uploaden.

De bandbreedte van het internet is beperkt, en internetaanbieders willen de capaciteit zo veel mogelijk te gebruiken voor het downloaden. Kabelaar Ziggo kiest bewust voor het vergroten van de downloadsnelheid, omdat klanten daar meer behoefte aan hebben.

Bij internet via de kabel ontstaat om die reden een vreemde verhouding tussen de upstream en downstream. Ziggo kiest voor een 1000 Mbps downloadsnelheid via coax. Helaas blijft er maar een snelheid van 70 Mbps voor het uploaden over.

Veel mensen kijken alleen maar naar de downloadsnelheid, en Ziggo hoopt met een hoge downloadsnelheid toch te kunnen concurreren met glasvezel, ondanks de trage upload.

Glasvezel: de uitzondering op de regel

Heb je internet via DSL of de kabel, dan is je uploadsnelheid dus veel lager zijn dan je downloadsnelheid. Maar er is één uitzondering op de regel, en dat is internet via glasvezel.

Glasvezel heeft upload- en downloadsnelheden die aan elkaar gelijk zijn. Dus heb je glasvezel met een downloadsnelheid van 500 Mbps, dan kun je net zo snel uploaden.

Lees het verschil tussen coax en glasvezel voor alle verschillen uitgelegd.

Wat is een goede uploadsnelheid?

Hoeveel uploadsnelheid je nodig hebt, hangt af van wat je op het internet doet. Ben je veel aan het thuiswerken, of verstuur je regelmatig video's? Dan wil je een abonnement met een hoge uploadsnelheid.

Lees meer over welke internetsnelheid je het beste kunt kiezen.

Gebruik je het internet vooral voor het bezoeken van websites en het bekijken van filmpjes op YouTube, dan is een gemiddelde uploadsnelheid prima.

Maar wat is een goede uploadsnelheid? Je hebt genoeg aan 5 Mbps voor alleen e-mailen en internetten. Verstuur je vaak bestanden of voer je videogesprekkken, dan is minimaal 25 Mbps aan te raden.

Aanbevolen uploadsnelheden:

  • Minimaal 5 Mbps voor e-mail en browsen.
  • Minimaal 25 Mbps voor videogespreken en bestanden versturen.
  • Minimaal 50 Mbps voor 4K streamen en grote bestanden versturen.

Let bij kabelinternet goed op de uploadsnelheden, en kies minimaal 20 Mbps. Bij DSL-internet raden we het snelst beschikbare internetabonnement aan. Of kies voor glasvezelinternet, want daarmee is uploaden even snel als downloaden.

Hoe snel kan jij uploaden?

Wil je weten wat de uploadsnelheid van je internetverbinding is? Je kunt dat eenvoudig checken met hulp van onze internet speedtest.

Vind je jouw uploadsnelheid te laag, en wil je die verhogen? De enige manier is dan overstappen naar een ander abonnement of provider met hogere uploadsnelheden.

Sluit dan een abonnement af met een glasvezelverbinding. Check de beschikbaarheid op jouw adres voor alle internetmogelijkheden.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Paul van der hoej

Reactie is simpel. Wat kost een complete abonnement van kpn voor televisie en internet met wi-fi via glasvezel?
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Paul, voor een complete vergelijken bieden wij een internet en tv vergelijker. Hier kun je alle internetpakketten vergelijken, ook die van KPN.

Ag

Hallo, wij hier in het Westland zitten verplicht vast aan Caiway omdat die hier het vastrecht hebben op het glasvezelnetwerk.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend