Internet via de satelliet in Nederland

Satelliet-internet gebruikt een schotelantenne om gegevens draadloos uit te wisselen met satellieten. De satellieten hebben via radiogolven verbinding met grondstations voor internettoegang.

Marnix de Munck

Marnix de Munck

Specialist Internet

Vrouw gebruikt internet via de satelliet op haar laptop

Wat is satelliet-internet?

Voor internet via een satelliet gebruik je geen kabels maar een schotel. Die plaats je buitenshuis om de signalen van satellieten goed op te kunnen vangen.

Een schotel richt je vanuit Nederland naar het zuiden, omdat satellieten boven de evenaar vliegen. Ze vliegen op zo'n 35000 kilometer boven de aarde, en kunnen per stuk maximaal 5000 schotels op aarde tegelijk bedienen.

Vanwege deze beperking in bandbreedte is satellietinternet alleen geschikt voor dunbevolkte gebieden.

Hoe werkt internet via de schotel?

Satellieten die om de aarde draaien hebben verbinding met stations op de grond. Deze grondstations zijn verbonden met internet. Een satelliet is eigenlijk niets meer dan een draadloos tussenstation.

Thuis maak je dus verbinding met een satellietgrondstation voor internettoegang. Maar dat gebeurt via een satelliet. Vergelijk het met een wifi-versterker, wat ook werkt als draadloos tussenstation.

Met satellietcommunicatie worden gegevens over tienduizenden kilometers verzonden. Door deze afstand zit er een flinke vertraging (hoge ping) in de reactiesnelheid van de verbinding. Via de satelliet kun je daardoor bijvoorbeeld niet goed gamen.

Voordelen van een satellietverbinding:

 • Over de hele wereld breedbandinternet ontvangst.
 • Groot tv-zenderaanbod.
 • Draadloze internetaansluiting.

Nadelen:

 • Aanschafkosten van apparatuur.
 • Meestal een datalimiet.
 • Veel latency (vertraging).
 • Schotel neemt ruimte in.
 • Obstakels en slecht weer werken als stoorzenders.
 • Goed uitrichten van de schotel is nodig.
 • Weinig aanbieders.

Televisie kijken met een schotel

Het is goed mogelijk om televisie te kijken via een schotel. Je kunt prima een schotel met een decoder op een vakantieplek gebruiken voor televisieontvangst. Een groot voordeel is het enorme aanbod van zenders van over de hele wereld.

Via de satelliet kan je ook gratis tv kijken naar Free to air zenders (FTA). Je hebt geen tv-abonnement nodig om naar deze zenders te kijken. Ze worden namelijk zonder beveiliging uitgezonden.

In Europa ontvangen betaalde televisiekijkers vooral het tv-signaal via het bedrijf ASTRA.

Voor wie is satelliet internet en tv een goede optie?

Waarom zou je kiezen voor internet via de satelliet? Vergeleken met alle andere internetverbindingen is de kwaliteit van het signaal veel minder goed. De snelheid, bandbreedte, en reactietijd is slechter dan via glasvezel, internet via de kabel of DSL-internet.

Internet via 4G/5G voor thuis is een betere oplossing. Dan plaats je een mifi-router in huis, en ontvang je het internetsignaal via een zendmast in de buurt.

Een satellietverbinding is dan ook vooral een alternatief voor mensen zonder een vast internetabonnement voor thuis. Het is soms de enige optie voor bewoners in het buitengebied.

Waarom zou je kiezen voor tv kijken via de satelliet? In Nederland is het gebruikelijk dat je televisie kijkt via een vaste verbinding. Toch zitten er voordelen aan televisie via de schotel: er zijn veel meer zenders te ontvangen dan op de gebruikelijke manier. Het aanbod bestaat uit wel honderden zenders, met een groot deel uit het buitenland.

De markt wordt alleen steeds beperkter door de komst van IPTV. Om naar buitenlandse zenders te kijken had je vroeger een satellietaansluiting nodig. Tegenwoordig is IPTV hiervoor geschikt. Dan gebruik je internet om tv-kanalen te streamen.

Voor wie dan wel?

 • Bewoners in buitengebieden: In het buitengebied is toegang tot een vaste internetverbinding beperkt. Mobiel internet is dan een goed alternatief wanneer er een zendmast in de buurt is. Zo niet, overweeg dan internet via de satelliet.
 • Recreatiemarkt: Je kunt internet en tv via de schotel gebruiken voor op de boot, of in de camper. Zo heb je onderweg altijd internettoegang en televisie. Dat geldt ook voor vaste plekken, zoals een vakantiehuisje zonder wifi.
 • Calamiteiten: Bij rampen kunnen communicatienetwerken uitvallen door overbelasting of schade. Met een schotelverbinding kun je overal tijdelijk een internetverbinding opzetten. Apple gebruikt bijvoorbeeld een noodgevallendienst via een satellietverbinding.

Wat heb je nodig?

Neem je een satellietabonnement, dan zit alle apparatuur inbegrepen. Afhankelijk van je contract koop of huur je deze spullen.

