Welke internetsnelheid heb ik nodig?

snelheid internet

Ben je op zoek naar een internetverbinding maar weet je niet welke internetsnelheid je nodig hebt? Denk dan eerst eens na over de vraag wat je op het internet wilt gaan doen. Ga je internet gebruiken om informatie op te zoeken via Google, om te gamen of voor het bekijken van films via Netflix bijvoorbeeld? De meeste internetproviders bieden 3 verschillende internetpakketten aan. Het goedkoopste pakket is ideaal voor de internetter die slechts af en toe wat informatie op zoekt. Het middelste pakket is geschikt voor de gemiddelde internetgebruiker. Het laatste en duurste pakket is voor de bovengemiddelde internetgebruiker.

Het nut van een hoge downloadsnelheid

Elk pakket kent een maximale download- en uploadsnelheid. Deze wordt uitgedrukt in Mbit/s. De downloadsnelheid is van toepassing als je zaken ophaalt. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van een foto die je hebt ontvangen per e-mail, of het downloaden van een bestand, muziek of film. Hoe sneller je downloadsnelheid, des te sneller het bestand op je computer zal staan. Bij een bestand van een paar megabyte zal de downloadtijd minimaal zijn, maar als je een film gaat downloaden kan het verschil in de maximale downloadsnelheid nogal uitmaken.

Waar gebruik je de upload voor?

Elk pakket kent ook een uploadsnelheid. Ook deze wordt uitgedrukt in Mbit/s. De upload gebruik je als je iets verstuurd naar iemand. Dit kan een e-mailbericht zijn, maar ook als je een foto of video op Facebook wilt zetten bijvoorbeeld. Hoe hoger de uploadsnelheid, des te sneller je een video kunt versturen of plaatsen. Hetzelfde geldt voor het versturen van bestanden. Als er sprake is van “iets versturen”, dan wordt de upload aangesproken.

De basic internetgebruiker

Wanneer ben je een basic internetgebruiker? Als je af en toe kijkt of je een mailtje hebt ontvangen en soms gebruik maakt van een zoekmachine heb je voldoende aan een basisinternetverbinding. Een snellere internetverbinding biedt in zo’n geval geen voordelen.

De gemiddelde internetgebruiker

Ben je ook actief op Social Media als Facebook bijvoorbeeld en plaats je af en toe een foto of video? In dat geval past een gemiddeld internetpakket het beste bij je. Hiermee kun je relatief snel een foto of video uploaden. Daarnaast kun je met een gemiddelde internetverbinding ook downloaden als je wilt. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat een download is voltooid.

De bovengemiddelde internetgebruiker

Ben je iemand die regelmatig bestanden of films download? Doe je aan online gamen? In dat geval is een snelle internetverbinding een must. Met zo’n snelle verbinding kun je én snel downloaden én snel uploaden. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat het te lang duurt voordat een download is afgerond of dat je online game sessie in storing valt.