Welk internet is het beste voor het buitengebied?

In het buitengebied zijn de mogelijkheden voor een goede vaste internetaansluiting beperkt. Laten we eens kijken wat de beste opties zijn voor internet in het buitengebied. 4G of toch een satellietverbinding?

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Mobiele wifi-router

In dichtbevolkte gebieden kun je kiezen uit internet via DSL, kabel of glasvezel. In buitengebieden ben je vaker aangewezen op DSL via de verouderde telefoonlijn. Zit je ver van de wijkcentrale, dan is de kans groot dat de DSL-verbinding traag werkt.

Sommige woningen in het buitengebied wonen te ver van de wijkcentrale, dan heb je zelfs helemaal geen bekabeld internet.

Waarom is internet in het buitengebied zo slecht?

Voor providers is het niet rendabel om glasvezelverbindingen te leggen naar buitengebieden. Huizen liggen hier ver uit elkaar, en ook de afstand vanaf de centrale is simpelweg te ver. Zo kost het veel geld om slechts een paar huishoudens van snel internet te voorzien.

In een dorp of stad profiteren direct honderden tot duizenden huishoudens van een nieuwe centrale. Dat is voor providers veel interessanter. Toch zijn er wel mogelijkheden om ook in het buitengebied sneller internet te ontvangen.

Oplossingen voor internet in het buitengebied

router in een weiland

Er bestaan drie alternatieven voor een vast internet thuis. Draadloos internet voor thuis wordt ook wel: vast-draadloos breedband genoemd. Je modem ontvangt dan draadloos internet via zendmasten of satellieten.

Er zijn drie draadloze oplossingen voor vast internet in het buitengebied:

1. Straalverbinding

Met hulp van subsidies kunnen antennes worden geplaatst in de omgeving van woningen. Zo kan er vast-draadloos breedbandinternet aangeboden worden. Bewoners kunnen dan een abonnement afsluiten met een internetverbinding via wifi met een straalverbinding.

Voor het ontvangen van het signaal heb je een hoofdantenne en modem nodig. Je betaalt dan een eenmalig bedrag voor de montage en apparatuur. De straalverbinding is betrouwbaar en snel zolang er grote obstakels tussen jouw antenne en de zendmasten instaan.

Nadeel is dat er een kostbaar netwerk op maat moet worden gemaakt.

2. Mobiel breedband (4G)

Mobiel breedband via 4G gebruikt mobiele zendmasten in de buurt voor het verzenden van het internetsignaal. Dezelfde zendmasten worden ook door je smartphone gebruikt.

Mobiel breedband voor thuis werkt met een mifi-router en een simkaart. Het voordeel is het bestaande landelijke 4G-netwerk.

Ontvang je thuis een goed mobiel signaal, dan is het voorlopig een beter en goedkoper alternatief dan satellietinternet.

3. Satelliet internet

Een satellietverbinding is een prima oplossing voor woningen in buitengebieden. Vooral wanneer er geen andere alternatieven meer zijn. Met internet via de satelliet worden snelheden van 50 tot 150 Mbps gehaald.

In de toekomst mogelijk nog sneller met Starlink, een project van Elon Musk. Starlink is een satellietnetwerk voor internettoegang, en al beschikbaar in Nederland. Er komen steeds meer satellieten in de lucht, waardoor de internetsnelheid zal toenemen.

Voor satelliet internet heb je schotel en modem nodig. Je bent dan niet afhankelijk van een zendmast in de buurt, zoals met 4G. De kosten liggen wel een stuk hoger, door de eenmalige kosten voor de apparatuur.

Welke provider bieden internet in het buitengebied aan?

In het buitengebied zijn er plekken met een zeer lage internetsnelheid van maximaal 4 Mbps. Er zijn zelfs afgelegen huizen met helemaal geen vast internet.

Als oplossing hebben internetaanbieders KPN en T-Mobile speciale internetabonnementen via het mobiele netwerk.

KPN

Bij KPN ontvang je een 4G-modem bij een vast DSL-abonnement. Dit is voor mensen in het buitengebied die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Binnen nu en zes maanden wordt er geen hogere snelheid dan 30 Mbps op het adres verwacht.
  • Genoeg capaciteit op het 4G-netwerk beschikbaar op het adres.
  • Voldoende 4G-dekking in de woning.

In het 4G-modem van KPN zit een simkaart. Deze haalt tot 50 Mbps en wordt gecombineerd met de DSL-modem die is aangesloten op het kopernetwerk. Zo ontvang je een combinatie van twee netwerken, om de snelheid op te krikken.

T-Mobile

Naast KPN is het ook mogelijk om extra diensten in het buitengebied te ontvangen via T-Mobile. Bij deze provider gaat dit onder de noemer 4G voor Thuis.

Ook bij T-Mobile ontvang je een extra modem waar een mobiele simkaart in gaat. Deze maakt verbinding met het 4G-netwerk van de provider. In de toekomst gaat dit mogelijk ook via 5G.

Mocht de dekking binnenshuis niet optimaal zijn, dan krijg je een extra buitenantenne om thuis te monteren. T-Mobile biedt simkaarten aan met onbeperkte data, zodat je ongelimiteerd kan internetten.

Bij T-Mobile is het abonnement geen combinatie met een vaste verbinding via DSL. Het voordeel is dat je hiermee ook op de camping of op de boot uitstekend internet kunt ontvangen.

De toekomst van internet in het buitengebied: Starlink

De man van Tesla en SpaceX, Elon Musk, is druk aan het experimenteren met internet uit de ruimte. Onder de naam Starlink, heeft hij duizenden satellieten de ruimte ingeschoten.

De hoeveelheid satellieten worden nog steeds uitgebreid, om zo een wereldwijd draadloos netwerk te creëren. Uiteindelijk mikken ze op zo’n 42.000 satellieten.

Sinds 2021 biedt SpaceX, het bedrijf achter Starlink, draadloze internetdiensten in Nederland. Een abonnement kost € 99,- per maand. Ook heb je een starterskit nodig, inclusief eigen satelliet, voor € 499,-.

Wat is de beste en snelste optie?

Ligt er een koperaansluiting op jouw adres, probeer dan KPN in combinatie met een gratis extra 4G-modem. De combinatie kan zeker een verschil maken.

T-Mobile heeft al jaren het best geteste mobiele netwerk. Probeer een ‘4G voor Thuis’ abonnement van T-Mobile desnoods voor een jaar. Daarna kun je altijd opzeggen.

Een betere oplossing is de straalverbinding. Om dit netwerk op te zetten heb je de interesse nodig van meerdere mensen in jouw omgeving. Denk aan 50 woningen in een straal van 5 kilometer. Bij voldoende aanbod kun je een offerte ontvangen. Eventueel met subsidie van jouw gemeente kan er gestart worden met aanleggen. Niet de meest eenvoudige optie dus.

Bestel alleen internet via de schotel wanneer er echt geen andere breedband internet mogelijkheid is. Bij Starlink kan je terecht voor internettoegang via de satelliet.

Ben je geholpen met deze pagina?

Geef een reactie

0 reacties op dit artikel