 • Een schotelantenne. Een cirkelvormige schotel bundelt het signaal dat wordt opgevangen door een antenne. De antenne heeft de vorm van een knop, en vangt de radiogolven op.
 • Modemrouter. Internetten via de satelliet werkt met een speciaal modem. Dit modem sluit je aan op de schotel buitenshuis. Er zijn providers die een draadloos modem meesturen. Je apparaten verbind je daarmee zonder kabel via wifi.
 • Een ontvanger of CI+-module met een smartcard. Met een module en smartcard activeer je het abonnement zodat je satelliettelevisie kunt kijken. De losse ontvanger gebruik je alleen als je televisie geen ondersteuning heeft voor een kleinere CI+-module.
 • Een kabel van coax. De schotel sluit je aan op de ontvanger via een sterke coaxkabel voor buitenshuis. Zonder versterker gebruik je het beste een kabel korter dan 10 meter om signaalverlies te voorkomen.
 • Een HDMI-kabel. Voor hoge resolutie beelden op je televisie sluit je het tv-kastje aan met een HDMI-kabel. Zelfs streamen met 4K-beeldkwaliteit is mogelijk.
 • Een kompas. Om je schotel uit te richten gebruik je een kompas. Er bestaan automatische zoekers, en apps als hulp. Het uitrichten is belangrijk voor een goede ontvangst voor internet en tv.
 • Een internet en/of tv-abonnement. Helaas is de keuze voor aanbieders beperkt omdat het een nichemarkt is. In Nederland zijn twee satellietproviders actief: Canal Digitaal en Starlink. Canal Digitaal biedt alleen een tv-abonnement en geen internetverbinding via de schotel.

Wat zijn de kosten?

Wil je een complete set met alle apparatuur kopen, reken dan op een prijs vanaf 200 euro. Daar komen nog kosten bij voor een tv-abonnement, die variëren per provider en beginnen vanaf € 13,00 per maand.

Starlink abonnement: De kosten voor de aanschaf van de apparatuur betaal je € 499,00. De maandelijkse kosten voor het internetabonnement zijn € 99,00. Eenmalige aansluitingkosten zijn: € 60,00. Starlink biedt geen tv-abonnementen.

De toekomst van internetsatellieten

Hoe ziet de toekomst voor satellietinternet eruit? In Nederland heeft 98% van Nederland toegang tot een vaste internetaansluiting. Toch is dat op veel plekken in de wereld een ander verhaal.

Elon musk heeft voor dunbevolkte gebieden daarom een oplossing bedacht met zijn bedrijf: Starlink. Met een satellietnetwerk op korte afstand van de aarde, biedt hij breedbandinternet aan over de hele wereld.

Starlink heeft alle satellieten met elkaar verbonden, zodat er een mesh-netwerk ontstaat. Met apparatuur ontwikkeld door zijn andere bedrijf "SpaceX", wil hij snelheden aanbieden tot 1 Gbits en 20 ms pingsnelheid.

Maar er komen concurrenten bij, want ook Amazon en OneWeb willen in de toekomst breedbanddiensten aanbieden voor huishoudens op afgelegen plekken.

De techniek staat dus absoluut niet stil. Ook wordt er volop geëxperimenteerd om met laserstralen data te versturen in plaatst van radiogolven. Met minder stroom kan via een laser, tien keer zo snel informatie overbrengen. Veelbelovend dus.

Geef een reactie

2 reacties op dit artikel

Mandy Gelauff

Hoi, Bedankt voor de goede uitleg. Wij hebben satelliet wifi/internet. Wonen afgelegen in Portugal. Ik ben tevreden. Natuurlijk niet zoals in Nederland, maar goed. Ik heb een algemene vraag/nieuwsgierig; Als de router uit staat, ontvangt de schotel nog signaal? Met vriendelijke groet Mandy
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Mandy, als je router niet aan staat, dan ontvangt je schotel geen signalen. Want je router bepaald met welke satellieten hij moet verbindingen. Je schotel zal dus niet zomaar met willekeurige satellieten verbinden wanneer je router uitstaat. Het is trouwens niet aan te raden om 's nachts de router uit te zetten, want soms worden dan belangrijke updates uitgevoerd door de provider.

Luc Carlier

Ik zie door het bos de bomen niet meer. Ik woon afgelegen in Bulgarije, en heb veel internetproblemen. Daarom denken we aan satelliet.
Marnix de Munck

Marnix de Munck

Hoi Luc, het kan zijn dat je wifi thuis niet optimaal werkt. Probeer eens je apparaat direct aan te sluiten op je modem met een netwerkkabel. Werkt dat goed, lees dan dit artikel om je wifi thuis te verbeteren. Geen oplossing gevonden, kijk eens op Starlink beschikbaar is op jouw locatie. Dat is satelliet-internet van Elon Musk.

Gerelateerde artikelen

Besparen op je abonnement?

Postcode is onbekend
Combinatie is onbekend