Gigabit internet: heb je dat wel nodig voor thuis?

Steeds meer providers in Nederland bieden internet met een snelheid van 1 Gbps of meer. Maar hoe snel is 1 Gigabit per seconde precies, en heb je het wel nodig voor jouw internetgebruik?

1 Gbps illustratie

Gigabit snelheid uitgelegd

Gigabit internet betekent dat je met een snelheid van 1000 Megabit per seconde kunt internetten, wat tien keer zo snel is als een gemiddelde verbinding van 100 Mbps. Met deze snelheid download je een full HD-film van 2 uur in ongeveer 36 seconden.

Internetproviders bieden een gigabit internetabonnement alleen via het kabel- of glasvezelnetwerk. Het DSL-netwerk biedt maximaal 200 Mbps.

Lachende trendy vrouw met een laptop aan tafel

Gebruik onze handige tool en ontdek het verschil tussen Mbps en Gbps.

Heb je gigabit internet wel nodig?

Gigabit internet klinkt natuurlijk indrukwekkend snel, maar in de praktijk merk je het verschil niet met 200 Mbps, zelfs als meerdere mensen tegelijk streamen in 4K. Dit geldt ook voor online gamen, waar pingsnelheid veel belangrijker is dan upload- of downloadsnelheid.

Misschien denk je dat downloaden sneller gaat met gigabit internet? Helaas valt ook dit in de praktijk ook vaak tegen. Het verschil merk je namelijk alleen bij het downloaden van grote bestanden of het maken van backups.

Het is daarom zinloos om geld te besteden aan een grote hoeveelheid bandbreedte waarvan je misschien 10% gebruikt. De hoge snelheid is wel goed te gebruiken in bedrijfsomgevingen of studentenwoningen, waar veel meer apparaten verbonden zijn.

Welke snelheid heb je echt nodig?

De gemiddelde internetsnelheid in Nederland is 100 tot 200 Megabit per seconde, wat voor de meeste huishoudens voldoende is. Met 200 Mbps kunnen meerdere mensen zonder problemen tegelijk:

  • E-mailen en websites bezoeken.
  • Online gamen en downloaden.
  • Videobellen en thuiswerken.
  • Video's streamen in 4K-kwaliteit.

Nogmaals, voor alledaags internetgebruik zoals netflixen en e-mailen merk je geen verschil tussen een gigabitsnelheid en 100 Mbps. Pas bij het downloaden van grotere bestanden zie je het verschil. Hier een voorbeeld:

Met een 1000 Mbps internetverbinding download je een 100 MB bestand in minder dan 1 seconde, terwijl het met 100 Mbps ongeveer 8 seconden duurt. Dat is 5 keer sneller.

Welke providers leveren 1 Gbps of meer?

Maar liefst 98% van alle huizen in Nederland heeft toegang tot een snelheid van 1 Gbps of hoger, aangeboden via kabel of glasvezel. Er zijn verschillende providers die gigabit internet aanbieden in Nederland via glasvezel, waaronder KPN, Odido, Delta en Caiway, terwijl je voor internet via de kabel met 1 Gbps terechtkunt bij Ziggo.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel