Heb je 1 Gigabit snelheid of meer wel nodig?

Steeds meer providers in Nederland bieden een snelheid van 1 Gbps of zelf meer. Maar hoe snel is 1 Gigabit per seconde precies, en heb je het wel nodig voor jouw internetgebruik?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Hoe snel is een 1 Gigabit internetverbinding?

Een 1 Gigabit (Gbps) internetverbinding betekent dat je met een snelheid van 1000 Megabit per seconde kunt internetten. Dat is tien keer zo snel als een gemiddelde verbinding van 100 Mbps. Deze supersnelle verbinding kun je bestellen via kabel- of glasvezelinternet.

Met 1 Gbps kun je gegevens downloaden met een snelheid tot 125 megabyte per seconde. Dit betekent dat je een full HD-film van 2 uur in ongeveer 36 seconden kunt downloaden.

Veel internetproviders bieden een snelle internetverbinding van 1000 Mbps. Maar de vraag naar data blijft groeien, en daarmee ook het aanbod aan snellere verbindingen. Nu zijn er al snelheden beschikbaar tot 8 Gigabit per seconde.

Grijze vrouw met laptop aan tafel

Internet met een snelheid van 1 Gigabit per seconde is ideaal als je vaak grote bestanden of games downloadt. Ter illustratie, het downloaden van een hele serie duurt met deze snelheid nog maar een aantal minuten. Met een standaard abonnement van 100 Mbps duurt het al snel een half uur.

Tip: Ontdek het verschil tussen Mbps en Gbps en zet eenvoudig snelheden om in verschillende eenheden met een handige tool!

Voor welke activiteiten is 1 Gbps nuttig?

1 Gbps is dus niet voor iedereen nodig, maar wanneer is zo'n hoge internetsnelheid dan wel handig? Onder andere bij de volgende activiteiten:

  • Het regelmatig delen van hele grote bestanden via het internet.
  • Het downloaden en streamen van meerdere 8K-video's.
  • Razendsnel back-ups maken in de cloud.

Gigabit internet of is dus eigenlijk alleen nodig voor huishoudens die extreem veel downloaden of streamen in 8K-resolutie met meerdere personen tegelijk. Bedrijven die veel mensen online hebben en vaak grote bestanden delen, vallen ook onder de doelgroep.

Voor welke activiteiten is 100 Mbps voldoende?

De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is ongeveer 100 Megabit per seconde, wat voor de meeste huishoudens voldoende is. Met 100 Mbps kun je zonder problemen:

  • Standaard e-mailen en websites bezoeken.
  • Regelmatig online gamen voor één persoon.
  • Videobellen, bijvoorbeeld als je thuiswerkt.
  • Video's streamen in HD-kwaliteit.

Voor de meeste mensen is 100 Mbps tot 200 Mbps voldoende internetsnelheid. Heb je last van traag internet, dan ligt het niet altijd aan het aantal Mbps van je internetabonnement. Meestal ligt het aan je wifiverbinding in huis. Een wifisignaal kan namelijk belemmerd worden door muren in je woning of door de afstand tot de modem. Wanneer je een gigabit verbinding gebruikt, zal dit niet zomaar je wifisnelheid verbeteren.

Welke provider leveren 1 Gbps of meer?

Er zijn verschillende providers van 1 Gigabit per seconde of meer aan internetsnelheid in Nederland via glasvezel, waaronder KPN en Odido. Voor internet via de kabel met 1 Gbps kun je terecht bij Ziggo.

Bekijk het overzicht voor een prijsindicatie van providers die 1 Gbps en sneller aanbieden:

ProviderMaandelijkse KostenVerbindingstypeSnelheid
OdidoVanaf €45GlasvezelTot 8 Gbps
DeltaVanaf €55GlasvezelTot 8 Gbps
KPNVanaf €52,50GlasvezelTot 4 Gbps
ZiggoVanaf €59KabelTot 1 Gbps

Volgens de Rijksoverheid heeft maar liefst 98% van alle huizen in Nederland de beschikking over een snelheid van 1 Gbps of hoger, aangeboden via kabel of glasvezel. Het streven is om dit tegen 2030 te verhogen tot een volledige dekking van 100%.

Heb je 1 Gigabit snelheid of meer wel nodig?

1 Gbps en hoger (multigig) is dus een extreem snelle en toekomstbestendig internetverbinding voor zware internetgebruikers. Je betaalt dan aanzienlijk meer, zowel voor internet via de kabel als glasvezel. Voor videobellen, websites bezoeken en filmpjes kijken, is 1 gigabit simpelweg niet nodig, zelfs niet voor grote gezinnen. De meeste gezinnen hebben genoeg aan 100 tot 500 Mbps.

Daarnaast ondersteunen niet alle wifinetwerken en apparaten 1 Gbps of meer. Alleen de nieuwste wifi-routers of wifipunten kunnen omgaan met deze hoge snelheden. Het is dus niet alleen een kwestie van het afsluiten van een internetabonnement, maar ook van de juiste netwerkapparatuur in huis aanschaffen om die snelheid te ondersteunen.

Overweeg je een sneller internetabonnement? Bekijk dan met onze internetcheck de maximale internetsnelheid op jouw adres.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel